вторник, 5 август 2014 г.

Всенародна молитва за спасението на България

Общоизвестен факт е, че българинът се сеща за Бога, вярата, Църквата и пр., когато го сполети някакво нещастие. Явно този странен екземпляр е претърпял мутация, защото сега, при това стихийно бедствие, което засегна хиляди хора, вместо да се помоли и да запали свещ в храма, само псува наред когото му попадне: Природата, водата, реката, дъждовете, стопаните на рибарниците и язовирите, управляващите и всеки, за когото се сети. Свещеникът беше ядосан, защото вместо да дойдат сами в църквата, хората му казвали по улиците да прочете някоя молитва. На негово място и аз щях да се ядосам, ощо повече, че и към мен имаше подобни подмятания. Все пак, след неделната Литургия молитва за прекратяване на бедствието прочетохме. Бяхме една шепа народ, но дано Бог ни чуе! Радвам се, че най-после се намериха хора, които да организират всенародна молитва. Крайно време беше, на някого да му дойде на ум тази мъдра мисъл. Така попаднах на съобщението в сайта Варна-утре и просто го копирах, за да стигне информацията до повече хора. Мисля, че няма да изляза навън, а просто ще се помоля от стаята си, но ще се посторая да бъда съпричастен. А ето и въпросното съобщение:

На 15 август в 21 часа всеки българин трябва да излезе на открито и да се моли със свещ в ръка

Инициатива за спасяването на България с молитва подеха във "Фейсбук". Организацията е планирана за 15 август, когато е не само празник на Варна, а се почита и смъртта или успението на Майката на Иисус Христос — Дева Мария. Празникът е известен като Успение Богородично или Голяма Богородица.

В 7:00 часа сутринта на 15 август ще забият камбаните във всички градове и села в България. Вечерта в 21:00 часа на същия ден всички българи се призовават да излязат със свещ в ръка по площади и мегдани на градовете и селата, близо до манастири и църкви и да се молят за просперитет, спасение и добруване на народа.

В някои от групите във Фейсбук, обаче се са обединили около друг час, в който да се проведе молитвата - в 12:00 на обед. Заради липсата на синхронизация на часа, някои симпатизанти на идеята за всенародна молитва призовават хората да се молят и в двата посочени часа.

В социалната мрежа призовават за гласност на всенародната молитва, в която да се включат колкото се може повече хора, за да получи тя по-голяма сила. Твърди се, че колективната молитва притежава огромна сила. Няма значение от каква религия са хората, които ще се включат. Всеки вярва в нещо и може да се моли на своя Бог, стига да е за благоденствието на страната ни, уточняват организаторите.