вторник, 2 август 2011 г.

Писмо до Съвета за електронни медии на Република България

Седмици наред слушам как една протестантка представя изкривено и изопачено Православие по Българското национално радио. и няма кой да я спре. Накрая реших да се обърна към Съвета за електронни медии, като използвах контактната форма в официалния сайт на СЕМ за подаване на сигнали. Няколко дни след подаването на сигнала все още нямам отговор. От сайта "Бъди верен" се съгласиха да направят писмото достояние на повече хора.
Уважаеми дами и господа!

От няколко месеца имам възможност да проследя в предаването "Рано в неделя" на програма "Хоризонт" на БНР рубриката "Духовен поглед", която се води от г-жа /или госпожица/ Румяна Иванова. В обръщенията си към служателите въпросната говори от името на Православието и православната Църква. За обикновеният слушател не би направило впечатление, но за човек свързан от десетилетия с Православието веднага излизат наяве нередностите:

1. Румяна Иванова не познава добре православното вероучение.

2. Румяна Иванова не ползва православния превод на Библията, а си служи с добре познатият архаичен превод разпространяван от българските протестанти.

3. Румяна Иванова изопачава православното вероучение и въвежда в заблуда хората, които не го познават.

4. Румяна Иванова най-вероятно принадлежи към някоя от регистрираните в България протестантски общности и като такава няма право да представя изопачено Православие.

5. Румяна Иванова няма необходимото за целта православно богословско образование.

6. Вярно е, че рубриката не носи православно заглавие, но когато някой говори за Православието и от името на Православието би трябвало да го представя в истинската му светлина.

7. Като православен християнин, публицист, православен богослов и човек стремящ се към духовното, намирам, че рубриката "Духовен поглед" е насочена срещу традиционното за България Православие, като цели да всее смут и объркване сред хората, които не го познават добре.

8. Имаше предавания, в които бяха канени и православни теолози, например ас. Стоян Янъков – преподавател в СУ "Климент Охридски". Не е ли възможно, когато се организира рубрика и става въпрос за Православие да канят него или някой друг православен, а не протестантката Румяна Иванова?

9. Уточнявам, че нямам нищо лично против Иванова, просто държа на чисто, истинно и неподправено Православие!

10. Смятам, че има сериозно нарушение на религиозните и конституционни права на православните християни в България.

Обръщам се към Вас с молба: да вземете мерки и да не позволявате да се подиграват с традиционното за страната ни Православие, което векове е било стълб и крепило на българската духовност, дори в годините на мрачното Османско владичество.

С уважение: теолог-публицист Цветан Диковски