понеделник, 14 май 2007 г.

Пагубното порно, пагубния секс, порнографията в истинска светлина /превод/

Този материал не е мой, а на Джийн Мак Конъл. От мен са превода от руския сайт "Мир студентов" и коментариите към текста. Порнографията е един от бичовете на съвремието, който удря най-вече в съзнанието на младите хора. Това ме мотивира да преведа материала и да го изпратя за публикуване в "Православие България". Към него съм приложил и някои полезни съвети. Надявам се да намерите полза!

Порнографията в истинска светлина...

Как да намерим свобода от порнозависимостта и последствията от порнографията?

Обстоятелството, което ме накара да преведа този текст е, че авторката изследва едно изключително вредно за обществото и особено за младите явление - порнографията. Джийн Мак Конъл разглежда и един порок, чието съществуване не можем да отречем – пристрастяването или привикването към порното. Тя прави синтезиран и подробен анализ, както на порнографията, така и на самия порок. Авторката се докосва до темата и от гледна точка на християнската социология. Досега не съм срещал материал, който достатъчно обосновано да отговори на въпроса: с какво точно порнографията вреди и по какъв начин. Според мен тази статия е един сполучлив опит.

Всъщност порнографията става сериозен проблем за християнската етика с напредването на фотографията и нейното използване за изготвяне на порнографски списания. Преподобни Йоан Кронщадски (1829 – 1908) говори за пагубното й въздейстие и споделя как с ръцете си е унищожил едно попаднало му порнографско списание. За съжаление, от времето през което той е живял до днес, този бизнес се е разрастнал хилядократно, а потребителите на продуктите му са милиони по целия свят. Порното става още по-голям проблем на обществото с усъвършенстването на кино и видео технологиите. Без съмнение за това голяма роля играят и информационните технологии и Интернет. Днес порнографията е навсякъде около нас, тя е достъпна и за възрастни и за подрастващи. Много хора не осъзнават колко голяма би могла да бъде вредата от нея, а има и такива, които гледат на нея като на нещо съвсем нормално – просто начин на печелен на пари или едно от многото удоволствия. Има и някои, които погрешно смятат, че порното може да се ползва с образователна цел. Понякога за хора поели по пътя на православното християнство не е никак лесно да скъсат с привързаността си към порока свързан с наслаждаването от непристойни изображения. Освен това е доказана деструктивната роля на порнографията като средство, което подтиква тийнеджърите да водят полов живот от най-ранна възраст, да прибягват до различни противоестествени способи на общуване и да упражняват сексуално насилие. Моето мнение е, че Църквата трябва да излезе с официално становище по върпоса за порнографията и нейното разпространение. Смятам, че изложеното по-долу не противоречи на православното вероучение и духовност. Със сигурност може много да се каже по въпроса, но това е обект на по-подробно изследване.
Порнография и зависимост – сексът извън контекста

В тъмните и студени вечери няма нищо по-хубаво от блещукащия огън в камината. Сложете дърва, нека горят създавайки топлина и уют. Не е необходимо да мислите за безопасността, само се отпуснете и се наслаждавайте. А сега опитайте да вземете горящите дърва от камината и ги поставете в средата на стаята. Веднага ще станете свидетели на разрушение, огънят може да подпали цялата къща, заедно с живеещите в нея хора. Сексът по нещо прилича на огъня. Докато съществува в рамките на брака и е защитен от взаимното посвещение, той е прекрасен и романтичен. Порнографията, обаче го изнася извън тези рамки.

Порнографията - силно развита индустрия

Порно бизнесът носи огромни приходи, при това печелившите ни най-малко не се смущават от това, как са били получени тези пари. Готови са да ви покажат всичко, само и само да ви заставят да купите още. “Миналата година порнопродуцентите са пуснали на пазара 11 000 филмови заглавия. За сравнение Холивуд за същия период е създал около 400 филма. Също така са се появили 70 000 порно страници в Интернет.” Това пише вестник “Ню Йорк Таймс” от 20 май 2001 година в статията “Голият капитализъм”.

Представянето на секса чрез порнографията

Един от жизнено важните фактори предпоставки за психическото здраве на човека е представата кои сме ние от сексуална гледна точка. Ако тази представа бъде изопачена, в резултат на това се изкривява важен критически аспект от нашето съзнание. Порно културата поставя знак за равенство между секса, любовта и интимната близост. Порнографията прокламира секс между абсолютно непознати хора: няма значение, че аз току що и за първи път съм видял този човек, нали най-същественото е да си доставя удоволствие. За мен е все едно от чие тяло ще се възползвам, важното е да го направя. Порното кара човека да мисли, че сексът е занимание, което може да върши по всяко време, на всяко място, с произволен партньор и без никакви последствия.

А какво представлява истинския секс?

Не би трябвало да гледаме на интимното общуване така наивно и повърхностно, както ни учи порнографията. Истинските отношения между двата пола не се градят върху секса, а върху духовното отдаване, съвместната отговорност и взаимното доверие. В тези рамки сексът е прекрасен като огъня в камината. Да бъдеш с човека, който те обича и приема безрезервно, с този, който ти се е посветил изцяло до края на своя живот, с този на когото можеш да се отдадеш напълно – ето това прави секса наистина чудесно изживяване.

Въздействието на порнографията – лъжите на порното

Порнографията няма да ви разкрие истината за секса, защото тя няма никакво отношение към истината. Тя не се произвежда като продукт за обучение, а като стока за продажба. Затова на вас ще ви покажат и разкажат това, което ви е угодно, само и само да задържат аудиторията. Порното поддържа и се поддържа от лъжи: лъжи за секса, за жените, за брака и за още много други неща. Нека разгледаме някои от лъжливите представи предизвиквани от порнографията и ще видим, какъв хаос може да се възцари в отношенията между двата пола.

Лъжа 1-ва: жената е само човекоподобно същество

На страниците на списание “Плейбой” наричат жените “зайчета”, тоест представят ги като екзотични животинки или “средство за забавление”. Така се създава усещането, че жената не е нещо повече от една играчка. В списание “Пентхаус” назовават жените “котенца”. В порното нерядко говорят за жените като за животни, играчки или възприемат само някои техни органи. В някои порнопродукции показват изключително тялото и гениталиите на жените, но не и лицата им. Представата, че жените са пълноценни човешки същества с мисли и емоции е съвършено неприемлива за порнографията.

Лъжа 2-ра: интимното отношение към жената е своеобразен вид “спорт”

В някои спортни списания има своеобразни еротични приложения “в банята”, в които е заложена идеята, че жената (или по-точно сексуалното отношение към нея (бел. прев.)) е още един вид спорт. Порнографията разглежда секса като спортна игра, а в тези игри участникът се стреми да “избегне загубата”, “да спечели” или да “завоюва победа”. Мъжете, уловили се на тази въдица, обичат да говорят за своите “победи” над жените. Те започват да мислят за себе си като за мъже от гледна точка на “постигнатите победи”: всяка “завоювана” жена – това е още един трофей на полицата ми, още един “скалп” на колана ми, потвърждаващ моята мъжественост.

Лъжа 3-та: жените са собственост или стока

Нерядко можем да срещнем рекламно изображение на излъскан до блясък автомобил от реномирана марка с разголено красиво момиче изпънало се върху предния му капак. Завоалирано се предава мисълта: “Купи си една кола и всички красавици са твои.” Но порнографията отива още по-далече: жените са изложени по каталозите като стока и техните “прелести” се показват за разглеждане от купувачите. Това обяснява, защо много младежи, след като са завели девойката на ресторант или кино вече смятат, че тя е длъжна да им се отдаде сексуално. Порнографията вменява на мъжете убеждението, че могат да купят жените.

Лъжа 4-та: Ценността на жената зависи от нейната телесна красота

Порнографията осмива по-малко привлекателните жени. Те биват наричани кучки, китчета, прасенца, измислят и още по-осърбителни прозвища само за това, че те не могат да се вместят в представата на порнографията за “идеалната” жена. Порното изобщо не се интерсува от интелекта и личността на жената, а само от нейното тяло.

Лъжа 5-та: Жените обичат насилието

“Когато жената казва “не”, тя всъщност има пред вид “да””, това е типичен за много порнопродукции сценарий. В тях жените подложени на насилие, първоначално се съпротивляват и отбраняват, а впоследствие започват да получават удоволствие. Порнографията учи мъжа да се наслаждава като причинява болка на жените и като се отнася жестоко с тях за свое развлечение и забавление.

Лъжа 6-та: Жените трябва да бъдат унижавани

Нерядко порно продукциите изобилстват от думи и изрази изпълнени с отвращение към жените. Жените биват измъчвани и унижавани чрез десетки отвратителни способи, а те умоляват мъчителите си да не спират. Нима такова отношение показва някакво поне малко уважение към жените? А къде остава любовта? Или порното проповядва ненавист и презрение към жените?!

Лъжа 7-ма: Малките деца също могат да имат сексуални отношения

Един от хитовете в продажбата на порнография е имитацията на “детско” порно (производителите и разпространителите на истинско детско порно са жестоко преследвани и наказвани от законите (бел. прев.)). Жените се обличат така, че да изглеждат като малки момиченца, връзват си косите с панделки на опашки и плитки, обуват се в подобни на детските сандали, в ръцете си държат мечета и кукли. Това насажда идеята за това, че съксуалните отношения между възрастен и дете са съвсем нормално общуване. В вследствие на това някои от любителите на порното започват да гледат на децата от сексуална гледна точка.

Лъжа 8-ма: Противоестественият секс е изживяване от висока класа

В порно продукциите често се използват незаконни и нерядко опасни елементи, за да направят секса още по-интересен. От това следва някои хора да възприемат становище, че не е възможно да се наслаждаваш на секса ако той не е извратен, див, незаконен или опасен.

Лъжа 9-та: Проституцията е нещо модерно и красиво

Порното обрисува проституцията във въодушевяващи картини. В реалността обаче, много от жените участващи в заснемането на материалите са избягали от къщи девойки попаднали в робство. Много от тях са били подлагани многократно на сексуално насилие. Някои вече са заразени с неизлечими болести предавани по полов път и често умират съвсем млади. Мнозина от тях вземат наркотици с единствената цел, да могат по някакъв начин да се откъснат от ужасната реалност в която живеят.

Истината за въздействието на порнографията

Порнографията печели пари от разбития живот на младите девойки и улявя в своите мрежи мъжете, готови да прахосат много време, а също и пари за да станат жертва на нейната продукция.

Въздействието на порнографията – сила на образите

Наивно е да си мислим, че това, което виждаме и чуваме не упражнява върху нас никакво въздействие. Всички ние признаваме, че хубавата музика, хубавите филми и хубавите книги обогатяват духовно живота ни. Те могат да ни освободят от напрежението, да ни научат на нещо ново, да ни развълнуват или въодушевят. Очевидно е, че както положителните образи имат върху нас положително влияние, респективно, лошите ще имат отрицателно.

Образите могат да ни склонят към конкретни действия. Предприемачите знаят, че ако покажат на човека убедителен образ от своята продукция при подходящо емоционално състояние, той се загнездва в подсъзнанието. Специалистите по рекламата са толкова опитни, че могат дори да предскажат колко продукта бихте си купили под въздействие на тяхната реклама. Понякога зрителите дори не виждат названието на продукта. Например производители на сладкиши с фъстъчено масло “Reeses Pieces” са заплатили огромна сума, за да може техните продукти да бъдат показани за няколко секунди по време на филма “Извънземното” (“ET”). В резултат веднага отбелязват голямо увеличение на нивото на продажбите. Защо? Защото емоциите, които изпитвате при вида на момчето протегнало ръка към пришълеца, неусетно за вас по невидим начин се свързват и с образа на сладкишите. Ако въздейтвието на продукта, който сте видели за време не повече от няколко секунди, може да се отрази така върху човешкото поведение, дори когато е бил някъде на заден план в кадъра, то представете си какво ще бъде въздействието на филма, който ви е приковал към екрана за повече от половин час с помощта на откровените сексуални образи.
Как въздейства порнографията върху мъжете?

Какви идеи се опитва да вклини в съзнанието ни порнографията? Ако човек постоянно е заливан от пошли и грозни образи, неговото психическо състояние се деформира към отрицателната страна, и това неминуемо води до проблеми в живота. Един от важните съставни компоненти на човешката психика е здравата представа, как човекът се идентифицира от сексуална гледна точка. Ако тази представа се изопачи, то се извращават и някои изключително важни структури на съзнанието.

Зависимостта от порното – магнетичността на порнографията

Не всеки, който се ползва от порно продукциите става зависим. Някои хора просто си живеят с извратените представи за жените, за секса, за брака и за децата. Емоционалната отвореност на други позволява зависимостта да ги “сграбчи за гърлото”. Производителите на порно нямат никакви възражения, ако се случи да попаднете в зависимост от тяхната продукция – та нали това е добро за бизнеса им! Доктор Виктор Клайн разделя процеса с придобиването на зависимостта на няколко стадия: зависимост, изостряне, понижаване на чувствителността, сексуално деяние. Що се отнася до порно-зависимостта аз открих още един стадий предшестващ останалите – ранното запознаване. Нека да разгледаме тези стадии:

РАННОТО ЗАПОЗНАВАНЕ

Повечето от младежите, зависими от порнографията, са започнали рано. Срещата им с порното е започнала в по-ранна възраст и през тази открехната врата, порнографията без особени усилия е проникнала в живота им.

ЗАВИСИМОСТТА ОТ ПОРНОТО

Вие отново и отново се връщате към порнографията. Тя се превръща в неизменна част от живота ви. Вие сте като закачени на кука, от която не можете да се освободите.

ИЗОСТРЯНЕТО

Вие започвате да търсите по-голяма нагледност в порно материалите, започвате да се наслаждавате от това, което преди е предизвиквало у вас отвращение. Сега, вместо погнуса, то предизвиква у вас наслада.

ПОНИЖАВАНЕТО НА ЧУВСТВИТЕЛНОСТТА

Вие вече нищо не изпитвате докато възприемате порно продукцията. Даже най-откровеното порно не предизвиква у вас очакваните реакции. Вие отчаяно се стремите да почувствате по-ранните емоции и вълнения, но не можете.

СЕКСУАЛНОТО ДЕЯНИЕ

Това е повратният момент, в който мъжът прави последната крачка и започва да се идентифицира с видяните образи. Някои пренасят действията от книжните и синтетичните образи на порнографията в реалния свят с живи хора. Обикновено действията им са свързани с разрушение.

Зависимостта от порното: Зависим ли съм?

Ако в живота ви са налице някои от изброените по-горе симптоми, необходимо е по-скоро, още сега да “натиснете спирачките”. Започва ли порнографията все повече да упражнява контрол над живота ви? Трудно ли ви е да се справите с нея? Дали не се връщате постоянно към порното за нова доза?

Зависимостта от порното: Какво мога да направя?

Първото, което трябва да направите е да признаете, че ви е трудно да се овладеете и да не търсите порнография. Повярвайте ми, това не е толкова рядко и необичайно явление! Милиони мъже се намират на различни стадии в борбата с зависимостта от порнографията. Това не е толкова необичайно: порно индустрията е похарчила милиарди долари, стараейки се да ви улови, нужно ли е да се учудваме, че е успяла в това? Освен това, някои хора имат проблеми коренящи се в миналото, например насилие или непристойно поведение, което още повече да затрудни борбата с порно зависимостта. Без чужда помощ, обаче трудно ще стигнете далече.

За да скъсате със зависимостта от порното на вас ви е нужна помощ. Много важно и необходимо е да престанете да пазите порока в тайна, иначе е голяма вероятността да загубите. Не става въпрос всеки да узнае за проблема ви. Внимателно изберете човек на когото можете да се доверите, потърсете такъв, който вече е давал съвети на мъже страдащи от тази зависимост. Той може да бъде духовник или психолог-консултант. Човек който наистина има опит няма да се притесни от това, че споделяте с него, но и няма да се учуди от това, че го смятате за проблем. (Често психотерапевтите споделят случаи от своята практика помежду си и ако отидете при един, той може да ви насочи към друг по-опитен специалист. (бел. прев.))

Има ли път към освобождаване от порно зависимостта?

Порнографията улавя в своите мрежи с помощта на лъжата. В противовес на нея, Бог е достатъчно силен да ни върне към истината. Иисус Христос е казал: “Ако вие пребъдете в словото Ми, наистина сте Мои ученици, и ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни.” /Йоан 8:31,32/ Онези, които слушали тези Негови думи, обидени Му задали контра въпрос: “Ние... никога и никому не сме били роби; как Ти казваш: свободни ще станете?” /Йоан 8:33/ Спасителят обяснил: “”Истина, истина ви казвам: всякой, който прави грях, роб е на греха... И тъй ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни.” /Йоан 8:34, 36/

Грехът не само поробва, но и ни отдалечава от Бога. Няма безгрешни хора. Никой не е чист пред Божиите очи. В книгата на пророк Исаия красноречиво се казва: “Всички ние блуждаехме като овци, отбихме се всеки от пътя си.” /Ис. 53:6/ Всички, които сме съгрешили, сме заслужили да понесем последствията от греховете си. Единствено Бог е свят и вселюбящ и Той чрез изкупителното Си дело е дарил на хората възможност да избегнат справедливото осъждане. Защото Божият Син е взел върху себе си нашите грехове, бил е изпоранен и е умрял с човешката Си същност на кръста заради нас. Но за да бъдат простени нащите грехове, се изисква и нашето лично участие. “Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен, за да ни прости греховете и ни очисти от всяка неправда.” /1Йоан 1:9/

Най-важното в отношенията

Ако вие търсите любов и близост, то порнографията е само един празен заместител на истинските чувства. Тъй като Бог ни е създал, Той ни познава в пълнота и знае всички наши потребности. Той винаги се грижи нищо жизнено важно да не ни липсва. “Бог толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен.” /Йоан 3:16/ В противовес на тъмнината и разрухата, които нахлуват в живота на човека заедно с порнографията, Иисус казва: “Аз дойдох, за да имат живот и да имат в изобилие.” /Йоан 10:10/ Спасителят ни предлага да Го последваме. Ако откликнем на Неговия призив, ако се разкаем и променим живота си, Той ще вземе върху си греховете ни, за да получим опрощение. Едно от нещата, които можем да направим като начало, е да се обърнем в покайна молитва към Него и да Го потърсим от душа и сърце. Стига да искаме можем да направим Бога главно действащо Лице в живота си и Той ще ни помогне. За целта може да използваме молитва със свободен текст или да се възползваме от наследството, което са ни оставили, древните църковни отци.

Материалът завършва с молитва – обръщение към Бога за помощ. Умишлено няма да я поместя тук, тъй като тя е по-скоро лична импровизация, отколкото някакъв модел. Но може да се взаимстват някои от компонентите, които тя съдържа. А именно: Обръщение към Бога или към Божия Син, разкаяние и пълно съзнание за нашата греховност и немощ, съзнаване на Божието всезнание и всемогъщество, но и осъзнаване на неизмеримата Божия любов, желание Той да ни помогне да се освободим от порока и да положим ново начало. А ето и една молитва от православния молитвеник, която също бихме могли да ползваме:

Владико, Господи, Боже наш! Ти не желаеш смъртта на грешниците, но да се обърнат и да бъдат живи. Ти, Който приемаш всички грешници, в покаяние паднали пред Тебе, приеми сега и мене, който се кая за моите прегрешения. Дай ми сърдечно съкрушение и изправи съвестта ми, за да изповядвам моите грехове пред славата на страшния Твой престол, и с това да се прослави в мене Твоето пречестно и великославно име, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога и в во веки веков! Амин! (Молитва преди Изповед).

Друг текст – образец за покайна молитва е 50-ти псалом или покайният псалом на св. цар Давид. Но както и по-горе Джийн Мак Конъл отбелязва, човек трудно може да се справи с този порок сам. Една от препоръките и е, страдащият от тази зависимост да се обърне към духовно лице. В православната Църква това дава и други възможности: Едната от тях е Изповед, последвана от причестяване с Тялото и Кръвта Христови в тайнството Евхаристия. За да даде плодове и резултати, Причастието трябва да се приеме след съответната подготовка – покаяние, пост, усърдна молитва. Ако влиянието на порнографията се приеме и като чуждо влияние, свещеникът по свое усмотрение може да прочете над закоравелия в порока и някакви молитви. Не е необходимо те да бъдат Василиеви или Киприянови, на които вече се гледа, едва ли не като средство за разрешаване на всички духовни проблеми. Едно от нещата, които задължително трябва да го има налице, е твърдото желание за обръщане и изправление. Тук вече е необходимо да намерим истински духовен наставник, добре запознат с бурите, които могат да се разразят в човешката душа, но запознат също така и със средствата, които могат да ги уталожат. Вярно е, че такива хора не се срещат на всяка крачка, но ги има. Лично аз познавам такива хора, а знам и личности, при които хората пътуват с километри, за да получат съвет и наставление. След като се сдобием с духовен старец, остава да следваме неговите съвети и препоръки, защото това е сигурният начин да се справим с проблема.

Едно добро решение е да се отдалечим от това, което ни дава възможност да се докоснем пак до порнографията. Да избягваме будките с порнографските списания, да изключим кабелната или цифрова телевизия, които излъчват порнографски канали или да изискаме от оператора да кодира нецензурните канали. Да ограничим престоя си в Интернет. Или да накараме някой да ни инсталира ефикасна програма за контрол и забрана достъпа до порнография. Такива са известни като програми за родителски контрол, но могат да свършат работа и за това. Голяма част от тези програми работят със заобикаляне на нецензурни думи и са с парола за промяна на настройките. Ако искаме този софтуер да ограничи нашия достъп и за да не се изкушим, добре е ние да не знаем паролата, а да я знае само човекът, който го инсталира. Освобождаването от този порок без съмнение не може да стане от един път, с прочитането на една молитва, с една изповед и пр. Нужни системни усилия, нужни са време, постоянсто и търпение.