сряда, 23 юни 2010 г.

Четенето като правонарушение

Дължа извинение на уважаемите посетители на блога, че от категорията сайтове за литература, изкуство и култура, временно липсва страницата "Моята библиотека" известен още като http://www.chitanka.info. В следващите редове, уточнявам причината, като прилагам и своето собствено мнение.

Вчера докато следях новинарската емисия на BTV с голямо недоумение разбрах, че поредната показна акция на МВР е била срещу сайта "Моята библиотека". От репортажа видях как спецполицай с бръснато подобие на глава отваря някаква кутия на покрива и демонтира сървъра на "Читанката".
Бравос на спецполицаите! Аферим! Ашколсун! Това да се бориш с организираната престъпност не е лесна работа. Много е рисковано, да не те хлопне някоя буква по челото излетяла от някоя библиотека. Показната акция носи името "Читателите". Ето че стигнахме дотам, четенето у нас да се смята за престъпление.

Няма как да не взема отношение по случая, защото на сървъра на библиотеката бяха поместени няколко мои стихотворения, два от разказите ми, както и творби на мой близък автор, който вече не е между живите, а също и още хиляди заглавия българска и чуждестранна литература предоставени за напълно безплатно ползване.
Още преди бях попрочел, че "Читанката" има черен списък на издателства, които се оплакват в НСБОП, че произведения с техни авторски права, са качени на сървъра. Че те търпели загуби и пр. Публикувана бе и преписка. Зашеметяващо е, че в списъка на спорните произведения влизат български класици /напр. Елин Пелин/. Интересно ми е, тези, които са подали оплекванията, какви авторски права плащат на живите наследници на българските класици? И кой им е предоставил монопол върху техните произведения?
Тук е мястото да подчертаем, че сайтът не беше комерсиален, че в него можеха да направят своя успешен дебют стотици млади български автори. Че екипът му работеше експедитивно и изпратените за публикуване нови творби бързо биваха качвани. За сравнение мога да кажа, че неведнъж са ми връщали произведения и статии с извинението, че не отговарят на платформата, визията, политиката, стратегията на електронното издание, че сега точно нямало възможност или липсва място на сървъра и пр. Е, аз не съм някой, кой знае какъв автор и вероятно нямам право да се сърдя на екипа на "Литературен клуб" например, който дори не ме удостои с отговор относно изпратените текстове. И все пак проявената отзивчивост и уважение печелят сърцето, както на автора, така и на читателя. Безкрайно съм благодарен на екипа на "Моята библиотека" за съдействието и своевременното публикуване на произведенията ми! Изключително много ги ценя за коректността и вниманието! Възхищавам се на огромния труд положен, за да се качат в сайта този огромен брой литературни произведения!
Смятам, че съдържанието на "Читанката" е голям подарък за хората, които изгярат от желание да си купят и да прочетат някоя хубава книга, но с въздишки подминават рафтовете на книжарниците, защото изданията просто не са по джоба им. Когато дилемата е между хляба, между елементарното физическо оцеляване и културата, тогава везните се накланят на страната на хляба. Уверен съм, че този портал работи за хората, които предпочитат да се зачетат в нещо полезно, вместо да флиртуват в скайп или да сърфират безцелно из мрежата.
Шокиращо звучи названието на "спецоперацията" - "Читателите". Защото според него излиза, че хората, които търсят в интернет литература, духовност и култура са нарушители на закона. Онези, които им я предоставят пък са углавни престъпници. Ето докъде стигнахме - библиотеките на подсъдимата скамейка, читателите вън от интернет пространството! Вероятно четенето се смята за престъпление от подобни бръснатоглави индивиди, защото хората, които се стремят да увеличат знанията си, са трудни за лъгане и манипулиране. Те са неудобни за всяка власт, за всяка олигархия, за всяка тоталитарна система, за всякакаква мутрокрация. Те издигат глас срещу всяка груба и беззаконна полицейщина и ненавиждат от дъното на душата си старите милиционерски порядки.
В същото време никой дори не споменава за сървърите на "Гепи ме" "Мадами" и други +18 сайтове, в които се подвизават гейове, лесбийки, проститутки, жиголота и какви ли не други извратеняци. В които се регистрират и непълнолетни. В които се публикуват любителски и недотам порноснимки и клипове. Значи, мърсотията, порнографията, проституцията и всичко останало от сорта е законно, а публикуването и четенето на литературни произведения не!? Никой не пипа торент тракерите, пълни с хиляди порно продукции, както и с музика, филми и пр. за които не се плащат лицензи и авторски права. Не съм чул спецакция срещу сайтове със сатанинско, окултно, расистко, неонацистко и др. подобно съдържание. Няма по-ясно свидетелство за целия фалш на "акцията" от посоченото по-горе сравнение.
Тук си спестявам всичко, което зная, което съм чел и чувал, което ми е минало през главата за организираната и недотам организирана престъпност, пред която МВР си е затваряло и все още си затваря очите. Просто ще бъде много труд, а и не му е тук мястото. Имам наблюдения и оплаквания за хора, потърпевши от действията и бездействието на полицията. И тези "герои" на деня вместо да се засрамят, вместо да променят коренно порядките в системата, си я карат по старому. За да стигнат до там, провъзгласят една електронна библиотека, работеща на обществени начала за престъпна група.
Ще завърша с надеждата, че скоро "Моята библиотека" ще започне да фунционира с пълния си капацитет. Ако и да се опитат да ме обявят извън закона, аз ще продължа да публикувам там, да правя реклама на портала и да го подкрепям. Защото именно такива страници работят срещу порното, чалгата, наркоманията, телевизионната шутовщина и всичко негативно, което разгражда нашето общество. Защото такива портали са нужни и полезни, за разлика от "Гепи ме" и още един куп +18 ...