четвъртък, 24 септември 2020 г.

Скален манастир "Свети Никола" /Глигора/

Скален Манастир "Свети Никола - Глигора" се намира на около 5-6км от село Карлуково. Разположен е в естествена скална ниша в отвесните скали на живописното Искърско дефиле (местността Долни Глигóр).

До манастира се стига по асфалтовия път за болницата в Карлуково, като преди самата болница вдясно се отбива по чакълест път, през който се шофира 1-2 км, докато се стигне до големи дървени порти. Портите преграждат живописна скална клисура. Пътят продължава още 1.5 км. пеша.

До църквата са долепени от юг жилищно помещение а от север – стопанска сграда. Всички сгради са двуетажни, защото са изградени на естествен каменен праг в нишата. Пространството, което се образува пред олтара в черквата (ниша дълбока 2 м) е използвано като крипта, където монасите са съхранявали костите на своите починали събратя.Църквата е била изписана в два живописни слоя. Първият е точно датиран на 1360 г. Вторият слой е от края на 17 век. Предполага се, че при едно от татарските нападения манастирът е бил опожарен, след което конструкцията му е укрепена и е изписан наново.

Според легенда малката пещера зад църквата е била обитавана от монах-отшелник. Той се прославил с богоугодните си дела и местното население издигнало храм на това място.  

Информацията е от сайта https://vila.bg. Преди време писах семестриална работа за скални манастири. Тогава за пръв път ми попадна информация за този скален манастир. Името Глигора носи от остатъчен фрагмент от стенопис, изобразяващ св. Григжорий Велики в олтарната част на храма. Вероятно въпросният стенопис е консервиран и прибран. Новите стенописи, както и мозайката са дело на съвременен иконограф Марио Беров.