събота, 4 юни 2011 г.

Международният конкурс "Озарение"

Неотдавна моят приятел - руският писател и поет Елдар Ахадов сподели с мен, че организира свой литературен конкурс. Днес вече мога да го поздравя с успешното приключване на конкурса и да публикувам едно кратко съобщение за резултатите от него. Мога само да му пожелая, конкурсът да се утвърди като традиция и разбира се много нови творчески успехи и литературни награди! Съобщението е предоставено от самия Ахадов и е отразено от "Моята библиотека" и "Културните новини" на портал "ЛитерНет".

Резултати от поетичния конкурс „Озарение”:

Приключи първият международен, рускоезичен, поетичен конкурс „Озарение” организиран от авторския сайт „Миры Эльдара” /„Световете на Елдар”/, принадлежащ на известния руски писател и поет Елдар Алихасович Ахадов.

В конкурса взеха участие с творбите си 485 литератори от Русия, Украйна, Белорусия, Узбекистан, Германия, САЩ, Израел, Финландия, Австралия и други страни. Конкурсът продължи три месеца. Произведенията на трийсетте участници-финалисти бяха предложени за гласуване от посетителите на авторския сайт. Читателското гласуване определи десет печеливши творци лауреати. Участниците бяха наградени с парични премии, а също и със специално приготвени поименни дипломи, грамоти и благодарствени писма.

Първо място в конкурса спечели стихотворението „Ако ти се присъни...” на световно известния писател Тимур Зулфикаров – носител на премия „Хъртли-Мерил” /Холивуд – САЩ/ за най-добър сценарий, „Най-добрия роман на Европа” /Великобритания/, „Ясна Поляна” /2004 г./, „Най-добра книга на годината” /2005 г./ и премия Антон Делвиг /2008 г./.

Второ място зае Дина Крупская – известна московска преводачка на англоезична литература, литературен редактор, поетеса, една от създателките на редица списания за деца и юноши, носител на литературна премия по името на Корней Чуковски.

Трето място получи стихотворението на литератора и драматург от Омска област Игор Косицин, чиито пиеси жънат успехи в омските и московски театри.