За блога

УВАЖАЕМИ ПОСЕТИТЕЛИ, БЛАГОДАРЯ ЗА ПРОЯВЕНОТО ВНИМАНИЕ!

Забързаното и неспокойно ежедневие ме убеждава, че имам много приятели. Някои от тях са и мои читатели - хора, които следят публикациите ми. Като отворих този блог им спестих неудобството да търсят новите ми неща по различните сайтове. В следващите редове излагам концепцията на блога:

Цел и предназначение на блога: Този блог е създаден през 2007 година, за да мога да събера на едно място по-съществените си публикации. Той подпомага Православието и хората, които се стремят към духовно усъвършенстване. Друга негова цел е, да изпратя моите послания до повече хора. Не на последно място, той ми помага да се сдобия с нови приятели. 

За православното съдържание: Днес българското, а и световното Православие изживяват трудни моменти. Уверявам посетителите на блога, че съм човек, който държи на чистотата на православната вяра. Чужди и противни са ми различните начини за печелене на популярност, чрез отстъпление от исконните приниципи. Затова ви уверявам, че нещата, които ще прочетете тук, независимо, дали са богословски материали или литературни произведения, включително и частните мнения, няма да противоречат с нищо на православното вероучение, а някои спорни неща, ще получат обяснение и нужната отметка.

За литературните произведения: Ракурсите и експериментите в литературни жанрове като стихове, разкази, есета и др. могат да бъдат с религиозен, но могат да бъдат и с личен, а също и със светски характер. За разлика от статиите, те няма как да бъдат канонизирани в православната догматика. Някои от сюжетите са взети от реалния живот и дори да звучат фрапиращо, в тях има голяма доза истина. 


За копиране и препубликуване на текстове: Ако някой материал ви хареса и пожелаете да го копирате в блог, сайт, социална мрежа, електронно издание или на хартиен носител, непременно посетете линка 
АВТОРСКО ПРАВО.

Периодика на публикациите: Извинявам се на читателите, за това, че няма да намират всеки ден нови неща в блога. Всяка една творба иска време за написване и редактиране, забавя се известно време и при екипите на различните сайтове и електронни издания. Блогът не е новинарски сайт, за да пуска вести всеки ден. Освен това пиша основно, когато ми идва от вътре, иначе творенията не се получава истински. Благодаря на всички за разбирането! 

Относно коментарите в блога: Много блогъри следят коментарите под публикациите си, отговарят, търсят лични връзки с посетителите на страниците си. Това е много полезно и създава нови приятелства. Но всеки избира сам.
Всички коментари изискват време за модериране и отговори. А то може да бъде ползвано за нещо по-пълноценно. Затова и тук не съм оставил възможност да се пишат коментари.

Анотации към публикациите: Текстовете на статиите, разказите, и пр. излизат тук с кратка анотация и указание - къде са публикувани и по какъв повод.

Аудио видео в блога: Тук са качени презентации преработени в клипове, както и цели предавания. За да ги гледате е необходимо да имате инсталиран 
Adobe Flash Player.

Екстри в блога: За удобство на посетителите съм добавил търсачка. Малко по-късно прибавих и Google преводач. От него биха могли да се ползват например руско говорящите. Също за удобство на читателите съм добавил и Архив по жанрове с линкове към публикациите и дата на публикуване. 
 
Изтегляне на файлове: От края на август 2020 отново е въведена функцията ИИЗТЕГЛЯНЕ НА ФАЙЛОВЕ. На страницата са качени презентации, документални файлове и пр. Това е ефикасен начин да ги споделя с повече хора.

Ресурси от линкове: С дни наред съм търсил в глобалната мрежа сайтове с православно, културно или друг вид полезно и интересно съдържание и съм ги добавял в страничната лента. Има и такива, които специално съм издирвал, като например православен храм онлайн. Това е храмът "Свети великомъченик Георги" в Русе, в който денонощно предава уеб-камера. Има и връзки към лични страници и блогове с православно или друг вид интересно съдържание. 

За връзките: Тази малка лична страничка вече е включена в списъците с линкове на православни и литературни портали, на лични блогове и други.

Препоръки и споделяне: Ако блогът ви е харесал може да го препоръчате, целият или отделна публикация от него. Това става, като кликнете върху бутончето "+ СПОДЕЛИ МЕ" под надписа "СПОДЕЛИ ТОЗИ БЛОГ / SHARE THIS BLOG", може да споделите блога с приятели в социалните мрежи, където имате регистрация. Отваря се панел с бутони-линкове за Facebook, Piron.bg и др. За споделяне на отделни статии, трябва да снемете линк, т. е. да кликнете върху заглавието на самата публикация и да снемете линка от адресната лента. Може да ползвате и бутончетата под самите статии, но те са по-малко на брой. За останалото съблюдавайте правилата в социалните мрежи!

Благодарности: На първо място благодарности към 
BLOGGER и към Creative Commons за  предоставената безплатна услуга - този блог, както  и за защитата на авторските права. Дължа признателност на тези, които добавиха блога в православни и литературни портали, в личните си страници, или просто следят новите неща в него! Някои от тях познавам, други са анонимни, но нека знаят, че дълбоко ги уважавам и ценя!
За някои ефекти, като статични страници, движещи се текстове и други дължа благодарност към 
НАПРАВИ СИ САЙТBLOGGER ТРИКОВЕ от където позвах готови скриптове и съвети.

Външни и помощни ресурси: