петък, 14 април 2023 г.

Да си припомним за жертвите на терора

Христос възкресе!

Тази година, когато камбаните забият тържествено, за да възвестят най-светлия християнски празник. Когато всички дружно ще си разменяме шарени яйца и ще се гощаваме с агнешко и козунаци. Вероятно повечето от нас ще пропуснат факта, че тази година на Възкресение Христово се навършват 98 години от най-кървавия атентат в историята на България – този в софийския храм „Света Неделя” извършен на 16.04.1925 година.  

По горе - Една от най-разпространените снимки на църквата "Света Неделя" след фаталната експлозия

Атентатът е дело на военната организация  /ВО/ към Българската комунистическа партия /БКП/. Целта на терористите е, с един удар да бъде ликвидиран целия управляващ елит на България во главе с цар Борис ІІІ.  Атентатът е извършен по време на опелото на ген. Константин Георгиев – убит два дни по-рано от комунистите. Въпреки пъклените замисли, царят оцелява. По стечение на обстоятелствата, той закъснява за опелото.  Общият брой на загиналите  е 213 души – загинали при взрива или починали по-късно от раните си. Броят на ранените възлиза към 500. Освен загиналите военни и видни личности, под оглушителния грохот загиват много цивилни граждани, включително жени и деца. Оцелелите членове на правителството обявяват военно положение. Следват жестоки репресии срещу комунистите, но белият терор отнема живота и на невинни хора, само заради това, че са с леви убеждения.

За атентата има писани статии и изследвания. Затова няма да разглеждам събитията в подробности. Който иска да научи повече просто да се порови с търсачката Google.

По времето на реалния социализъм атентатът се изучаваше в учебниците, включен в уроците, целящи да превърнат терористите и съветските агенти в герои. Някои от съучастниците, избягнали смъртната присъда, впоследствие бяха възвеличени и удостоени с власт и почести.   

Бюстът на Петър Абаджиев - един от главните организатори на атентата и до днес "краси" ценъра на Пазарджик 

За нас днес остава задължението да помним тази дата на национална трагедия и да не допускаме никога повече подобни неща да се случват в България!

Нека си спомним за жертвите на червения и белия терор!

Вярно, че от Лазаровден до Томина неделя не може да се отслужва панихида, но  всеки от нас може да запали свещичка и да каже кратка молитва. Нека се помолим за душите на невинно загиналите под рухналия купол на църквата „Света Неделя”!

Бог да прости убитите и да вразуми безбожните съвременници!

Вечная памят! Вечная памят! Вечная памят!