събота, 31 юли 2010 г.

Престави се в Господа иконом Цветан Поповски

Напусна ни един от последните свещиници от старото поколение. Днес 31 юли го изпратихме в последния му път. Видях сълзи в очите на някои от енориашите. Сега мога само да съжалявам, че не успах да почерпя повече от духовния опит и мъдрост на отец Цветан. Съобщението е изпратено до всички православни портали на български език.

На 30 юли 2010 година, на деветдесет годишна възраст се престави в Господа ставрофорен иконом Цветан Димитров Поповски – дългогодишен свещеник в град Кнежа, Врачанска епархия.
Отец Цветан е роден през 1919 година в село Малорад, Врачанско. Завършил е с отличие Софийската духовна семинария и богословския факултет в София. Приема духовен сан в най-размирните години. Ръпоположен е за свещеник през 1944 година от Врачански митрополит Паисий. Служи в селата Търнава, Байкал, Долни Луковит и трайно се установява при храм „Света Троица”, град Кнежа. През цялото си служение той се откроява като ревностен свещенослужител, с богата ерудиция, добър проповедник, изряден пастир, търпелив и мъдър изповедник. Хората завинаги ще го запомнят като кротък, общителен и благороден човек, като незаменим духовен наставник. Неговата смърт е голяма загуба, не само за град Кнежа и Врачанска епархия, но за цялата БПЦ.
Нека го поменем молитвено! Да бъде вечна паметта му! Бог да го прости!