петък, 11 октомври 2019 г.

Турци се подиграват с кръста


Изпратих този материал в няколко електронни портала за публикуване. За моя изненада електронно списание LiterNet изпревари всички. Там статията излезе без първия абзац и със заглавие "За християнския кръст и неговите (зло)употреби". Целта е да предпазя християни от закупуването на турски обувки с кръст на подметката или от неволно кощунство. Постарах се, без да ме видят продавачките с телефона да снимам подметката на едната обувка, изложена за проба.


От заглавието някой би могъл да остане с погрешното впечатление, че става въпрос за български етнически турци – за наши сънародници с турско самосъзнание, за българи мюсюлмани. Всъщност иде реч за баш турчоля, за граждани на южната ни съседка. Никой не би могъл да ме убеди, че болшинството от тях са толерантни към Православието, Католицизма и другите различни от тяхното вероизповедания. Изложеният по-долу пример го потвърждава.

Със сигурност няма човек, който да не знае, че кръстът е основният символ в християнството. Някои го приемат като емблема, но за мнозина той е проводник на Божията благодат и средство за отблъскване на злите сили. В православната Църква, кръстът е на особена почит като средство, чрез което Спасителят Иисус Христос ни е изкупил от робството на греха и смъртта. В храмовете можем да го видим по стените, по иконите, на върховете на куполите и камбанариите, върху църковна утвар, завеси, покривки и други атрибути. Християните обикновено го поставят по стените на домовете си или го носят, окачен на синджирче. Може да се каже, че той - кръстът, съпъства християнина от люлката до гроба. Смята се за голям грях - кощунство, непристойното отношение към кръста. В църквите е недопустимо кръст да се изобразява върху пода, върху стъпала или на други места, където може да бъде тъпкан. Известно е, че много сатанисти носят кръстове, изобразени на подметките или върху токовете на обувките си, за да се поругаят с най-важния християнски символ. Други сатанисти го изобразяват обърнат, като така го носят по телата си или го използват в своите ритуали.
Преди две години посетих обувен магазин в родния си град. Докато оглеждах и пробвах евтини модели мъжки обувки (основно китайски и турски), се натъкнах на един общо взето прилично изглеждащ модел. Обувката не ми стана, но когато я обърнах откъм подметката, видях, че там е изобразен кръст. Издразних се, но не казах нищо. Нито продавачките, нито собственикът на магазина имат някаква вина за това. Тия дни реших да проверя дали подобни обувки все още се намират в търговската мрежа. Вниманието ми веднага бе привлечено от идентичен модел. Може да не се съмнявате, че на подметката отново открих изображение на кръст. Никой и по никакъв начин не може да ме убеди, че това е случайност. Производителят умишлено дава възможност на мохамедани да се поругават над кръста, а знае, че обувките се изнасят и в други страни, където не се изповядва ислямът. Тоест, става въпрос за умисъл.
Всъщност нямам нищо против мюсюлманите. Имам добри приятели и познати, които принадлежат към това изповедание. Уважавам техните ценности и религиозни принципи. Въпреки че не мога да призная свещените им книги, нито основателя на тяхната религия, аз не смятам, че е уместно да го рисуват по карикатури и да го осмиват по вестниците. У нас мюсюлманската общност от години живее в съгласие с останалите членове на обществото - атеисти, агностици, кръстени и определен брой водещи духовен живот християни. Мюсюлманите в България също нямат вина за тази гавра с основния християнски символ. Ако имате приятели мюсюлмани, уважавайте ги и зачитайте техните религиозни ценности! Не спорете и не водете безсмислени диспути! Може да ги запознаете със своята вяра, без да се опитвате да я налагате и натрапвате.
Една от причините да напиша тази статия е, че може християнин да настъпи по незнание изобразен кръст на подова настилка, на каменна плоча, или върху паднал надгробен паметник. Друга важна причина е вероятността някой кръстен по незнание да закупи този или друг подобен модел обувки. Както повечето внасяни у нас турски стоки, те не са скъпи. Моята препоръка в случая е: Не вдигайте скандали в магазина, не привличайте внимание, просто много внимавайте какво купувате! По-добре дайте повече пари, но не купувайте такива модели обувки! Повечето предлагани по магазините турски и китайски модели рядко могат да ви служат повече от един сезон. Това го знам от собствен опит. Лично аз бих избрал качествени български обувки. Макар да са двойно и тройно по-скъпи, мисля, че си заслужават парите. Пазарът вече предлага доста голямо разнообразие от качествен внос, както и възможности за пазаруване онлайн. Просто внимавайте, когато пазарувате, за да не попаднете под осъждане!