вторник, 25 август 2020 г.

Туристически, авариен комплект /втори вариант/

През август 2014 година качих в блога първата си статия със заглавие „Джобният несесер”. След време тя беше коригирана и допълнена, тъй като самият несесер беше допълнен и разширен. Заглавието също претърпя корекция – „Туристически, авариен комплект”. Няколко години по-късно, комплектът беше отново усъвършенстван. Тъй като циповете на малката чантичка от изкуствена кожа се скапаха, се наложи да я подменя с малко по-голяма чантичка за колан от кордура. Реших да преместя цялото съдържание в кутия от лосион за след бръснене „STR-8”. Тя хвана почти всичко с изключение на кърпата и навития паракорд. Тъй като кутията позволява, добавих някои нови неща. Няма да описвам подробно, откъде съм взаимствал идеята, както и широкоразпространената практика да се правят подобни survival-комплекти. Всичко това, може да прочетете в първата статия, като кликнете върху ТОЗИ ЛИНК

В случая искам да презентирам новият, допълнен авариен комплект. Както отбелязах и в първата статия, той е подходящ за любители на пешеходния туризъм, за алпинисти, за велотуристи, за любители на трекинга и екстремните екскурзии сред природата, за ловци и риболовци, както и за хора, които прекарват голяма част от времето си в извънградски условия.   

 

1 – ламаринена кутия от лосион за след бръснене.

2 – ластички за затваряне на кутията. Освен тях капакът се залепва и с черен изолирбанд.

3 – лепенки анкерпласт за залепване на малки рани, мазоли и пр.

4 – много здрав, изкуствен, импрегниран с восък конец.

5 – компас. Не разполага със скала и удобствата на планшетните и военните компаси, но безпогрешно показва посоката север.

6 – кибритени клечки и секало.  

7 – стерилна опакована марля 5 / 5 сантиметра.

8 – доста силно фенерче с батерия АА. Разполага с възможност за фокусиране на лъча и е без никаква електроника, което смятам за предимство. Сложните неща се чупят по-лесно.

9 – ножче за бръснене. Освен че може да се избръснеш с него, може ефективно да среже доста неща.

10 – жичен трион. На халките му могат да се поставят парчета дърво за дръжки. За съжаление никога не съм го пробвал как работи. Надявам се това, че марков артикул да си оправдава цената.

11 – чаена свещ. С нея може да си подсигурите светлина или да разпалите огън.

12 – риболовни кукички и оловни тежести в кутийка от виетнамски балсам.

13 – риболовна корда. Тук трябва да спомена, че нямам никаква практика и опит в риболова. Това е в списъка от неща, с които трябва малко да се поупражнявам, когато намеря удобно време. При неотложна необходимост, ще трябва да изневеря на дългогодишното вегетарианство.

14 – магнезиева запалка. Наричат я още магнезиево огниво. Тази е от типа, които работят със собствената си пластина. Други може да ги дращиш с ножа. На теория развива температура от 3 000 градуса по Целзий. Предимството е, че може да я ползваш продължително време и не се поврежда от вода.

15 – презерватив. Едно от предназначенията му е да съхранява вода, когато не разполагате с манерка, бутилка или нещо друго от сорта. Иначе може да си увиете телефона, за да не го намокрите, ако ви се наложи да прецапате през по-дълбока вода. Има и други предназначения, включая и основното, известно на всички.

16 – памучна кърпа. Тази е купувана преди десетилетия. Български, качествени кърпи вече не се намират по магазините. Изместени се от китайски, евтини боклуци.

17 – пет метра паракорд /парашутно въже/. На теория би трябвало да издържи 200 килограма провесени на него. На практика не знам, не съм пробвал.

18 – парче стоманена тел. Някои си правят примки за дивеч. Аз от опит зная, че с това може да привържеш доста неща.

19 – джобно огледалце. Първо не ми се даваха пари да поръчам сигнално огледало. После това ми се струва достатъчно добре защитено в пластмасовата си капсула с капак. Освен за сигнализация при бедствие, човек винаги може да огледа красивия си фейс в него.

20 – листове хартия за водене на бележки и сметки. За писане на завещание не става, защото ще липсва нотариална заверка.

21 – радиестезично махало. В ръцете на практик-радиестезист може да измери артериално кръвно налягане, да търси подземни води, да прецени годността на хранителни продукти и вода. За повече информация потърсете специализирана литуратура.

22 – сигнална свирка за викане на помощ при бедствие. Честно казано, въпреки изисканата марка не свири достатъчно силно. Малко ме разочарова, но пък е доста компактна. Разполага с херметическа капсула, в която може да сложиш нещо съвсем дребно.

23 – мускалче от мостри за парфюм с йодна тинктура. За третиране на рани и пречистване на вода.

24 – игли, вдевалка и безопасни игли. Въпреки, че в раницата предвиждам комплект за шиене, мисля, че не са излишни.

25 – пипета с глицерин. Дотук единственото известно ми предназначение е, за разпалване на огън като се смеси с калиев перманганат. Понякога химическите средства дават по-добър резултат.

26 – калиев перманганат в капсула от мускалче „Българска роза”. Освен за разпалване на огън в комбинация с глицерина, може да пречисти вода или с него да се третират рани.

27 – молив за писане, оставяне на маркировка и пр.

28 – многофункционално ножче. Някои от накрайниците по него може никога да не влязат в употреба, но поне е марково. Нискобюджетно е, понеже го взех с леки повреди от битака.  

29 – полиетиленов плик. В него може да се увият разни неща или да се кондензира вода за пиене при извънредни обстоятелства.

30 – допълнително острие изрязано от счупен кухненски нож. Това в случай, че бъде изгубено ножчето или основния туристически нож. Добавих го, защото почти не заема място.

31 – самоделни памучни тампони, за третиране на рани и за разпалка. Понеже в пликчето имаше място добавих и тампони кълчища само за разпалка.

32 – медицински лейкопласт. Може да залепи марлята при нужда, а и други неща.

33 – черен конец за шиене.

34 – игла губерка.

35 – малък брус за ножчето. При нужда може да заточи и по-голямо острие.

36 – черен, тесен изолирбанд за залепване на разни неща.

37 – пинцета. За вадене на тръни, скубане на вежди и за опериране с разни дребни нещица. 

 Повечето от тези неща се побират в ламаринената кутия. Извен нея остава навитият паракорд. На дъното с ластички се закрепва прибраната в плик памучна кърпа. Паракордът се прибира в чантичката. Тъй като в нея остава място, при необходимост там се съхраняват личната карта, парче канап, полиетиленови пликове, едно гребенче. Може при нужда да се поместят и други дреболии. 

 

 

Като цяло това е само един от многото варианти на подобни комплекти. Усъвършенствах го за пешеходен туризъм, тъй като правя ежеседмични извънградски трекинги. Надявам се, да ми не се налага да го използвам.