Авторско право

Здравейте скъпи приятели! Тук се обръщам с обикновена човешка молба към посетителите на блога и читателите, ако някой текст ви хареса и решите да го препубликувате, да го копирате в блога си, във форум, на хартиен носител или по някакъв друг начин, моля, цитирайте източника! Може да го направите като поставите линк, може да напишете: "Блог на Цветан Диковски" или www.c-dikovski.blogspot.com. Настойчиво Ви моля, да бъдете коректни, да не променяте заглавията, да не изопачавате текстовете, да не правите стилистични корекции! Не допускам ползване на мои текстове с комерсиална цел, без моето изрично разрешение! Що се отнася до няколкото авторски песни със съпровод на китара - запазвам си изцяло правото, да ги изпълнявам, записвам, издавам, копирам и пр.! За правене на преводи от текстове също моля да се цитира източникът - блога!
Авторските права на блога са защитават от Creative Commons (Признание - некомерсиално 2.5 България License). За повече информация кликнете върху този банер!Creative Commons LicenseПределно ми е ясно, че в тази държава, където торент-тракерите бъкат от софтуер, филми книги и други със защитени авторски права, аз трудно бих могъл да претендирам. Известно ми е, че за една голяма част от населението на Р. България законът е врата в полето. А колкото до Закона за авторското право и сродните му права, той с някъде съвсем на заден план. Не зная как точно ИК "Труд" претендира за права върху български класици, но аз нямам техните връзки и възможности. Затова просто отправям една човешка молба, да ползвате текстовете ми коректно! Нямам нищо против, дори ще ми е приятно, че някой е проявил интерес към мои произведения.
Позоваването на блога като източник е много важно от друга гледна точка. По-голямата част от нещата, които ще прочетете тук, първо са публикуване някъде другаде. Някои от електронните издания, в които публикувам, може да Ви потърсят отговорност. Зная със сигурност, че между сайтовете има такива, които държат на авторското си право. Имах случай да ми откажат разрешение да препубликувам мои авторски текстове тук - в този блог.
Имах случай, да намеря свое стихотворение в ислямски религиозно-просветен сайт. Разбира се източник не беше цитиран, а как биха могли мюсюлмани да посочат блог с православна информация. Изобщо не бях във възторг от това, но не вдигнах скандал.
Не липсваше и случай, да намеря свое стихотворение, копирано в блог, но с променено заглавие. Иначе бяха написали, че е мое.
При друг случай с копиране на мой текст: Намерих в сайта на хасковското СОУ "Св. Паисий Хилендарски" стихосбирка антология "България", в която беше включило мое стихотворение наред с творения на български класици. Този случай много ме зарадва.
Често намирам с Google-търсачката мои неща копирани в блогове и на други места. Радвам се, че хората четат и разпространяват мои текстове, просто бих искал да става с нужния ред и благоприличие!
Винаги съм бил откровен и съм държал на коректните взаимоотношения.

Искрено Ваш - авторът - Цветан Диковски