сряда, 16 юли 2014 г.

Филмът "Магдалена" или как дяволът чете евангелието

От доста време не съм качвал нови неща тук, но принципно пиша само, когато ми идва отвътре. Иначе не се получава качествено или изобщо не се получава. Сметнах за нужно да напиша този материал, защото просто до този момент /15.07.2014 г./ не съм чел някъде БПЦ официално да се дистанцира от прожекциите на филма "Магдалена освободена от срама" и дарителските акции на проф. Дечко Свиленов. Изпратих го до три православни електронни издания. От първото получих културен отгаз. Другите три засега не са ми отговорили. Зная, че материалът съдържа спорни моменти и че всички си пазят хляба, реномето и прочее. Няма да де разсърдя на никой, затова че не ми е публикувал текста. Аз каквото имам да казвам, няма да го спестя на никого. Един от начините за това е личният ми блог.

Афишът на едноименния филм

Някъде около средата на миналия месец, в родния ми град Бяла Слатина попаднах на афиш, който приканваше да посетим прожекцията на филм със заглавие “Магдалена освободена от срама”. Според спомагателни обяснения, въпросният опровергавал версията тиражирана от кинопродукцията “Шифърът на Леонардо”, че Иисус Христос имал специфични по-близки отношения със Своята ученичка Мария Магдалина. Не съм гледал филма “Шифърът на Леонардо”, не съм чел и книгата на Дан Браун, но въпросната теория ми е позната. Тя бе поднесена преди повече от десет години в книгата “Светата кръв и свещеният граал”от трима западни автори, чиито имена не желая да цитирам. Както може да се очаква, в много отношения въпросната “историческа хипотеза” се базира на догадки, предположения и скалъпени умозаключения свързани с масонството и династията на Меровингите. Затова сметнах, че “Магдалена” е документална продукция, създадена в опровержение на лъжата за близостта между Христос и Мария Магдалина. Реших, да жертвам час-два от скъпоценното си време, за да изгледам филма. Очакванията ми, обаче не се оправдаха.

На мястото на прожекцията, /залата на бивш реномиран ресторант/, ме посрещна представител на сдружението “Агапе България”. Въпросното, /както самият той ми обясни/, обединявало трите клона на християнството – Православие, Римокатолицизъм и протестантство. За хората, които са наясно с материята е очевидно, че дори отделните издънки на протестанството е невъзможно да бъдат обединени. За да се случи това, трябва да има обединяващо учение и съответната структура, а такива няма как да бъдат създадени. Липсва и воля за обединение, защото всеки пастор, гуру или самозван месия драпа да докаже, че той е най-истинския, че най-точно тълкува Библията и че само него трябва да следват. На практика и трите съвременни клона на християнството взаимно един друг се отричат и изключват. Разликите във вероучението и обредната практика са фрапиращи, трите течения отстоят едно от друго на светлинни години разстояние и обединението им въобще не е по силите нито на човек, нито на организация. Не са един или два случаите, при които отношенията им стигат до взаимна нетърпимост и враждебност. Така бе разобличена първата лъжа на съмнителните персони, представящи филма.

След това въпросният индивид се похвали, че те раздават безплатно литература – Библия, книги, списания, че на следващия ден щели да се срещнат с представители на общината, с представители на институции, с директори на училища и други хора на ключови позиции. Щели да раздадат новия превод на Библията по едно луксозно издание за всеки един от тях. Информацията ме заинтригува заради думите “нов превод”. Знае се, че от години очакваме осъвременен православен превод на Свещеното писание. Зная също, че върху такъв превод се работи. Поисках един екземпляр за мен, като се представих, че съм богослов, че водя неделни училища и беседи за възрастни. Волята на дарителя – професор Дечко Свиленов била, библиите да се раздават предимно на хора като депутати, кметове, хора от държавните и общински администрации. От прочетено в интернет зная, че въпросният професор раздава безплатно Синодалния превод на Библията, но самият той се отклонява от учението и практиката на Православната Църква. Това също ме накара да заема нужната отбранителна позиция. Попитах, поканен ли е енорийския свещеник на официалното събиране в заседателната зала на общината. Отговориха ми, че възнамерявали на следващия ден да го поканят, което така и не се случи. Тоест, чух поредната опашата лъжа. Свикнал съм да постигам своето и най-накрая все пак получих едно луксозно издание на православната Библия. Това е добре познатият ми, набран дигитално Синодален превод от 1992 година, който многократно е преиздаван и самият аз съм изчел няколко пъти. Изданието, което получих е от 2012 година. Благодарен съм за подаръка, но това не може да ме накара, да спестя откровеното си мнение за филма и свързаните с него беседи. 

На прожекцията присъстваха доволно малко посетители – от порядъка на двайсетина човека заедно с организаторите. Православни бяхме аз и още една жена, иначе преобладаваха протестанти, религиозно неориентирани и такива, дето са на всяко гърне мерудия.

Господинът от сдружението обяви, че филмът се излъчва с благословията на Св. Синод на БПЦ. Това, разбира се, също бе една от най-големите лъжи, които съм чувал.

Актьор играе Христос – поредното кощунство над Личността на Спасителя.

Отварям една важна и необходима скоба: Уважаеми читатели! Ако някой, някъде ви каже, че православната Църква, православен епископ или друг духовник е дал благословия да се прожектира, снима или излъчва игрален филм за живота на Спасителя Иисус Христос, на света Богородица, на някой от светите апостоли, че филмът е православна продукция и т. н. бъдете убедени, че това е една нагла лъжа. Да въплътиш човек в ролята на Спасителя, на Божията Майка, на хора, които са пострадали за името Христово и вярата, ние православните смятаме за кощунство. Когато става въпрос човек да играе ролята Иисус Христос, освен кощунство имаме налице и богохулство. Представители на “Агапе Бъргария” и друг път са ползвали тази лъжа, за да притъпят бдителността на зрителя, който често свързва религиозните беседи и подобни прожекции с прояви на секти. Всъщност “Агапе” са неправителствена организация, а ние знаем, че през 90-те години на ХХ век, много секти у нас пробиха именно под формата на сдружения и фондации. Това, че една общност има законна регистарция /независимо каква/, не може да гарантира, че не е сектантска организация или не прикрива дейността на друга такава. Страната ни е разграден двор и в нея, всеки, който си плати, може да прави, каквото си поиска. Не бих се учудил ако някой от сорта на Усама бен Ладен получи тук законна легитимация на своята хуманно-терористична дейност. Освен това, повечето от тези общности стават много настъпателни, когато им се нарушат правата, когато откажат да им дадат примерно зала или не им угодят по някой друг показател. 

В обявеният на афиша час започна прожекцията. Филмът е с дублаж и субтитри, което улеснява хора със слабо зрение. Това е може би единственото положително нещо, което бих могъл да кажа за него. Оттук нататък започва градивната критика: Сюжетът, който /според представителя на сдружението/ следва евангелието писано от св. ап. и евангелист Лука, представя живота и делото на Иисус Христос през погледа на света Мария Магдалина, /във филма наречена просто Магдалена/. Тя разказва под формата на свои спомени за делото и проповедта на Спасителя. Въпросният сюжет връща колелото на историята до Сътворението и грехопадението, минава през живота на библейския патриарх Авраам и стига до раждането и изкупителната мисия на Христос. В него има реплики и действия, които отсъстват от библейския текст и са чиста проба измишльотина на сценариста. Филмът е пълен с исторически и друг вид неточности.

От историческа гледна точка мога да спомена един много ефектен и подсилен момент – жертвоприношението на Авраам, когато полага на жертвеника единствения си син Исаак. Като вдигна той онзи лъскав нож, че като блесна онова наточено острие от неръждаема стомана. Чак ми заприлича на реклама на ножове “Солинген”. Всъщност, потомците на Авраам се запознават с обработката на стоманата векове по-късно – по времето на св. пророк и цар Давид, който побеждава филистимците и им отнема патента. Ножът, с който е било предвидено да се извърши фаталното дело, най-вероятно е бил кремъчен или от друг вид твърд камък. Не искам да се задълбавам в историческото невежество на сценариста, а смятам да мина към библейските неточности. 

Макар и протестантска продукция, /каквато е филмът/, уместно е, при превода – субтитрите и дублажът да следват оригиналния библейски текст. Това обаче не е направено и така филмът вместо да представи евангелските събития, е по-скоро изопачен вариант на евангелски разказ. Мога да визирам десетки примери. Избирам един, който е особено показателен и дори в самото представяне на филма изглежда като дупка. Думите на разбойника разпнат заедно с Иисус Христос: “Помени ме, Господи, когато дойдеш в Царството Си! /Лука 23:42/” са интерпретирани “Помени ме, Господи, когато дойдеш като Цар!” Иисус отговаря: “истина ти казвам: днес ще бъдеш с Мене в рая” /Лука 23:43/. Разминаването в разговора е повече от очевидно. 

Има още едно много сериозно изкривяване на фактите: това е интерпретирана в сценария среща на Понтий Пилат с еврейските първенци, при която обсъждат влиянието на Иисус Христос върху народа и възможните последствия от него. Изваждам от контекста само думите на Пилат: “Нека ви предупредя! Ако Този пак наруши реда, вие ще отговаряте!” Моите уважения, но никъде в библейския текст, в нито едно от четирите канонични евангелия не присъства подобен епизод. Аз не отричам, че римската власт е била в комуникация с еврейските първосвещеници и с други персони упражняващи влияние над обществото. Аз акцентирам върху факта, че в сюжета Пилат буквално подстрекава първосвещениците, да вземат мерки. Един вид, “ако не го спрете Тоя, аз ще се разправя с вас!” Едва ли не, римският управител се явява движещата сила за преследването и залавянето на Христос. Съжалявам но няма как да пранебрегна факта, че това е чиста измислица. А иначе, уж кинопродуцкията е направена по евангелието от Лука, уж следва точно описаното в Библията. Значи, казаното, че филмът следва библейстия текст също е отвратителна лъжа.

Филмът кощунствено принизява света Дева Мария до образа на обикновена еврейска жена. 


Визирам само извадки, защото нямам нито желание, нито излишно време да правя подробен анализ на целия филм. Просто доказвам, че той не представя, а изопачава библейския текст. Според мен, кинопродукцията унижава Иисус Христос, тъй като Го нарича “Човекът Христос”, а ние знаем, че Той е Син Божи и Богочовек, вкарва Спасителя в образа на един грешен плътски човек – актьора изиграл ролята. Сценарият унижава и Божията Майка, чиято чистота, преданост към Бога, смирение изобщо не са представени по подобаващ начин. Тук тя изглежда като една съвсем обикновена еврейска жена. Липсват вярата, чистотата, смирението и целият благодатен подвиг, който я издига над тълпата. Актрисата представя по-скоро пародия на личността на света Дева Мария, отколкото реалният й облик. Логично е, защото протестантите не питаят нужната почит към нея, пък и защо ли, за тях тя е просто някоя си Мария.

Света Мария Магдалина обсебена от бесове и унижена до въргаляне в уличния прах.

Сюжетът не освобождава от срама, а по-скоро унижава главната героиня Мария Магдалина. Той представя грозно и гротескно нейното поведение преди да бъде изцелена от Богочовека. Тя е неадекватна, тръшка се и се търкаля в прахоляка, разчорлена, без покривало с празен поглед, бръщолеви лумпенски брътвежи. На практика личността напълно отсъства, през нейната уста говорят бесовете и раговарят с Иисус Христос. В реалната действителност и други моменти от билейското повествование това е съвсем обичайно поведение на обсебени, но в Библията този епизод не е разказан и само един Бог знае, как се е държала болната и страдаща от нечисти духове св. Мария Магдалина преди да срещне Спасителя.

Всъщност, нищо ново под слънцето. По подобен кощунствен начин изопачават евангелското слово и филми като “Исус”, “Исус от Назарет”, “Страстите Христови”. Отклоняват се от Библейското повествование и следват свой сценарий филми като “Ной”, “Авраам”, “Мойсей”, “Давид”, “Соломон” и други от сорта. И този път протестантите не са измислили нищо ново. Похватът е един и същ, средствата са същите. Само че тук продукцията се пробутва с лъжата за благословия от Синода на Българската Православна Църква. За да даде православен духовник благословия за подобно дело, той трябва, или да е пълен невежа по всички църковни въпроси, или да си е изгубил ума.
Тъй като разпространителите на филма са много сведущи познавачи на Библията, аз ще ги апострофирам с един библейски текст от посланието на свети апостол Павел до Галатяни: “има някои, които ви смущават и искат да изопачат благовестието Христово. Но ако дори ние, или Ангел от небето ви благовестеше нещо по-друго от това, що ние ви благовестихме, анатема да бъде.” /Гал. 1:7, 8/ Сам свети апостол Павел поставя под църковно проклятие всички, които изопачават благовестието Христово назависимо под каква форма.

Психологическите похвати, с които са представени съда, бичуването, носенето на кръста и разпятието въздействат ярко върху психиката.

Погледнат от психологическа гледна точка филмът е изпипан така че да оказва силно въздействие върху зрителя. Има хора закоравели в атеизма, които не биха се поддали, но определени прослойки от обществото могат да го харесат, да бъдат проникнати от внушенията закодирани в него. Това са силно емоционалните и чувствителни хора, такива изживяващи лична драма, инфантилни, индивиди, които по една или друга причина се чувстват отделени от обществото. Филмът е удобство за ония, които не четат, а обогатяват общата си култура чрез телевизия и интернет. Те са свикнали да поемат духовната храна, /ако въобще поемат такава/, прилежно сдъвкана, за да могат направо да я глътнат. Под въздействието на филма могат да попаднат хора, които прекарват голяма част от времето си в гледане на сладникави сериали и приемат медийните внушения за истина. Просто тяхната психика е предварително обработена и подготвена за такъв тип послания. Не мога да гадая, какъв е техният процент, но се опасявам, че не са никак малко. Хора, податливи на въздействието на реклами също могат да бъдат подведени, защото филмът е едно блудкаво менте, поставено в привлекателна, лъскава опаковка. Целта на такъв маркетинг е повече от ясна. Да се пробута стоката на всяка цена.

Някой може да възрази, че всичко, което описвам по-горе не е толкова съществено, че е по-важно хората да чуят за Христос, да разберат, какво е вършил, да повярват в Него, да започнат да се интерсуват, да четат Библията. Могат да ме опонират, че така е по-удобно за възприемане, че е достъпно и за деца и прочее. Но нали Христос казва: “Аз съм пътят, и истината, и животът” /Иоан 14:6/ Нима истината може да се проповядва чрез лъжа, чрез изкривяване на фактите, чрез изопачаване на текстове от свещените книги. Отговорът очевидно е: “НЕ!!!”

Ако някой ви каже, че тези лустросани списания са излезли с благословията на Православната Църква, да знаете, че ви лъже. Може, преди да ги прелистите, спокойно да ги пратите в близкия контейнер за отпадъци.

Аз смятам, че който и да стои зад прожекциите на този кощунствен филм, неговата цел по никакъв начин не може да бъде позитивна, за духовна полза на хората, за полза на Църквата, за полза на България. Показателен е фактът, че навсякъде, където прожектират филма, “Агапе България” старателно избягват контакти с православното духовенство. Оправдават се, че Църквата е затворена структура и натрапва на хората догми и канони, а не предлага живото евангелско слово. Наясно сме, че това също е лъжа удобна за враговете на Православието. За сметка на това, тези типове с охота комурикират с протестантите, отправят им общи и персонални покани, обменят информация. Това дава ясна представа за кого работят – за каузата на сектите, които вече двайсет и пет години /законно или незаконно/ си разиграват конете из България. Дали те самите са секта, регистрирана като сдружение, нямам доказателства, но поведението им само ги изобличава, като лъжци и хора с нечисти намерения.

“Агапе България” раздават и книги, одобрени от св. Синод на БПЦ. Тези можете да запазите за себе си.

Вече споменах за широко прокламираните дарителски акции, за стотиците раздадени библии, за детските библии и друга литература, раздадени също напълно безплатно. Има нещо много показателно. Луксозното издание на Библията е предназначено за хора на важни възлови постове – служители в президенството, министри, депутати, областни управители, кметове, университетски кадри, директори на училища, учители и прочее. Протестанти разпространяват православния превод на Библията и то напълно безплатно?! Но ние добре знаем, че няма безплатен обяд! Всичко се прави систематизирано и с определена цел. Да се спечели доверието и под прикритието на православната Библия да се прокламират неправославни идеи и религиозни учения. Именно това видях с очите си на следващия ден по време на религиозната беседа последвала филма. Ако човек не е сведущ, той спокойно ще вземе нещата, които говорят емисарите от “Агапе България” за чиста монета. Знаем, че и основният дарител професор Дечко Свиленов вече се е отклонил от Православието в учението за задгробното състояние на душата. Освен това, с охота си сътрудничи с протестантите. Друга немаловажна цел е да се стигне до младите хора, да се проникне в училищата. Там, където възпитаните в атеизъм директори не допускат свещениците и православните богослови, там ще пробият тези хора с едно луксозно издание на православната Библия, с няколко гланцирани списания, с ласкави комплименти, дори с реплики срещу свещенството и Църквата, каквито също успях да чуя по време на беседата. Целта е очевидна: лов на души. Целта е, да се стигне до учениците, до децата, до младата кръв на нацията.
 
Защо емисарите на “Агапе България” старателно избягват контактите със свещениците?! Ясно е защо! Защото веднага ще бъдат изобличени в лъжа! Защото пастирите ще бият тревога, защото ще опонират на всеки техен опит да заблудят хората и да изкривят църковното учение. А това явно не им изнася, не влиза в техните планове.

Сега мога да отправя препоръка към православните и патриотично настроените българи. След като разкрихме истинското лице на тези вълци в овчи кожи – сдружение “Агапе България”, можете да предприемете адекватни мерки, за да предпазите поне един или двама души от опасността да посетят прожекция на филмите им, на религиозните беседи и прочее, или да се сдобият с лъскавите им списания. Това може да стане, като публично ги изобличите и разкажете на хората истината за тях. Разкажете на семейството си, на приятелите си, на съседите си, на колегите, с които работите! Друг начин е, групово да посетите техни беседи, но не за да слушате, а за да им пречите. Достатъчно е само да ги прекъсвате и да задавате отвлечени въпроси. Питайте ги примерно: неща свързани с източни религии и философии – хиндуизъм, бъдизъм, джайнизъм. Заинтерсувайте се, как е изглеждал Соломоновият храм! Удобни въпроси са: имат ли имена ангелите и дяволите, къде е скрит ковчегът на Завета, кога ще настъпи краят на света, къде ще са роди Антихристът и други отвлечени въпроси на религиозна тематика. Целта е, да не могат да спазят сценария и да наговорят куп лъжи и самохвални реклами. Може да ги занимавате със свои лични мистични преживявания, /например, как сте сънували свои покойни близки/ и прочее от сорта. Ако не сте сънували нещо подобно, можете да си го измислите, само и само да ги разсейвате. Разбира се, те ще се дразнят и може да се опитат, да се измъкнат, но вие настоявайте да получите отговор на въпросите си, защото затова сте дошли. Ако имат глупостта да проявят толерантност, спокойно ще “изядете” времето им за лъжи и антиправославни реплики. Ако ви хрумне да спорите с тях, най-удобния вариант е да го направите от позицията на атеист. Така можете да се отнасяте с ирония и сарказъм към измищльотините, които говорят. Ако ви вземат насериозно ще падне голям купон. Все пак си мерете думите, за да не попаднете самите вие под осъждане! Много ме зарадва една приятелка, която разказа, как с двете си невръстни деца са късали афишите представящи филма “Магдалена освободена от срама”. Да лишите хората от възможността, да се информират за прожекциите е перфектен вариант. Да не забравите, след като скъсате плакатите, да ги хвърлите в най-близкото кошче! Не е културно да се прави боклук, нали?!

Луксозното издание на Библията предназначено за специални персони.

В заключение бих искал да кажа на представителите на “Агапе България”, ако някой от тях случайно попадне на този материал: Господа, благодаря за луксозното издание на Библията! Много се радвам, че успях да ви убедя да ми я подарите. Уверявам ви, че няма да стои за украса на библиотеката ми, нито ще я съхранявам като музеен екпонат. Бъдета сигурни, че ще я чета и ще я пазя, защото е Слово Божие, независимо, че я разпространявате вие. Взех я от вас, не само за да я чета и изучавам, не само да я ползвам в моята проповедническа, публицистична и педагогическа дейност. Взех я, за да не използвате и този екземпляр като стръв за лов на души, за да не го използвате като средство, да проникнете някъде по етажите на администрацията, с цел да лъжете хората, да изопачавате фактите и да вредите на Православието. Въпреки, че запазих добрия тон, господа, аз ви излъгах и ограбих! Не ми прощавайте, ако така ви е угодно! Аз и не ви моля за това! Аз служа на Бога и съм убеден че Той ще ми прости, защото знае, че истината е на моя страна!