събота, 14 септември 2019 г.

Излезе антологията "Китка 2"


Не зная, дали това е голяма или малка новина.  Може със сигурност да се каже, че е добра: Излезе втората антология с произведения на творци от Белослатинския край „Китка”.
Някои от участниците са родени в Бяла Слатина или околните села, други са прекарали голяма част от живота си тук. Някои вече са покойници. Започва с Николай Хрелков. Преминава през имена като Орлин Василев, Васил Кюркчиев, Цоньо Неделкин, моят фаворит Йоло Кръстев, Радослав Линковски, Петър Доневски, Хинко Георгиев, Пенка Чернева, Георги Цанев, Росица Стойкова, Пелагия Въшин, Красимира Милчева, Лъчезар Лазаров, Дамян Францов, Людмил Рашев, Цвета Стефанова Виктория Иванова и др. Включени са и някои млади дарования като Христо Петров, Александра Евтимова, Радослав Горчовски, Мария Димитрова, Василена Стефанова. На срещата от участниците присъствахме осем души. Книгата е издадена под редакцията на Лъчезар Лазаров, той отговаря и за художественото оформление. Мога да кажа, че е изпипана и изглежда много добре. Илюстрирана е с картини на белослатински художници.
Представянето се състоя н 13 септември 2019 в изложбената галерия на читалището в Бяла Слатина. По време на срещата някои от творците четоха свои произведения, други споделиха неща свързани с участието им в антологията, с техни книги и преживявания.
Моето участие в сборника е скромно – две стихотворения. Едното е добре известното ми стихотворение в бял стих „Да бъдеш” и един сонет „Нежен благослов”. Бях изпратил общо четери или пет. Понеже издаването се проточи във времето и отлежа пет години, вече и аз не помня, какви стихотворения предложих. На срещата прочетох стихотворението „На живота”. Допълних с няколко изречения изложените в книгата биографични данни. Изказах благодарност към хората, които допринесоха за издаването й. Една голяма част от авторите вече не живеят в града, затова и не можаха да дойдат. След представянето имаше скромен коктейл.  
Не зная защо, не можах истински да се зарадвам на антологията. Не мога да кажа, че не оправда очакванията ми, защото нямах никакви очаквания. Дали защото от доста време не пиша стихове, дали защото съм надживял тази несподелена любов, предизвикала написването им... Кой знае...


Това е обща снимка на участниците в антологията и двама от родителите на най-младите творци. 


Това е част от задната корица, където е поместен списъкът на всички участници в антологията "Китка 2"