петък, 19 юни 2020 г.

Как си направих мехлем от невен

Напоследък започнах да проявявам интерес към лечебните билки, дори да си събирам някои при моите неделни трекинги извън града. Така реших да си приготвя мехлем от невен. 

Според това, което може да се намери в интернет помага при подути или възпалени вени, трудно заздравяващи рани, белези, фистули, порязвания, ожулвания, отоци след залежаване или контузии. Успокоява след слънчеви или битови изгаряния и ухапвания от насекоми. Ползва се и при кожни инфекции, дерматит, екземи, леки форми на псориазис.  
Маслото от невен е известно с противовъзпалителното си действие при изгаряне, отоци, кожни раздразнения, антибактериално и антимикробно действие. Притежава изразен кръвосъсирващ ефект идеално средство за третиране на порязвания и ожулвания Мехлемът се прилага при разширени и възпалени вени, трудно заздравяващи рани, белези и фистули, успокоява ужилване от пчели, оси и други насекоми. Добър ефект при отоци вследствие на залежаване и контузии. Значително ускорява зарастването на рани от изгаряния първа степен - битови и слънчеви, заличава белези и пигментация. Отлични резултати при кожни инфекции, акне, дерматит, екзема, херпеси. Подходящ за профилактика срещу псориазис, като оказва успешно лечебно въздействие върху по-леките му форми. Ето това, го свалих готово от едно сайтче, където се предлага кутийка от въпросното лечебно средство срещу скромната сума от пет лева.
Като начало трябва да уточня, че това ми е втори опит да си направя мехлем от невен. Въпросният расте като бурен в слънчевата част на градината ни. Първият ми опит беше неуспешен. Първо, не бях прочел както трябва рецептата. Набрах само цвят и го препържих. Най-накрая го изхвърлих. Тогава мислех да го ползвам като подложка за шведска горчивка с козметична цел.
Сега си го забърках пак с козметична цел.
Няма да ви занимавам с това, какво е невен. Би трябвало всеки да знае, а който не е осведомен да попита чичко „Гугъл”. За уточнение – рецептата я извлякох от книгата на госпожа Мария Требен – „Здраве от аптеката на Господ”, но може да я намерите на поне още две места в интернет. Какво представлява:
Невенът се бере – цветове, листа и стебла, препоръчително при обедно слънце. После се нарязва на ситно. Трябва да си намерите чиста свинска мас без сол и разни други подобрители, съхранители, които се слагат за консервация или при самото топене на сланината. Най-добре вътрешна мас, която се събира около стомаха и червата на прасенцето. Купешката по хранителните магазини не върши работа. За късмет, една позната, която гледа прасета ми продаде последната си кутийка чиста мас. Пропорцията е 500 гр. свинска мас и четири препълнени шепи нарязан на ситно невен. После маста се стопява и като се загрее добре се прибавя невенът. Пържи се малко и след това се сваля от котлона. Оставя се да престои едно денонощие, после се загрява, прецежда и се насипва в кутийки, капсулки или каквото имате под ръка. Трябва да се държи в хладилника, защото за разлика от фабрично произведените, в този няма консерванти.
И така, първо с ножичка нарязах доста невен. Каквото остана, го разстлах в една стая да се суши. В моя случай приготвих около три четвърти от препоръчаното количество, защото маста беше 360 грама. Смея да твърдя, че шепата е доста неточна мярка за обем. Ако не се лъжа, тя зависи от ръста. Предполагам, че шепата на г-жа Требен е по-малка от моята. Това едва ли ще се отрази много на лечебните свойства на мехлема, но все пак малко озадачава. Не вярвам, че една жена тип миньон висока петдесет и пет сантиметра, може да мери мярката на шепата си с моята. При всички положения ще сложи по-малко. По тази причина не препълних шепата си, дори малко я свих. После в тиган с капак, /който няма да снимам поради доста изстрадалия му вид/, загрях и разтопих маста. Друг недостатък, който откривам в рецептата – не пише, колко време се запържва. „Малко”, може да значи минута, половин минута и пр. При мен беше по обща преценка, но мисля, че трая около половин минута. След като престоя едно денонощие, го прецедих през марля и през фунийка го насипах в две скъпоценни бурканчета, в които иначе съхраняваме конфитюр или лютеница. Навремето в тях продаваха детски пюренца. Като цяло мисля, че се получи. 
Надявам се, информацията да ви бъде от полза, като гледам за колко доста неща може да помогне въпросното природно лечебно и козметично средство.  


Това е крайният резултат, две бурканчета леко зеленикава субстанция с неопределен мирис.