четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Анатематизми срещу враговете на Църквата /клип/

 
В случай, че по някакви причини не успеете да възпроизведете видеото, може да го изгледате на ТОЗИ ЛИНК.

Със сигурност публикуването на този клип ще предизвика негативна реакция от страна, както на инославни, така и на друговерци, а също и на безбожници. Убеден съм, че не един или двама ще се почувстват лично засегнати. Затова искам да уточня, че анатематизмите публикувани в продукцията, не съм ги съставил или измислил аз, а са дело на духовни лица и са минали през одобрението на висшия клир на БПЦ. Както личи от текста, вероятно това е станало преди 1944 година.  Зная също, че молебенът, от който са извадени се отслужва на малко места в България, изключително в манастири и единично в някои храмове. В много от случаите, това скандализира медиите и хората извън Църквата, и започват обвиненията в нетолерантност, клерикално мракобесие и прочее светски скудоумия. Публикуването на клипа не цели да анатемоса, а по-скоро да напомни на някои хора, че са попаднали под осъждането на Църквата за разпростарняване на идеи противни на вярата, за гонения срещу Православието и вярващите.

Едни от докачливите на тема толерантност са пасторите и членовете на протестантските секти. В наше присъствие те винаги лицемерят, че имаме общи ценности. Когато „евангелизират” и разпространяват своите идеи обикновено започват с думите: „Ние се ръководим само от Библията, ние не се кланяме на икони...” Тоест, позволяват си да ни хулят и плюят, пък после, ние сме нетолерантни. Не са единични случаите да водят съдебни дела срещу хора, обвинили ги в сектантство. Да не говорим за онези, които обикалят от улица в улица, за да навират в лицата на хората прогнилата си доктрина –Свидетели на Йехова и Мормоните. Повечето от тях не знаят, че Църквата ги е анатемосала и то не сега, а преди векове, още по-времето на Вселенските събори.

В анатематизмите са споменати хората, които проповядват атеизъм. Никой никого не може да задължи да вярва, но аз се родих и израснах във време, когато атеистичните власти забраняваха ходенето на църква, преследваха, заплашваха, уволняваха от работа. Много хора и днес ни плюят наричат ни фанатици, откачалки и се подиграват с нашите ценности. Във филмови продукции и телевизионни предавания се гаврят със сана на свещениците, с техните слабости и с елементи от нашата вяра. Сматам, че такива индивиди напълно заслужават да бъдат осъдени.

Нашето ежедневие изобилства от хора със свръхестествени способности – врачки, гледачки, ханъм ходжи, магьосници и развалячи на магии, спиритисти, контактьори с извънземни и прочее. Голяма част от тях извличат финансова изгода от нещастието на хората с услуги като магьосване, разваляне на магии, предсказване на бъдещето, баене и други от сорта. Още Свещеното писание е предало тези хора на осъждане, но понеже с времето те не само не изчезват, но стават все по-изобретателни, затова се е наложило и те да бъдат предадени на анатема. Тя е валидна за всички съвременни магове, врачки, баячки, леячки на куршум , гледачки на боб и прочее от сорта, както и на тези, които се обръщат към тях, особено онези, които искат да прозрат бъдещето.

Знаем, че с установяването на комунистическия режим 1944 година много свещенослужители са изтезавани, съдени без основание, пращани по затворите или избивани. Техните палачи и мъчители Църквата също предава на анатема заедно с неверниците, завладели страната ни през ХІV век, безчинствали, насилвали, грабили и налагали с огън и меч своята вяра векове наред. Техните потомци и досега притесняват християните в района на Родопите, покровителствани от т. нар. Движение за права и свободи. Питам се, как да не ги анатемоса Църквата?! Не питая никакви негативни чувства към кротките и трудолюбиви мохамедани, които с труд и пот заработват насъщния, тях Бог ще ги съди по други закони.

Списъкът може да бъде допълнен с още доста категории, но засега спирам до тук. И пак уточнявам, че не аз анатемосвам, защото не е в моите правомощия! Не аз, а Църквата Христова с дадената й от Бога власт за това!