понеделник, 25 август 2014 г.

Туристически, авариен комплект

Винаги съм смятал, че различните видове статии, разкази, очерци и пр. писано слово са предназначени за определени категории читатели. Този материал е полезен най-вече за активни личности: любители на пешеходния туризъм, на велотуризма, за алпинисти, ловци и риболовци, както и за такива, на които често им се налага да пътуват. Много хора, които работят на полето: земеделци, работници по тютюна, пастири могат да извлекат полза от него. Все пак мисля, че може да се поучат и други или поне да се замислят и да променят застоялия си начин на живот. Всъщност, идеята не е моя, възползвах се от ресурсите в блога на бушкрафтъра Стоян Стоянов, който пък я е взаимствал от други. На практика, целта ми е да я споделя с читателите и приятелите, като представя моят вариант. Правя го, защото я намирам за изключително ценна и полезна. 
Първоначално статията беше качена със заглавие "Джобният несесер", но го промених, защото не се побира във всеки джоб, а и обикновено го нося в чантичка на колана. Като се рових в интернет, установих, че много хора качват клипчета със своите комплекти, основно за да се похвалят. Понякога това са руски тийнейджъри, които рядко се разхождат на места различни от градския парк. В много от комплектите може да видите и куп ненужни неща, които заемат място и увеличават тежестта. Ако ще се възползвате от идеята, направете преценкна на оптималното съдържание и не носете нищо излишно!


Докато се ровех из споменатия по-горе блог, попаднах на заглавие “Джобен комплект за оцеляване”, което ме заинтригува. Въпросният комплект включва необходими и полезни неща, които в екстремна ситуация биха могли да спасят живота или да запазят здравето на човек. Тогава сериозно се замислих, че при моите извънградски преходи с велосипед не вземам нищо друго освен вода и комплект универсални гаечни ключове. Осъзнах, че един подобен набор от вещи би могъл да ми бъде от неоценима полза, дори без да ми се случва да изпадам в екстремна ситуация.


Ако трябва да бъдем обективни, идеята се е родила от необходимостта и печалния опит. Известни са стотици случаи, при които хора са загинали или са увредили сериозно здравето си поради липсата на елементарни, но много важни неща. Просто не е имало, с какво да си запалят огън, за да се стоплят, липсвало е средство за промивка на рани или температуропонижаващ медикамент. Липсвали са запалка, компас или подходящо средство, за да извадят забит се в ходилото им трън. Понякога тези неудачници са се разхождали в някой природен резерват и са станали жертва на променливо време, претърпели са авария с автомобил, изгубили са се сред природата. Някои от тях са били на броени километри от населени места или някоя хижа, но не е имало, с какво да подадат сигнал, за да бъдат окрити и спасени. С цел да поправят този пропуск, умни и находчиви хора са реализирали идеята “джобен комплект за оцеляване”, а други с бизнес нюх са я превърнали в артикул за продажба.


Разрових се из интернет, прегледах доста материали по темата “Pocket survival kit” /джобен комплект за оцеляване/ и реших да си спретна нещо подобно. Нарекох го “джобен несесер” от латинското necesarius /необходим/.


За какво всъщност става въпрос: Комплектите за оцеляване, които могат да бъдат лично подбрани или закупени от магазин, са чантичка, кутия или малък контейнер с неща от първа необходимост. Материалът може да бъде ламарина или пластмаса, непромокаем текстил, но е възможен и вариант от кожа. Ако се озовете в екстремни условия, някъде сред дивата природа или дори на пътя между две села, те съдържат най-важното, за да си подсигурите топлина, вода, светлина и др. докато ви открият или докато стигнете до най-близкото място обитавано от хора.


На първо място кутия, чантичка, непромокаем пакет или малък контейнер - как да си го набавим? Като начало, трябва да сме наясно, какво възнамеряваме да натъпчем вътре, защото част от вещите спокойно могат да останат и в някой джоб на якето, да ги закачим на колана или да ги сложим в чантата, когато излизайки на път вземаме комплекта.


В онлайн магазин попаднах на фабричен, водонепропускаем контейнер, специално произведен за тази цел, но честно казано не ми се дават осемнайсет лева, пък и е прекалено обемист, за да го поставя в джоба си. Една идея е кутия от лосион за след бръснене “SRT 8”, но и тя има същият недостатък побира се само в по-голям джоб или чанта. Иначе хваща доста неща.


Една от идеите, които предлагам, е да намерите нещо подобно на тази пластмасова кутия от логическа игра. Преди години имаше миниатюрни комплекти джобен шах. Ако сте изгубили половината фигури, спокойно може да се възползвате от сгъваемата дъска.


Друг вариант е тази пластмасова кутия от комплект за лепене на гуми. Спокойно се побира в джоба и е никак не е малка като обем.


Има достатъчно здрави метални и пластмасови опаковки от различни измервателни или друг вид уреди. Вършат работа, стига да са с нужния размер и подходяща форма.


Кожени или текстилни торбички, чантички за колан и др. също са решение, но проблемът е, че са от мека материя и някои неща може да се повредят механично при падане или удар. Върху ламаринена или здрава пластмасова кутия дори да седнете, няма да повредите съдържанието й. Иначе може след това да поставите контейнера с готовия комплект в чантичка за по-удобно носене. В много от случаите, които разгледах, се държи кутията да е достатъчно херметична и защитена от вода. Целта е, ако ви се случи да се изкъпете по неволя с дрехите в някоя река, езеро или друг воден басейн, съдържанието - нужно за оцеляването ви да не се намокри.Тук помествам снимка на един свален от мрежата готов pocket survival kit за онегледяване. Както в повечето случаи има магнезиево огниво, бутон-компас, сигнална свирка, фенерче, канап, корда и др. По-различното в случая е мултифункционалния инструмент, който в разгънато състояние прилича на клещи-фалци.


Съдържанието на кутията най-общо може да бъде разделено на категории, като някои от нещата са с двояко, дори трояко приложение: огън, вода, храна, осветление, временен подслон, инструменти, медикаменти и превързочни материали, навигация, сигнализация, други помощни средства, инструкции.


Огън: Във всички джобни комплекти задължително трябва да има поне две надеждни средства за запалване на огън. Различните поредици за оцеляващи в пустините, дгунглите, планините, саваните и пр. демонстрират древни и примитивни техники за добиване на огън чрез триене на дървени елементи. Ако никога не сте използвали методи като ръчен свредел, огнено рало и пр. от сорта, е напълно безсмислено да експериментирате в екстремни условия. Най-вероятно резултатът ще е нулев, а ще изгубите време и сили. Има достатъчно постижения на цивилизацията за палене на огън, просто трябва да се възползвате от тях. В някои от комплектите, на които попаднах има кибритени клечки и драскало. Обикновено са влагозащитени или поставени в полиетиленово пликче. От опит знам, че във ветровито време кибритът е ужасно неефикасен. Нерядко се случва да запалиш огън чак от третата или четвъртата клечка, а за качеството му напоследък нямам думи. Следователно трябва да използваме някаква компактна запалка.


Универсално средство е добрата стара бензинова запалка. С нея успешно можете, освен да си палнете цигарата, да си запалите огън. Недостатък е, че е неустойчива на влага, механичните й части нерядко се повреждат, а и горивото също се изчерпва.*За хора, които водят по-активен и близък до природата живот специалистите са създали различни видове магнезиеви запалки. Първите са от типа магнезиево огниво или още ферород- запалака. Това е пръчка от магнезиева сплав, която при драскане с ножа върху нея произвежда искра с температура около 3 000 градуса по Целзий. Тя не се поврежда от водата, може да работи при всякакви условия и е с ресурс до няколко хиляди запалвания. Има различни размери, дори такива, които можете да си закачите на ключодържател. Съвсем спокойно ще се побере в подбраната от вас кутия, без опасност да повреди нещо друго.


Друга разновидност на магнезиевите запалки е магнезиево блокче, с ферород-пръчка за запалване. Насъргвате с ножа малко магнезиеви стърготини върху приготвените разпалки и драскате искрата. Температурата е около 600 градуса и синьобелия пламък просто не прощава.


При слънчево време може да запалите огън и с лупа, но трябва да сте сигурни, че е достатъчно силна. Попадал съм и на малки по диаметър и мощни лещи в някои от джобните сървайвър-комплекти. Недостатък, че изисква слънчево време.


За различните химически методи за добиване на огън може да потърсите информация от специалисти или от интернет. От опит знам, че калиев перманганат и глицерин дават резултат, но и за тях трябва да се поупражнявате. Ако не се смесят добре, ще има химическа реакция, но пламък може и да не получите.


Умишлено не споменавам газовите запалки. За нуждите на пушачите в градски условия може и да вършат работа. Самият аз обаче съм виждал с очите си как газова запалка се взривявя, нагрята от силното слънце и не бих понесъл в своите преходи запалка с газ, дори да е някоя реномирана марка.


Тук е мястото да спомена, че преди да поставите в комплекта си някое от тези достижения на техническата мисъл, трябва да се научите успешно палите огън с него и то по възможност със средства най-близки до природните условия. Още по-добре е да повторите опита няколко пъти. Паленето на огън е своего рода изкуство и ако се отоплявате с централно парно, препоръчително е да се поупражнявате.


Тъй като не винаги в пущинаците може да намерите сухи разпалки, доста от сървайвър-кутиите съдържат лесно запалими материали, които да се ползват като прахан. Това може да бъдат импрегнирани тъкани, памук, дамски тампони и пр.


Вода: Водата е химично съединение, без което нито човекът, нито по-голямата част от живите организми на Земята могат да съществуват. Учени и не чак толкова учени хора смятат, че на всеки представител на хомо-сапиенс му трябват от два до три литра на ден. При високи температури и физически усилия това количество се увеличава, дори удвоява. Дотолкова сме свикнали с нея, че сме склонни да я пилеем безогледно, когато е неизменна част от ежедневието ни, когато можем да си я налеем от чешмата, от кладенеца или да си я извадим изстудена от хладилника. По друг начин гледат на нея в пустинните и полупустинните райони, където тя е в оскъдица. Там знаят истинската й стойност и важност за съхраняване на живота.


Останал в екстремни условия, без вода, човек може да загине. Няма да задълбавам в подробности около това, как се дехидратира организмът, колко дни може да се издържи без вода и пр. Просто водата е жизненоважна и необходима, ако човек иска да оцелее при екстремни условия, трябва да си я набави в оптималното количество. В комплекта няма как да поберете тубичка, манерка или бутилка, но може да имате под ръка нещо, от което да спретнете съд за вода. Практиката ме научи, че дори когато пътувам с автобус, влак или автомобил, трябва да си нося съд за вода, за предпочитане пълен. Любителите на преходи с велосипед, стига да не са почитатели на екстремните преходи по планински пътеки, винаги могат да намерят къде да напълнят тубичката. В критична ситуация, обаче дори да имаш тубичка или манерка, не винаги можеш да откриеш чиста вода. Водата в природата може да бъде замърсена и се налага да се пречисти.


Едно от основните средства за това са йодни таблетки, произведени специално за тази цел. В голяма част от джобните кутии за оцеляване, дори окомплектовани от фирми за продажба, са поставени определен брой такива таблетки. Пускаш хапчето в бутилката и то си знае работата. Подобна рабта може да свършат и няколко капки йодна тинктура. Колко време трае пречистването и какво количество трябва да се използва е добре да се информирате и да си прикрепите бележчица към опаковката на таблетките.


Друг вариант за пречистване е активен въглен, който се използва за филтриране. В случая трябва да имате и нещо, през което да прецедите жизнено необходимата течност.


Има и други методи за химическо пречистване, които може да видите по различните поредици за оцеляване - калиев перманганат, белина и пр. Поне аз за себе си не бих ги избрал, ако не наистина е въпрос на оцеляване и ако имам друга алтернатива.


Друг начин да се сдобиете с питейна вода е като си спретнете някакъв дестилатор от фолио и подръчен съд. За целта в комплекта трябва да има полиетиленово фолио. Недостатъкът е, че добитата вода е в много ограничени количества.

 
От домакинско алуминиево фолио, може да се импровизира съд за преваряване на вода. В зависимост от това, колко е замърсена, трябва да ври на огъня десетина-двайсет минути, докато високата температура изтреби всички вредни мигроорганизми в нея.


Храна: Досега само в един два от джобните комплекти за оцеляване съм попадал на нещо, което може да се използва за храна. Това бяха бонбони за смукане или малко захар. Накратко казано, храната трябва да се набави с подръчни средства от майката Природа.


Нерядко в горите, покрай реките и на полето се намират растения, които стават за ядене в суров вид или след термична обработка. За да можете да се възползвате от тях обаче, трябва добре да ги познавате. Има растения, които могат да ви разболеят, а има и токсични. Това в най-голяма степен важи за гъбите, затова, ако не сте сигурни, не рискувайте! 
Един от начините за прехранване е риболовът, затова почти във всички кутии има комплекти корда, кукички, тежести и прочее, от които можете да си спретнете въдица. Все пак, ако нямате опит, шансовете ви са доста ограничени, затова е препоръчително да имате и резервен вариант.


Ловът е другият известен от древност начин да човек се нахрани. В кутийката обаче няма как да бъде поставена двуцевка и муниции за нея. В повечето случаи има въженце, канап, тел, ластик и пр. неща, от които можете да направите примки или капани за дребен дивеч.
 
Това са също средства, от които можете да си стъкмите копие, лък, прашка, харпун или някакво подобие на арбалет, с което да убиете или зашеметите някой представител на местната фауна. Излишно е да казвам, че ако никога не сте стреляли с прашка или лък, шансовете да уцелите падат под петдесет процента. Дали ще се упражнявате, или ще разчитате на късмет, това е ваш избор.


Въпросът с изхранването твърде много зависи в коя част на планетата се намирате, дали имате опит, дали самите вие няма опасност да бъдете нападнати от хищници. При такава опасност е препоръчително да помислите и за своята безопасност. 
Временен подслон: В екстремна ситуация сред дивата природа имате две възможности - да тръгнете в търсене на цивилизация или да импровизирате лагер и да чакате помощ. И в двата случая може да ви се наложи да си построите някакъв временен подслон. Логично е, че в кутийка с джобен формат няма как да се побере палатка или платнише. В повечето случаи, за целта са предвидени инструменти, с които да си построите колиба, подобие на индианско типи, да си импровизирате хамак или нещо друго, което да ви подсигури място за еднократна нощувка и прикритие от лошото време. За целта се използват всички възможни ресурси от клони, папрат, листа, борови иглички, мъх и т. н. Може дърветата да ви дадат достатъчна защита, но да се наложи да си издигнете нещо като хамак над земята. В поредиците на телевизионното риалити “Сървайвър” на състезателите им се налага неведнъж да си импровизират заслон, лагер легла и т. н. Макар и телевизионна шоупродукция, то нерядко демонстрира поведение в истински екстремни условия. 
Осветление: Наясно сме, че в края на населеното място свършват и жиците на електропроводите. В джобните комплекти и чантички са предвидени малки или по-големи LED /светодиодни/ фенерчета. Тук има определени изисквания, да бъде малко и да се хваща в кутията /чантичката/, да бъде достатъчно здраво, мощно и надеждно, да дава светлина за по-дълъг период от време. Виждал съм по магазините и по разни сайтове фенерчета ключодържатели, фенерчета писалки, ножчета с фенерче и пр. Ваша задача е да потърсите оптималния вариант между качество и цена, за да изберете това, което ви върши най-добра работа.


За временно осветление в колиба, може да ви послужи свещ /например чаена/. От подръчни материали можете да си направите факла, която да икономиса ток в батериите или довършването на единствената парафинова свещ, с която разполагате.

Инструменти: Темата за инструментине е от изключителна важност и вече я засягахме и в някои от по-горните редове. Инструменти са необходими за направата на временен подслон, за стъкмяване на примки, капани, лъкове, прашки и прочее средства за оцеляване. 
Един важен инструмент, без който животът в природни условия е невъзможен, това е ножът. Явно е, че в колан-чантичка, кутия, джобен контейнер и пр. не можете да сложите ловджийски нож или мачете. В примерите, които успях да прегледам става въпрос най-често за здрави и добре заточени сгъваеми ножове с компактни размери. 
Доста от вариантите прегледани в глобалната мрежа представяха многофункционални ножчета. Един от най-добрите варианти е швейцарко ножче произведено от фирмите “Викторинокс” и “Венгер”.** Изключително практични и ефикасни инструменти, но цените им варират от двайсет до двеста лева и може да се окаже, че не са по възможностите ви. Все пак, ако обиколите оръжейните, ловните, ловно-рибарските магазини и пр. можете да намерите разумен компромис между качество и цена. Всичко зависи и от това, какви ситуации и условия ще предвидите. Не можете да разчитате на високо качество и издръжливост от нож, купен на символична цена от магазин “всичко по левче”.


Ако се занимавате с екстремен туризъм, алпинизъм, рафтинг, скално катерене и пр. в десетки ситуации животът ви ще зависи от екипировката. Там вече може да не жалите пари и да изберете възможно най-доброто качество.


В комплект с ножа понякога върви и някакво средство за заточване, но ако имате познания, може да заточите острието на подходящ гладък камък.


Други многофункционални и универсални инструменти с две дръжки включват в себе си нож, трионче, клещи, резачка за тел, шило, отверка, отварачки и пр. Те също са достатъчно компактни и се вместват в чантичката или кутията. 
В някои от комплектите е добавен джобен туристически трион. Представлява гъвкава, назъбена, метална корда с халки за дръжки от двете страни. С приспособлението може да си набавите дърва за огън и клони за колиба доста по-ефикасно отколкото с ножа.


Към инструментите спадат игли и конци. Преди години, в казармата, ни задължаваха да слагаме от двете страни на войнишките кепета по една игла с бял и черен конец. В комплектите също влизат игли, губерки, безопасни игли и здрави конци, с които може да се пришие дреха, да се ремонтира екипировката, да се пришие копче и прочее.


Ако ножчето ви няма пинсета, във ваш плюс е да добавите. С нея може да си махнете забит в пръста трън, да отстраните жилото на насекомо, да се отървете от кърлеж и пр.


Интернет-магазините изобилстват от туристически, сървайвър и къмпинг интсрументи, стига да можете да си ги позволите. Попадал съм на инструмент с размерите на кредитна карта, който има отверка, трионче, ножче, отварачка, гаечни ключове и др. Всичко зависи от вашия личен избор и финансови възможности.


Познавам хора, които винаги в джоба или на колана си носят неголямо ножче с повече от една функции. Много е практично инструментът винаги да ти е под ръка. За себе си мога да кажа, че нося нож винаги, когато излизам да върша някаква работа по полето, защото районът ни е земеделски.

Медикаменти и превързочни материали: Когато малка или голяма група хора излиза на излет, преход с велосипеди, коне и пр. походната аптечка е задължителен атрибут от арсенала на групата. Има готови комплекти, но е добре да потърсите консултация със специалист, как да я оборудвате.


В една кутийка с джобни размери, обаче не можете да поставите цяла аптечка, дори да я напълните само с медикаменти. Най-важните неща са обезболяващи, противовъзпалителни, температуропонижаващи, противоалергични, медикаменти прилагани при стомашни разстройства и пр. За това, какви точно средства да подберете, попитайте специалист, а се съобразете и със своите индивидуални особености - алергии, повишена чувствителност, кръвно налягане и др. от сорта, които могат да ви извадят ненадейно от строя.


Постарайте се да запомните най-важните неща от листовките на медикаментите, възрастови ограничения, противопоказания и пр.! Ако сте изрязали таблетките от блистерите, поставете ясен знак с маркер, коя таблетка каква е и дата - до кога е годна за употреба!


Превързочните материали, които могат да се поберат в кутийката са марля, най-малките видове бинт, лейкопласт, цитопласт и други от този род. За обработка на рани и ухапвания може да използвате йодна тинктура или нещо друго от сорта. Съвременната фармацевтична индустрия дава богат избор, а за ефикасността може да се консултирате с аптекар или медицинско лице.


Някои от медикаментите може да се използват и за други цели: с марлята можете да прецедите вода, с лейкопласт може да залепите повредена част от екипировката, с памук може да запалите огън, с йодна тинктура и активен въглен също можете да си пречистите вода и пр.


Имайте пред вид, че лекарствата трябва да са достатъчно като количество поне за ден-два! За по-дълъг период от време трябва вече да сте се добрали до населено място, където за вас да се погрижат квалифицирани медици.


Важно е, да се следи срокът на годност на медикаментите! Това е нещо, което всяка година правя със съдържанието на домашната аптечка в къщи. Ако установите, че срокът е изтекъл, таблетките, мазилата и пр. обезателно трябва да се подменят или изхвърлят!


Неоценима помощ може да ви окажат познанията за някои често срещани в природата билки и тяхното приложение. Така може да не стигате до средствата от комплекта. При билките нещата в голяма степен зависят от сезона, в който сте излезли на преход.

Навигация: В древност мореплавателите, водачите на кервани и пътешествениците са се ориентирали по слънцето, луната, звездите, планините, дърветата и пр. Преди години в часовете по начално военно обучение ни разясниха някои от тези основни методи за ориентация. Имаше и цели кръжоци по ориентиране, държавата субсидираше техните мероприятия, а участниците придобиваха добра практика, която да им бъде от полза при всякакви обстоятелства.

В джобните сървайвър-комплекти най-често срещаното средство за навигация е компасът. Почти всички подобни кутийки съдържат бутон-компас или друг подобен с малко по-големи размери. Названието им идва от формата на цилиндричен бутон. Някои хора, на които животът сред природата е хоби, пишат по интернет-форумите и оспорват точносттта на бутонните компаси. Всъщност, те се използват в джобните комплекти заради малките си размери - диаметър 20 mm. Могат да се вграждат в калъфи и дръжки на ножове, да се залепят към фенерче, запалка и на други места, където да бъдат винаги под ръка. Основното за което се използват е да покажат посоката север. Това може да ви свърши работа, ако знаете, в коя посока е най-бликото населено място, река, магистрала, шосе, железопътна линия и пр.**** С. Стоянов използва в своя комплект магнитна стрелка, която може да се закрепи на върха на игла със същата цел - да определи посоката север.
 
Сигнализация: Когато, /не дай Боже/, някой се изгуби в гора, планинска местност, пустинен район и пр. може да разчита на помощ от екипи, които професионално се занимават с издирване и спасяване на хора или просто на живеещи в близката околност, на лагеруващи сред природата, преминаващи с кола, прелитащи със самолет или хеликоптер. Едно от средствата, с които може да подадете сигнал е огънят. Един огън, който изпуска гъст, тъмен дим е сигнал за тревога. Три огъня под формата на равностранен триъгълник са сигнал за бедствие. Има сигнали с надписи по земята, с белези по дърветата и прочее. Тъй като темата е твърде обширна и може да се отклоним от основната, потърсете инструкции в интернет или подходяща литература. 
Едно от най-разпространените средства, което може да ви свърши работа в слънчево време е сигнално огледало. Отразената светлина се вижда на километри и може лесно да привлече вниманието. Продават се в различни размери, придружени с инструкции, които трябва да научите и запомните. Сигнали може да се подават и с други предмети, които отразяват ефективно слънчевата светлина - например алуминиево фолио, компакт-диск и пр.
 
Друго средство, което се среща в кутиите е сигнална свирка. С нея можете да подавате сигнали за помощ с цел да привлечете вниманието. За по-сигурно може да използвате морзовия код SOS - три къси, три дълги, три къси изсвирвания. Този международен сигнал за бедствие е абревиатура на “Save our souls” - “спасете нашите души” и е разпознаваем от летци, моряци, спасители, но и от доста обикновени граждани с богата обща култура.*** Недостатък е, че в гориста местност звукът не се чува достатъчно надалеч.


За сигнализация нощем или на здрачаване, може да се използва фенерче. С него също можете да подадете морзовия сигнал SOS или да го размахате в тъмното, за да ви забележат.


Това са основните прибори от този вид, които можете да намерите в джобните комплекти за оцеляване. В много случаи на бедстващи сред дивата природа им се е налагало да импровизират с подръчни средства, за да привлекат вниманието и да бъдат спасени.


Други помощни средства: Наред с инструментите в джобните комплекти се срещат и помощни средства, които може да се окажат от неоценима важност при екстремна ситуация. По-горе споменахме фолио, канап, тел, ластик. 
На много места по сървайвър-поредиците правят реклама на парашутното въже - паракорд. У нас се продава в три разновидности с различна товароподемност. Най-здравото парашутно въже може да поеме 250 килограма товар, но не е препоръчително да се ползва за осигуряване при спускане и катерене. Иначе за лъкове, прашки, капани за диви животни, направа на колиба, за привърване на екипировката и пр. е неоценим помощник. Колко метра ще вземете със себе си, решавате вие. Може да използвате паракорд за връзки на обувките, за връзки на раницата и при нужда да го ползвате примерно за построяване на колиба, за примка, капан, копие прашка, и пр. Някои си плетат от него гривни, ключодържатели и др. неща, които иначе нямат практическо приложение, но пък въженцето винаги е под ръка.


В някои комплекти е включен презерватив като резервоар за вода, но не мисля, че хваща достатъчно. Аз бих го заменил с достатъчно здрав полиетиленов плик или съд от метално фолио, който да използвам като мех. При нужда презерватив /или херметична пластмасова торбичка/ може да запази от водата фенерчето, смартфона, радиото, плеъра и прочее налична джобна електроника, които носите със себе си.


Други помощни средства може да изберете по свое усмотрение. Молив или малка писалка, листове хартия, кламери и каквото вие сметнете, че в екстремна ситуация може да ви бъде от полза.


Инструкции: В повечето от фабрично подготвените джобни комплекти за оцеляване са добавени листовки с инструкции. Някои от тях са написани лично от телевизионният сървайвър - Беър Грилс. В тях е обяснено, как да си напалите огън, как да си пречистите вода, как да си стъкмите въдица, за да хванете риба, как да подадете сигнал за бедствие. Не оспорвам по никакъв начин тяхната полезност, но за мен по-добре е човек да носи тази информация в главата си, а още по-добре, да е провел някои и друг ден в упражнения примерно, как се пали огън в гората с подръчни средства, риболов, стрелба със самоделна прашка и пр. Ако в момента вали като из ведро върху главата ви, едва ли ще се чувствате много удобно да четете инструкции, как да си напалите огън в подгизнала от дъжд гора.


В момента на книжния пазар има поне пет-шест заглавия по темата “оцеляване в дивата природа”. Може да намерите цели сайтове, блогове, форуми, филми, клипове, отделни статии и в глобалната мрежа. Просто трябва да седнете и да отделите малко време за четене и практика.


В интернет попаднах на статия, която описва, как да си подготвим цяла раница за оцеляване. Тя включва в съдържанието си всички важни неща включително платнище и спален чувал, радиоприемник, мачете, лопатка и пр. Въпросната трябва да бъде винаги в готовност и на разположение, като всеки член от семейството е нужно да има своя раница. Смятам, че когато човек излиза на походни условия, сред природата, той така или иначе ще вземе със себе си повечето от тези неща. Да се изнасям спешно и екстремно от къщи по пущинаците се надявам да не ми се наложи в близкото столетие. Иначе имаше какво да се научи и от въпросния материал относно подбора на екипировката и нейното използване.


И в края на статията, както споменах по-горе, ще представя моят вариант, който нарекох “джобен несесер”. Вземам го със себе си при преходите с велосипед на разстояние по-голямо от седем-осем километра. 
За кутия съм използвал табакера за цигари с филтър, която ми се наложи да преправя, така че да се превърне в една кутия с капак, а не две отделни половинки. За целта махнах скобите за закрепване на ластици и залепих борд от твърд картон. В нея са поставени само нещата, които биха могли да се смачкат, повредят или изгубят поради малкия си размер. Не е херметична, но може да се залепи с черен скоч и да стане водоустойчива. По-късно я защипнах с една щипка за банкноти и документи, тъй като няма закопчалка и разчита само на ластиците. 
Иначе табакерата и всички останали вещи са прибрани в колан-чантичка, но мога да ги разпределя и по джобовете на дънково яке или спортно сако. В кутията има още място, а предвиждам и набавянето на по-удобна и по-здрава чантичка за колан. Може да се каже, че комплектът все още е в процес на разработка.


И така съдържание на кутийката или джобния несесер:

- модифицирана табакера за цигари с филтър 1 бр.;
- щипка за банкноти и документи /за плътно затваряне на кутията/;
- ластици за пристягане на табакерата, изрязани от вътрешна велосипедна гума - 5 бр.;
- резервни ластици - 2 бр.;
- подрязани кибритени клечки 7 бр. + драскало /опаковани в полиетиленово фолио/;
- аналгетик 4 таблетки;
- бусколизин 3 таблетки;
- стерилна марля 5 х 5 cm. 1 бр.;
- водоустойчиви лепенки цитопласт 2 бр.;
- самоделни тампони памук 3 бр.;
- йодна тинктура запечатана във флакон от мостра за парфюмерия;
- флакон от парфюмче “Българска роза” с калиев перманганат - 1 бр.
- пипета с глицерин 1 бр.;
- ново бръснарско ножче 1 бр.;
- козметична пинсета 1 бр.;
- игла губерка 1 бр.;
- игли за шиене 2 бр.;
- конец черен;
- импрегниран конец;
- безопасни игли 2 бр.;
- червен химически молив 1 бр.;
- навит на пълнител от химикалка лейкопласт;
- навит на пълнител от химикалка скоч;
- полиетиленов плик 1 бр.;
- клечки за зъби подрязани 3 бр.
- стрелка от учебен компъс 1 бр. ***
 

Както казах, има още малко място и вътре може да се хванат и други полезни дреболии.

Извън кутията - в чантичката /или джоба/ остават:
Мъжка носна кърпа, опакована в полиетиленов плик, за да не се цапа и захабява. Има доста широко приложение: превързване на рани, филтриране на течности, съхраняване на разни дреболии, превръзка, която да спира потта на челото, кърпа за предпазване на главата от слънцето, тъкан за почистване на огнестрелно и газово оръжие и пр. Вече трудно се намират от старите, памучни, носни кърпи българско производство. Дано да имате някъде запазени по скриновете. 
Доста здраво и икономично, светодиодно фенерче, с лупа и възможност за фокусиране на светлината. При нужда трябва успешно да замести фара на велосипеда. Лъчът му осветява на доста голямо разстояние, което отзначава, че може да се ползва и за сигнализация.


Сгъваемо ножче 85 mm. с отварачка - българко соц. производство. То е резервна алтернатива на по-големия сгъваем нож с верижка, който се закачва в калъф на колана и е с десет сантиметрово острие. Купих го от магазин за рибарски стоки, заточих го на ръка и за момента смятам че върши рябота. *****


Успях да намеря от “дрип-шоп” чисто нов полиетиленов дъждобран, който се побира в по-голям джоб.


В близко бъдеще предвиждам да добавя въженце и някаква по-надеждна запалка.******
 Винаги при преходите на рамката е окачена тубичката пълна с вода. При по-дълги разстояния или по-голям престой вземам и допълнителна бутилка.


Универсалните гаечни ключове са в чантичката на колелото. За по-дълги преходи се предвиждат резервна гума и велопомпа.


Храна си нося или купувам нещо за хапване набързо. Добра алтернатива са концентрирани храни като мед, фъстъчено масло, кондензирано мляко и други от сорта.


Моят джобен комплект не предвижда ситуации при които ми се налага да ловя риба, да ловувам или да си строя заслон. Просто е съобразен с моите нужди и изисквания. Някои автори предвиждат и джобни оръжия за самозащита от хищници /и хора/. Въпреки, че идеята е полезна, не съм я обмислял или поне в джобен вариант.Както отбелязах и по-горе, това е супер практична идея, която взаимствах и реших да споделя с моите читатели и приятели. Ако ви е харесала, можете да си стъкмите нещо подобно. Може преди това да прегледате няколко статии, клипове или изображения в интернет-пространството и да се възползвате и от опита на други хора. Надявам се, да съм ви бил полезен.

N. B. През септември 2019 година, след ежеседмичните ми трекинги сред природата, установих, че чантичката може скоро да се скъса, а циповете й бяха в много лошо състояние. Затова всичко беше преместено в кутия от лосион за след бръснене "Str 8". Хваща всичко без памучната кърпа, като остава още свободно място. Добавих малко огледалце за сигнализация. Така отпаднаха табакерата и щипката, която я държи затворена. Купих и нова чантичка за окачване на колана, за мое неудоволствие китайска. В чантичката има място и добавих пет метра паракорд. Реших, че няма нужда да пиша нов материал, просто коригирах този. 
___________________________________________________

* Сериозен недостатък на бензиновите запалки за ежедневно носене, е че летливият бензин бързо се изпарява. Някои модели като този на снимката имат О-пръстен, който ги херметизира и предотвратява изпаряването. 
** Във връзка с ножовете и ножчетата "Victorinox" и "Wenger": В сайта на "Викторинокс" България се появи новината, че от 2014 година тяхната фирма е купила заводите на "Венгер" в Делемонт и всички ножове ще носят само фирменото лого на "Victorinox". Фактът се потвърждава и от това, че ножчетата на "Венгер" полека изчезват като артикул дори от фирмения им сайт в България. Значи, остава само фирмата титуляр т. е. "Victorinox".  Успях да поръчам един от по-евтините им варианти. Добра изработка и прекрасен дизайн.
***    Според блога на споменатият по-горе С. Стоянов три последователни силни изсвирвания също се смятат за международен сигнал за бедствие
***  Тъй като стрелката от компас не беше особено удобна и точна за определяне посоката север я отстраних и след време добавих компактен компас Silva Metro. Той стои извън купията - в джоба на чантичката и разполага с карабинер за закачване на дреха.или раница.  Предпочетох го поради противоречивите мнения  относно точността на бутонните компаси.
 ***** С оглед на по-голяма практичност и надеждност, след време замених българското ножче с мултифункционално Victorinox Spartan, закупено от пазара втора употреба. Не разполага с трионче, но най-важните други функции ги има. 
****** В процеса на усъвършенстване на комплекта, както и с цел да го направя по-универсален година по-късно добавих магнезиева /ферород/ запалка, жичен трион и сигнална свирка с капсула. За сигнално огледало смятам да ползвам ламинирано метално фолио, защото заема по-малко място.