четвъртък, 27 февруари 2020 г.

Романтична Интернет-измама

Вековният опит е доказал, че хората предпочитат красивата лъжа пред неугледната истина. За съжаление след като повярваме, винаги си плащаме за това. Красива, непозната, "принцеса" се влюбва във вас след кореспонденция в Интернет. Вие сте на върха на щастието и изведнъж...

Това е една от снимките, които получих като прикачени файлове. Не съм питал преди да я публикувам, но и едва ли щяха да ми разрешат с оглед естеството на статията.  

Няма две мнения, че Интернет-пространството се е превърнало в джунгла. Както е добре известно в джунглата човек може лесно да се изгуби или да бъде болезнено ухапан от някой друг обитател. Иначе се предлага всичко: от полезна информация до безсмислени клипчета, от онлайн пазаруване до всякакви сексуални перверзии.

При мен всичко започна с един и-мейл. Млада жена на име Мария, която търси сериозна връзка. По принцип пращам всички и-мейли, започващи с „dear beloved” в папката за спам, но това беше на български. Взех, че от учтивост отговорих, като посъветвах младата дама да си потърси някой по-перспективен от мен. Изтрих писмото и моя отговор, без да запаметявам подателя в „контакти”. След седмица пристигна втори и-мейл. Младата дама изпращаше информация за себе си, рожденна дата, ръст и цвят на косите, какво работи /салон за красота/. Имаше информация за любимо хоби /разходки сред природата/, за спортни занимания /фитнес/. Беше споменато, че „ходи на църква на правилна основа”. Общи данни за семейството – бедно средностатистическо семейство, като бащата бил починал много отдавна. Била намерила адреса ми в Интернет. Към писмото имаше прикачени снимки. Красива млада жена с детинско-ангелска физиономия. Облечена елегантно, но не предизвикателно.

Отговорих, като дадох обща информация за себе си: възраст, образование, хоби и др. Тук вече нещата ставаха подозрителни. Тексът много приличаше на превеждан с „Google translate”. Имаше объркани родове /мъжки вместо женски или женски вместо мъжки/. Имаше също грешки множествено вместо единствено число и обратното. Като цяло езикът беше завален. Написах втори и-мейл, като исках да си изясня подозрителните неща. Запитах, защо пише точно на мен от толкова хора в Интернет. Изразих съмнението си за ползване на онлайн-преводач, свързано със заваления език на който пише. Подателката твърдеше, че се казва Мария, а в имейла фигурираше съкращението „mashenka”, което прави асоциация с Русия, Беларус или Украйна.

 

Мария е привлекателна девойка с ангелска физиономия, която лесно събужда доверие.

Пристигна отговор, че наистина е рускиня, че се спряла на мен, защото руските мъже много пиели. Затова търсела връзка с мъж от друга държава. Посещавала курс по български в Университета /не отбеляза кой/, но не го владеела много добре. Живеела в град Сургут /Русия/ в едностаен апартамент с майка си. Нямала интернет в къщи, защото било много скъпо, пишела от интернет-кафе. Отново за любимите хобита, за спорта, обичала да пътува. Нямала вредни навици. Въпроси относно моите предпочитания към жените. Вярвам ли в любов от пръв поглед? Имаше приложени снимки с приятелки и някакви деца, за които не разбрах, каква връзка имат с нея.

В следващия си и-мейл се постарах да я убедя, че може да ми бъде дъщеря с тази разлика във възрастта /18 години/. Отговорих на зададените въпроси. Междувременно бях прочел някоя и друга статия за измами в интернет, извършвани точно от рускини. Постарах се да я убедя, че съм възрастен, неблагонадежден и най-важното неплатежоспособен. С това кореспонденцията приключи. Дамата не отговори дори на и-мейла, който изпратих, за да й честитя рождения ден /беше ми писала, че е родена на 20 февруари/. Дали заради ниския финансов статус или заради основателните ми подозрения, бях оставен на мира.

След няколко провалени опита за сериозна връзка, след като бях лъган от жени, след като неведнъж съм получавал спам с измама за лесно забогатяване, ми е много трудно да повярвам в историята за красивата, звездна принцеса, която ще долети със своята летяща чиния и ще се хвърли на врата ми. Звучи прекалено хубаво, за да е истина. Когато получих снимките и ги разгледах, наистина усетих, че тази жена ме привлича. Всичко беше подбрано много внимателно. Красива и невинна физиономия, внимателно премерено облекло, без излишно разголване, без натрапчив грим. Явно този, който се опита да ми привлече вниманието си разбира от работата. Да не забравяме и покъртителната история на бедно момиче, което има висше образование, но работи като козметичка или маникюристка, за да се изхранва. Пък заплатата такава една, дето все не стига. Живее в едностайно жилище, което делят с майка й в немалък град, някъде на подстъпите на Сибир. Като капак на всичко на село живее болната й баба и толкова били загрижени за нея. А иначе тя е толкова романтична, иска й се да види целия свят. Не била излизала никога извън Русия. Едно такова невинно създание, нито пие, нито се дрогира. Остава ти само да извадиш кърпичката и да започнеш да си бършеш сълзите.

Откъде започват подозренията:

И преди съм чел в интернет за рускини, които мамят в сайт посветен на Интернет измамите. Ако не беше така, сигурно щях да похабя време и емоции, тъй като пари едва ли щях да изпратя.

Непозната жена на име Мария ми пише в Интернет, че търси сериозна връзка. Защо точно мен и защо по електронната поща. Това, че не съм регистриран в сайтове за запознанства или социални мрежи си го бележа като плюс, но защо точно аз. Така и не получих отговор на въпроса, защо е избрала да пише точно на мен, при наличие на толкова несемейни мъже в България или Европа като цяло. Ако наистина има образование като преводач, може да се свърже с мъж от по-перспективна държава някъде в Западна Европа.

Младата дама пише, че е намерила и-мейл адреса ми в Интернет. Постарал съм се, и-мейлът ми да фигурира основно на три места и то като изображение, за да не може да бъде намиран с разни търсачки. Целта е да си спестя излишен спам. Повече подробности, от къде е взела адреса ми тя не уточни.

Информацията, която дава за себе си, изобщо няма как да бъде проверена. За мен тя си остава един имейл, едно име и няколко снимки, които може да нямат никаква връзка помежду си. Като се почне от местоживеенето, като се мине през информацията за семейството и се завърши с любимите хобита, всичко може да бъде прекрасна, вълнуваща измислица.

Опитите да намеря идентични снимки с Google search service, не дадоха резултат. Точно тези снимки ги нямаше никъде, Това още не означава, че някой не ми изпраща снимки на братовчедка си или на своя приятелка, която може нищо да не подозира за това. Все пак има и измамници, които ползват снимки, копирани от социалните мрежи или други места в Интернет. Няма никаква гаранция, че кореспондирате с момичето от снимката.

Просто няма как да пропусна начина на изразяване, типичен за „Google translate”. Колкото и да се опитва да ме убеди, че е ходила на курс по български в Университета, почеркът на онлайн превода беше прекалено очевиден. Никой не бърка и не подменя така успешно родовете – мъжки вместо женски, или множествено вместо единствено число. 

Основанието да си потърси мъж в друга държава било, че в Русия мъжете много пиели. Да ме увери, че от един град с население над двеста хиляди души не може да срещне един свестен индивид на нейните години. Да ме убеди че от 146 793 744 руснаци не може да намери нито един мъж, който да не се налива като казак. Звучи прекалено неправдоподобно. Дамата твърди, че е християнка. При това положение би трябвало да поддържа приятелски отношения с други християни, а сред тях все трябва да се намери поне един трезвеник. Познавал съм се лично с руснаци, които наистина пият. Познавах и такъв, който почина след като години наред беше злоупотребявал с алкохол. Все пак никой на може да ме убеди, че в Русия няма мъже, които да не пият или поне да не злоупотребяват.

Подозрение предизвиква и желанието да поддържа комуникация с доста по-възрастен мъж. Понякога връзки и бракове с такава разлика издържат много успешно проверката на времето, но моят личен опит доказва противното. Хората от различни поколения имат различно светоусещане, различни ценности. Случвало се е преди години, доста по-младата ми от мен приятелка да се срамува от разликата във възрастта ни. Не мисля, че се е влюбила в някоя от многобройните ми снимки, качени на различни места в Мрежата. Ако и да ми задава въпроси, дали вярвам в любов от пръв поглед, тук явно става въпрос за някаква друга „любов”.  

 


Уж не беше се омъжвала, пък някакъв й изневерявал  Много обичала да готви. Какъв ли зелен хайвер ми е сготвила? 

Едно от най-сериозните доказателства, е че кореспонденцията приключи, след като й писах, че няма как да поема нейни разходи за виза или пътуване до България.

Мога със задоволство да кажа, че тази онлайн измама приключи безпроблемно за мен. Но всяка година хиляди мъже от Великобритания, Австралия, САЩ, ОАЕ и пр. изгарят със стотици, дори хиляди долари, евро и пр.

В много от случаите измамниците работят в група, като може да бъдат прикрити под формата на брачна агенция. Така намират снимки, доброволки, които да чатят с жертвите и пр. Парите могат да бъдат поискани за виза и пътуване, но може да покриват разходи за лечение, за лечение на близък, някакви неотложни текущи разходи и пр. В сайтове посветени на онлайн измами има снимани руски задгранични паспорти изпратени на жертвите на измамата в уверение на това, че дамата има паспорт или си е извадила нужната виза.

Като цяло, за какво да внимаваме: Дамата винаги пише първа и почти винаги търси сериозна връзка или брачен партньор. Това може да стане чрез електронна поща или лично съобщение в сайт за запознанства. В първото съобщение има само най общи данни за нея, това е само първата кукичка със стръв. Съобщението е типово и може да бъде разпратено на десетки или дори стотици мъже.

На някои въпроси отговаря уклончиво или въобще не отговаря. Информацията, която дава за себе си няма как да бъде проверена. Може да ви разиграе цял сценарий и такава покъртителна история, че и най-видните белетристи да се пукнат от завист.

При разговор в скайп или друг начин за видеочат, дамата няма камера или тя по някаква причина не работи.

Няма регистрация в някакъв профил, който лесно може да бъде проследен. В много от случаите, кореспонденцията може да започне в сайт за запознанства.

В писмата /респ. съобщенията/ могат да се видят противоречия или повторения. Ако пише на няколко десетки мъже, няма как да помни, какво е писала ни всичките. Примерно на мен в два имейла „дамата” ми писа, че не пие, не пуши и ходи на фитнес.

В писмата често изобилстват правописни, машинописни и всякакъв вид граматически грешки. Онлайн преводачът Google translate не е вездесъщ и не е държал матура по български език.

Твърде скоро, след кратко познанство, дамата показва силни чувства и привързаност. Не може да си губи дълго времето да пише или чати с години. Трябва скоро да ви омотае в мрежа и да облекчи портфейла ви.

Парите се изпращат с банков превод, но не винаги. Така става, когато имате работа с организирана група. Може да ви пише, че няма банкова сметка или по някаква причина не може да си открие. В тези случаи се използват услуги от рода на „Western Union”.

Ако изпратите пари, може да ви поискат още. Обективни причини никога не липсват: пътуване за лична среща, сложна операция, здравословен проблем на близък и пр.

Още от самото начало, целта на занятието е, мъжът да повярва, че наистина е срещнал жената на мечтите си и да се обвърже емоционално. След това той е готов да изпрати дори пари спестявани продължително и с много труд. Измамникът не се интерсува, дали сте богат или броите омачканите левчета. Той просто иска вашите пари. Най-добре не давайте информация за финансовия и имуществения си статус на човек, който познавате само от и-мейл, социална мрежа, сайт за запознанства или скайп! Същото се отнася и за кредитни карти или за изпращане на копия от лични документи.

Бъдете много предпазливи, ако жената с която комуникирате поиска да изпратите свои интимни снимки /или клипове/, същите могат да бъдат ползвани за изнудване.

Това, че в Интернет се срещат измамници, не значи, че всички рускини, украинки и пр., които може да срещнете в Интернет пространството са мошенички и се целят в портфейла ви. Има и много момичета, които наистина търсят любов и щастие, включително и в чужбина. При все това трябва човек много да внимава, с кого и как комуникира в Мрежата.  

И да не си помислите, че могат да ви ограбят само жени от посочените по-горе държави. Ако владеете сносно английски или друг западен език, може да ви измами и някоя Бианка, Естер, Мери, Рут, Грейс, Ванеса, Кейт и пр. красавица включая и от различна раса. Тя може да обитава някоя екзотична африканска дестинация, но може да живее на пъпа на голям град в Съединените щати.

Това, че мъже могат да станат жертва на романтична измама, съвсем не означава, че жените в Мрежата са застраховани. Нерядко се случва след онлайн запознанство и емоционално обвързване, мъжът отсреща да започне да се оплаква от някакъв финансов проблем, който иска бързо разрешаване. Примерно пътува далече от дома си, а в някакъв момент са му блокирани банковите сметки. А дамата на сърцето му се налага да му прати пари чрез „Western Union”, защото бедничкия ще остане на улицата и няма да може да се прибере в къщи. Има и други основателни причини, които използват измамниците включая сложна, неотложна операция и пр.

Някои от симптомите съвпадат с описаните по-горе. И така, за какво да се оглеждат жените: Като начало измамникът създава един шаблонен текст, който се изпраща до новорегистрирани жени в сайт за запознанства. По-рядко, кореспонденцията може да започне по и-мейл. Когато някоя жена откликне, започва индивидуална обработка. Крайната цел е, чрез измама да измъкнат пари. Мъжът пише за себе си само позитивни неща. Като цяло писмото му е типово и няма нещо насочено към конкретната жена и нейния профил. Дори да напише, че тя има прекрасни очи, този комплимент може да бъде адресиран до хиляди жени. Най-често в съобщението мъжът се представя за необвързан, търсещ партньорка. Той винаги е романтчен, трудолюбив, отговорен, отнасящ се с уважение към хората. Най-често не пуши, не се дрогира и не злоупотребява с алкохол. Той обича природата, ходи на кино, чете книги и други екзотични хобита като музика, рисуване и пр. Могат да са предприемачи със собствен бизнес, но е възможно да се представят за лекари или пилоти на самолети. В някои от случаите той може да се представи като вдовец, грижещ се сам за дете. Но на него не му трябва просто жена. Тя трябва да бъде истинската дама на сърцето му. Това, като част от първоначалното съобщение, е стръвта на въдицата. Но има и други белези, които може да се проявят в кореспонденцията. Той почти не задава въпроси и пише основно за себе си. Мъжът още от първото съобщение търси сериозни отношения, спътница в живота. При него всичко е сериозно. Живее в преуспяваща държава, заможен е и има добре платена работа. Мошеникът няма вредни привички, често спортува. Като цяло всичко в писмата му прилича на приказка. С първите съобщения или и-мейли, измамникът филтрира доверчивите и податливи жени, които могат да станат негова плячка. Един мъж, който наистина иска да завърже познанство, също би написал хубави неща за себе си, но би поискал първо да опознае жената, с която завързва ново познанство.

Един полезен съвет и към жените и към мъжете е да запазят известно хладнокръвие до първата реална среща на живо. И никога да не пращат пари на човек, когото познават основно от социална мрежа, сайт за запознанства, електронна поща или като цяло от Интернет. Този съвет отправят към потребителите си и голяма част от сайтовете за запознанства.

Мария - девойката с невинна, ангелска физиономия  зарибява българин като му праща снимки по бикини и хавлия на ръба на ваната. По известни религиозни съображения, снимката е изрязана в долната част. Иначе гледката е впечатляваща.

N. B. Тук ще направя някои отметки, добавени след първоначалното постване на публикацията:

Преди известно време мой читател се свърза с мен по електронната поща, след като беше прочел статията. При него всичко съвпада едно към едно. Героинята е същата Мария или Маша. За свое забавление, той е продължил кореспонденцията, стигайки до момента, в който му е поискала пари. Когато казал, че няма цялата поискана сума, Маша намалила мизата с около трийсетина процента. От самото начало е бил сигурен,че това е измама, просто се забавлявал да пофлиртува. Разбира се, не е изпратил нито стотинка.

Но нещата не свършват до тук. През август 2020 година с мен се свърза друг читател. Попаднал на публикацията ми, събирайки информация за същата Мария. В случая обаче се заформя една хубава, романтична, почти любовна история.Тя започва през май 2020 година. Роматчична млада дама търси сериозна връзка с добър, благороден, отзивчив и пр. мъж. Така той получава първия и-мейл. Постепенно мацката лъсва с три имена /Мария Игоревна Бажина/ и друго местообитание – град Самара. Историята частично съвпада с описаната по-горе, но образованието, професията и някои други детайли се отличават. Чести и-мейли, снимки, чат по скайп, комплименти, обръщения от рода на „скъпи” и пр. Разбира се, микрофонът не работи, камерата нещо се скапва. Изпраща различни снимки, включително с майка си. Девойката с невинно-ангелска физиономия изпраща също предизвикателни фотоси по бельо и черни ажурени чорапи, позира по бикини, загърната в хавлия на ръба на ваната. Накрая заявява, че иска лична среща. От туристическа агенция са й обяснили, че сумата необходима за посещението до България е 850 евро. То се знае, че Марийчето няма тази безумно голяма сума. Разбира се, тя разчита, че ако той наистина я обича, ще се смили над нея и ще финансира нейната малка любовна екскурзия. Тук вече се появява и банкова сметка. Накрая нашенецът се усъмнява – това и за него са твърде много пари. Започва по всички известни му начини да търси информация за момичето и попада на моята статия. Поместената в нея информация го отрезвява и той веднага се свърза с мен. Така се сдобих и с предизвикателните снимки на Маша. След като два дни българинът не й се обажда, дамата започва да губи търпение и да пита: дали ще й помогне, дали я обича истински. В писмото намеква, че я тормози мисълта за най-лошото, за самоубийство. Е, това вече прилича на деликатно, емоционално изнудване. Не вярвайте на невинни, ангелски физиономии! От собствен опит зная, че зад тях могат да се крият цинични, блудници, а в нашия случай и измамници.

Разказаните дотук случаи на наши сънародници приключват с положителен завършек. Според запознати с аферите на въпросната персона, броят на ужилените мъже е около седемдесет. За мен тя си остана само едно име – „Мария”, но за други тя е била още Оксана Галина, Мария Бажина, Людмила Чулкова, Надежда Берлинская, а може да бъде също Екатерина Волкова и още десетки други руски, женски имена. За нейните далавери се разказва по форумите, снимките й се обменят и постват, за да могат, пострадалите да предупредят другите, да се пазят. Вероятно, ако се поровя, ще намеря поне още десетина подобни афери, но не разполагам с излишно време. Тук ще поместя една от най-фрапиращите.

В края на август 2020 ме свързаха с гражданин на Естония, завлечен с доста пари от моята позната „Мария”. Разбира се, той ще остане анонимен. Благодарен съм му, че сподели с мен своята история:

През април 2018 година човекът получава на електронната си поща писмо на естонски език. „Аз съм млада девойка и искам да се запознаем. Надявам, че съм направила правилен избор.” След кратък размисъл той й отговаря и така се запознава с „Оксана”. Пишат си почти всеки ден. Тя споделя, че живее в село Нема, Кировска област. Пише, че е медицинска сестра и живее с майка си. Изпраща му снимки и скоро той се влюбва в нея. В началото на юни тя му казва, че иска лична среща. „Заповядай! Пристигай!” Отговаря естонецът, но се налага да я подпомогне финансово. Изпраща 400 евро за паспорт и виза. Когато наближава времето да хване самолета, му пише, че не може да дойде, защото няма пари за пътуването. Сумата е 1 800 евро. Естонецът изпраща 2 000 в обща европейска валута. Следват нови проблеми, които възпрепятстват визитата. Апартаментът им е закупен със заем от банка. Доверчивият влюбен изпраща 3 600 евро. Той я чувства като своя жена, но това е единствено в неговото съзнание. После изпраща още 5 800 евро. При нея постоянно се появяват някакви проблеми. Накрая й привежда 12 300 евро, защото я обича повече от живота си. Естонецът и „Оксана” трябва да се срещнат в Москва през март 2020 година. Той уговаря с посолството на Финландия, когато дойдат двамата, да й дадат виза. Когато я получи, ще могат заедно да напуснат Русия. Но мацката просто не се появява. Той се връща в къщи и започва да я търси. След две седмици тя му пише отново. Версията е, че баба й е починала, пак има проблеми и иска  1 100 евро. За съжаление този път, той не може да й помогне и тя изчезва. Открива я чрез частно детективско бюро. Два месеца измаменият е в шок.

Естонецът придружи разказа си със снимки и видеоклипове, за които също съм му много благодарен.

Мария-Оксана изпраща тази снимка, в уверение на това, че има задграничен паспорт и нужната виза. 

Това е само един от стотиците хиляди случаи на измамени, изгорели с хиляди във валута. Специалистите по кибер-престъпления твърдят, че мошениците могат да бъдат открити и парите възстановени. Това ставало като се свали IP-адреса от sourse-кода на и-мейла. В тези случаи се търси връзка със службите на държавата, от която са изпращани и-мейлите. Аз не съм много убеден, защото от години знам, че има и програми за прикриване на IP-адреси.

Дори да се възстановят парите, никой няма да ви плати изгубеното време и съсипаните нерви. Има безброй случаи на психически и емоционален срив, на тежки депресии, някои от които са завършили дори с опити за самоубийство. Измамата може да има стотици хиляди лица и безброй имена. Към статията съм добавил малко приложение за онагледяване.

Всяко човешко същество се ражда с потребността да дава и получава любов. Любовта е едно от най-ценните неща в живота ни, понякога, за да я постигнем сме склонни на големи жертви и компромиси. И все пак нека не забравяме основния принцип, на който ни научиха тримата главни герои от документалната поредица „Истински измамници”. „Ако нещо изглежда прекалено хубаво, за да е истина, значи не е!” Остава да добавим нашенското: И УМНАТА! 

 * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Приложение 

Поместените по-долу снимки са свалени от два интернет сайта:  https://www.ripandscam.com/; /https://www.stop-scammers.com/ създадени да предупреждават интернет потребителите, кой може да ги измами. Това не са единствените сайтове, има и други. Снимките са копирани на произволен принцип от хилядите публикувани в сайтовете. Целта е, читателите да видят, колко много лица може да има измамата.

И така, първо дамите: красиви, магнетични, сексапилни, очарователни, с различен ръст и цвят на косата, тези жени са успели да омотаят различни мъже и да измъкнат от тях пари. Имената, с които са представени, вероятно са никове, псевдоними или казано по нашенски "партизански имена". Някои фигурират в предупредителните сайтове само като малко име и номер. 


 
Юлия Устомина

 
Юлия Матросова

 
Fait Coleman

 
 Stephany Louse

 
Wendy Wallace

 
Orentemi

 
Brenda Jonson

 
 Марина Иларионова

 
Саня

 
Алина Мансурова

 
Kelly Arsan
 
 
 Да не пропуснем и господата: Мъжествени, позитивни, сериозни, със статус в обществото. Можем да отбележим известна прилика с опасния чаровник, герой на актьора Тодор Колев от филма "Опасен чар".

 
 Jon Fitzpatrick

 
Ibadiegha Bernard Odiki

 
John Vu Tran

 
 Dennis Hans

 
 Glen Bradford

 
Mark William

 
Michaell Hutchinson

 
Robert Glen

 
 Abdullah Gills