петък, 26 август 2011 г.

Чудотворната икона на Божията Майка от Арбанаси

Реших да предложа на читателите една от първите ми публикации. Още през 1998 година на страниците на областния вестник "Новини" - Велико Търново разказах по-важното от историята на чудотворната икона на Божията Майка от Арбанаси. Смятам, че историята и днес продължава да е актуална. А що се отнася до чудесата, те са неизменна част от живота на хората, които вярват и търсят Бога.


Всяка година на петнадесети август отбелязва своя храмов празник манастирът „Света Богородица” в Арбанаси. Основите на обителта са положени още по времето на братята Асен и Петър. На това място е имало църква, посветена на св. Богородица. Веднъж синът на един богат търговец тежко заболял. Бащата купил една голяма икона на Божията Майка като дар за църквата. Когато занесъл иконата в храма и свещеникът се помолил над детето, то напълно оздравяло. Мълвата за чудото привлякла към това място стотици болни и страдащи от близо и далеч. Голяма част от тях получили изцеление на своите немощи. Не след дълго тук се събрали монахини и основали манастир.

При падането на България под османско иго манастирът бил ограбен и разрушен. Игуменката спасила чудотворната икона, като я заровила до оградата на гробището.

Около 1680 година млад ратай минал край развалините на манастира. Той чул плач на жена, уплашил се и изтичал да съобщи на господаря си. Хората дошли и по плача открили и извадили чудотворнатна икона на света Богородица. Събрали средства и възстановили светата обител.

През 1798 година село Арбанаси било отожарено от турците. Изгорен бил и манастирът, но иконата отново оцеляла. Чак през 1840 година монахът Зотик от Преображенския манастир възобновил манастира „Свети Никола” вместо стария „Света Богородица”.

След срутването на енорийската църква „Св. Димитър” манастирският храм „Света Богородица” отново се изпълнил с народ. Събрани били и средства за възстановяването на манастира.

И до днес в светата обител се съхранява преминалата през мрачните столетия и оцеляла от огъня чудотворна икона на пресвета Богородица.

Пред иконата всекидневно преминават стотици поклонници и всеки търси помощ и изцеление на своите немощи. Чудеса не спират да стават и днес, но всеки получава според вярата си.