сряда, 30 октомври 2013 г.

Съвременни тенденции, спорт и здраве

Този материал е предоставен за публикуване на здравния сайт към читалище "Развитие 1892", Бяла Слатина. 
Като ученик никак не си падах по спорта. В семейството ми тази част от здравословната култура не беше застъпена. Родителите ми се постараха да ме научат на труд. Години по-късно, когато сам започнах да се занимавам любителски с фитнес, джогинг и др., баща ми не закъсня със забележките: "Защо не хванеш косата, брадвата или правата лопата?! Ето ти спорт!" Отчитам, че твърде късно съм открил нуждата на тялото от целенасочени физически упражнения и съм изгубил не малко време. С този материал бих искал да обърна внимание на някои родители, относно нуждата децата и подрастващите от спортни занимания. Освен това бих искал да мотивирам и някои възрастни да се раздвижат, да започнат по малко да спортуват. В края на публикацията има линк към програма за здравословен домашен фитнес за желаещите да последват моя пример. 

Преди да пристъпя към темата, ще споделя с уважаемия читател, какво ме накара да напиша този материал: Една сутрин засякох в кварталния магазин моя позната възрастна жена. Пред очите ми тя напълни една торба с тестени, захарни изделия – бисквити, вафли и други от сорта. Знаех, че ги купува за внуците си, за които се грижи през лятната ваканция. Изпаднах в ужас, защото и двете деца са с наднормено тегло и прекарват времето си основно в компютърни забавления. Въпреки, че госпожата е образована, не прие забележката ми, че те няма как да изразходват излишните калории.

Тази картина може да се види в немалко съвременни български семейства. Родителите са заети, децата са поверени на баби и дядовци или са оставени на самоконтрол. Подрастващите прекарват времето си в Глобалната мрежа, в чатене, в сърфиране, в социалните мрежи. Не един или двама споделят, че и техните отрочета рядко се откъсват от компютъра или гледат телевизия. Следва оправданието: “Ами, какво да правя? Имам толкова много работа и нито минута свободно време…” Това е вярно, но само до някъде. Защото, за да обърнат внимание на децата си, трябва да се лишат от поредната серия на филма, който следят, от забавното телевизионно шоу, от любимото хоби. Нещо повече, немалко родители също прекарват времето за отмора с лаптоп на коленете, в социалните мрежи, в прехвърляне на интернет страници. Така те самите дават негативен пример на подрастващите. Тук отварям скоба, че не става въпрос за случаите, при които възрастните си вадят хляба с работа на компютър, или когато учениците си пишат домашните.

За много деца и младежи спортът се изчерпва с виртуалното игрище и местенето на мишката и джойстика. 

Педагози, психолози, лекари и други специалисти апелират за вредите, които носи продължителния престой пред това чудо на техниката: като се започне от застоялия начин на живот, затлъстяването, гръбначните изкривявания, болести засягащи ставите и атрофия на мускулите, очни заболявания. Списъкът не е пълен, но и изброеното по-горе е достатъчно, за да седне човек и сериозно да се замисли. Проблемът не засяга само децата и подрастващите, потърпевши са и немалко възрастни, само че не искат да си го признаят. Можем да сравним ситуацията с вредата от тютюнопушенето: Всички знаят, че е вредно, надписи по всички кутии с цигари, беседи и лекции, средства за отказване, колкото щеш и въпреки всичко пушачите не намаляват. Просто не им пука!
При всички случаи проблемите започват от липсата на мотивация. Странно звучи, но ако анализираме ситуацията, се получава следния извод: На мен не ми пука за моето здраве, /респ. за здравето на детето ми/. Важното е аз да се позабавлявам, а детето да не ме безпокои. Нали за това съм му купил компютър да се занимава! Аз не искам да съм здрав, не искам децата ми да са здрави! УЖАС!!! Че това си е бавно самоубийство, както и систематично съсипване здравето на тези, за които твърдим, че са най-ценното нещо в живота ни – нашите деца.
Логично е, след дефинирането на проблема, да възникне въпросът: Какво да правим? Отговорът е елементарен: Да се размърдаме! Да напуснем удобното кресло пред телевизора, да изключим компютъра и да се отдадем на радостта от движението! Да надвием мързела! Да излезем на чист въздух! Да се разходим сред природата!
Един перфектен изход от ситуацията е, ние и децата ни в свободното време да се занимаваме с някакъв спорт. В други държави това е култура и начин на живот, но тук сме склонни дори да подиграем някой, който бяга в парка, или такъв който въпреки своите почетни 40 години лети по алеите с ролери. Зад подигравката стои завистта ни, че ние не можем да преодолеем мързела и да се погрижим за собственото си здраве. А оправдания винаги се намират, както по отношение на самите нас, така и по отношение на децата ни: “не ми остава време за спорт, много съм ангажиран/а/”, “нямам условия”, “нямам пари за зала, а и уредите са скъпи”, “детето е много натоварено, часовете по физическо възпитание му стигат”, “това е празно губене на време”. Мога да изброя още доста оправдания и самооправдания, които прикриват нежеланието да застанем лице срещу лице с проблема. Неотдавна предложих на две мои познати с наднормено тегло да се заемат с фитнес в къщи. Не можели да си позволят да закупят уреди – гири. Направих им самоделни уреди, но ситуацията никак не се промени. Значи, проблемът не е в липсата на пари, а в липсата на мотивация! Значи можем да закупим на лизинг телевизор, компютър, луксозен телефон за да се фука отрочето ни пред връстниците си, ненужен таблет, за да удовлетворим поредната му прищявка, а в същото време не можем да си позволим да купим, примерно ракета за тенис, футболна топка, комплект гирички, някакъв друг уред или просто удобни обувки и екип за тренировка! В това няма никаква логика! Значи за едното може да изтеглим заем, да изплащаме лизинг, а за здравето – собственото и на децата си, не можем!!! Моите уважения, но това си е чиста проба престъпно нехайство! То още веднъж допринася за скъсването на тънката нишка между родители и деца, които общуват между новините в телевизионните емисии или в паузите между репликите на сапунения сериал. Единици са като семействата на мои познати, при които бащата и синът играят заедно футбол, бягат в парка, спортуват в домашни условия. Ако единият от родителите е зает с домакинската работа, другият може да отдели време. Имам една позната – медицинско лице, която не позволява на дъщеря си да стои пред монитора повече от час. След този престой буквално я изгонва навън, да кара ролери в пространството между блоковете. Възможности има, решения се намират, стига да сте достатъчно мотивирани – вие и децата ви да сте здрави.

Уличният фитнес е здравословно удоволствие, което можете да си доставите съвсем безплатно. 

Има поне двайсетина спортни дисциплини, достъпни за всички възрасти, за които не са нужни скъпи екипи и уреди. Примерно за джогинг са достатъчни удобни обувки, фланелка с къси ръкави и анцуг. Като добавите и една топка, комплект за федербал, или някой достъпен по цена уред, възможностите се разширяват. Баскетболен кош може да се прикачи в междублоковото пространство на стълб или на дърво. Виждал съм маса за тенис отлята от бетон в тревни площи и паркове. В големите градове вече има зали за детски фитнес, а към различни домове за работа с деца могат да се запишат на аеробика, каланетика, народни танци и други полезни занимания. В една част от случаите не се заплаща такса за посещение, а това е голямо предимство. Стига човек да иска да спортува, възможности винаги се намират. Всяка една прекарана в спортни занимания минута е инвестиция, която се отплаща със здраве.
Не зная, дали след всичко казано до тук съм успял да ви мотивирам, да се раздвижите и да се погрижите здравето си – своето и това на децата си. Искрено се надявам да е така!
За ония, които вече са решили да променят начина си на живот ще добавя, че нищо не трябва да става стихийно, безцелно, спонтанно и необмислено. Освен това здравословното житие-битие не засяга само движението и спорта, а и общуването, храненето, трудовите навици и др. За да бъдат избегнати някои грешки, ще споделя своя опит под формата на няколко препоръки:  
- Ако сте начинаещ, каквото и да решите да спортувате, вие или децата ви, проведете консултация с личния лекар, респективно с лекаря, който се грижи за здравето на сина /дъщеря/ ви! Споделете с него, че искате да се занимавате, примерно с джогинг! Може да се наложи да ви се направи цялостен медицински преглед, а ако имате някакви стари травми или сърдечни проблеми и консултация със специалист. Особено това е важно, когато ще спортува детето ви! Медицинското лице ще проследи амбулаторния картон, който съхранява данните за израстването на отрочето и ще прецени, дали определени спортни занимания не биха му навредили, дали са подходящи за възрастта му. Така ще бъдете чисти пред съвестта си. В случая бихте могли да получите и препоръки, какъв спорт ще спомогне за неговото физическо развитие, по колко пъти в седмицата да тренира.
- По-горе вече споменах за личния пример. За да мотивирате детето си, може да се наложи вие самите да започнете да спортувате, да излизате заедно с него сред природата, на стадиона, на корта, или просто да започнете някаква система от упражнения в домашни условия. Има вероятност, това да продължи дълго време, докато спортът и движението се превърнат в необходимост за него, но усилията си струват. Не може да водите застоял начин на живот и да карате насила отрочето да спортува! Нали вие сте нагледния пример, как трябва да подрежда живота си…
- Когато става въпрос за детето ви, оставете го да си избере спорт, който му импонира! Не го карайте да посещава занимания по бойни изкуства, ако то предпочита да гони топката по футболното игрище!
- Проверете, дали учителят, /треньорът, инструкторът/ на вашето дете е провел инструктаж за отношенията в групата /отбора/ и за безопасността на тренировките. Ако е пропуснал, направете го вие!
- Добре е да знаете, с какви деца и на каква възраст тренира детето ви, да разговаряте с него за това, какви са отношенията в отбора /групата/. Ако усетите нещо нередно, трябва да вземете мерки!
- Ако искате да спортувате и сте начинаещ, не се предоверявайте на хора, които си вадят хляба от зали за фитнес, треньори по аеробика, иструктори по бойни изкуства. За повечето от тях, е по-важно да ви превърнат в потенциален клиент, отколкото вие да тренирате здравословно. Едно от често срещаните обещания е да свалите за нула време всички излишни килограми. Друго подобно е да направите перфектна фигура като на някой известен фотомодел. Ако ставите, мускулите и останалите телесни компоненти не са свикнали с натоварване, редно е да поработите върху себе си, преди да започнете да плащате всеки месец от трийсет до шейсет и повече лева. В немалко фитнес-центрове се случва безразлично да ви гледат как се мотаете от един уред на друг и да разчитат на вашата самоинициатива. А вие не плащате само за да ползвате залата! Вие сте там за да ви обърнат внимание, да ви попитат, какво целите, какво е нивото ви на подготовка, да ви консултират, да ви направят индивидуална програма! Инструкторът по  кардиофънк, аеробика и пр. също трябва да проведе събеседване, за да разбере, дали сте в състояние да понесете натоварването, практикували ли сте някакъв друг спорт и пр.
- Не се доверявайте за своите спортни занимания на готовите програми публикувани в Глобалната мрежа! От доста материали може да бъде извлечена полза, но всичко зависи от това, на какво ниво сте, какви са индивидуалните ви показатели. Хората, които дават съвети по сайтове, блогове и форуми са повече от квалифицираните и знаещите. Всеки човек е различен като структура на тялото, сила, издръжливост, аеробни показатели. Една част от готовите програми са за напреднали, за хора, които тренират от дълго време. Веднъж се натъкнах на блог, в който съвети даваше деветнайсет годишен младок, трениращ културизъм. Смятам, че въпросният има още доста да се усъвършенства, преди да започне да учи другите. 


Някога игрището е било една гола поляна, а с камъни са очертавали вратите. Днес има модерни спортни площадки, стига да сте мотивирани да спортувате.

- Не следвайте модните тенденции в любителския спорт! В определени моменти става модерно да се тренира фитнес, в други моменти, каланетика, в трети йога, в четвърти зумба и пр. Всеки спорт развива определени физически и личностни качества. Едни, като културизъм и фитнес, акцентират върху мускулите и аеробните показатели, други като йога и жим лам, въздействат и върху вътрешните органи, трети като футбол, волейбол, тенис и пр. освен аеробните показатели, ставите и мускулите развиват, координацията, бързината, рефлексите и пр. Модата обезличава, лишава от индивидуалност, превръща човека в част от тълпата. Вие опитайте това, което ви се струва интересно! Изберете това, което ви импонира и пасва на вашето физическо състояние, стил, свободно време и начин на живот! Не е проблем да си направите сборен комплекс упражнения, взети от различни системи, стига на вас да ви е полезно и приятно да ги изпълнявате. Самият аз съм го правил и съм доволен от резултатите.
- Ще се трябва да възпитате у себе си постоянство. Първоначално ще е нужно усилие и време, за да си изградите навик да спортувате всеки ден или в определени дни, както и в определено време на деня. Може по необходимост да си наложите режим на работа и почивка. Не се притеснявайте и аз съм минал по този път! И на мен не ми беше лесно в началото.
- Наблегнете и на здравословното, разнообразно хранене: поемайте колкото се може повече сурови плодове и зеленчуци, ядки, мед, млечни храни, квасено мляко, бобови растения, риба и пр.! Търсете храни с естествен произход, а термичната им обработка нека бъде такава, която не разрушава полезните вещества в тях!
- Проверявайте етикетите за вредни “подобрители” на вкуса, оцветители, консерванти. Научете се, кои вещества отговарят на различните препарати с индекс “Е”, като често прикриват деструктивни произведения на съвременната химия. Най-често използваните са натриев моноглутамат и аспартам.
- Пийте достатъчно вода! За предпочитане е тя да бъде от кладенец или извор, при липса на такива източници може да бъде минерална или бутилирана изворна. Избягвайте газираните напитки, особено онези, които са прекалено евтини.
- Чашка вино /за възрастен/ може да бъде дори полезна но не прекалявайте, а към концентрирания алкохол по-добре не посягайте!
- За вредата от цигарите е писано и говорено много. Ами, просто не пушете! Нито е красиво, нито е модерно, а вредата е научно доказана! Самият аз съм бил пушач и зная, че не невъзможно човек да ги откаже.
- Ограничете до минимум гледането на телевизия и слушането на радио! Изхвърлете жълтите вестници! Сложете край на безцелното ровене в интернет и ненужното чатене!
- Старателно избягвайте общуването с хора, които ви натоварват емоционално: оплакват се, плетат интриги, клюкарстват, спорят, опитват се да доминират над останалите, или просто ви облъчват с ненужна информация!
- Прекарвайте повече време в общуване на живо с хората, които обичате, със семейството, с приятелите!
А сега, скъпи читатели, да кажем още нещо за движението и спорта! Ние с вас си поставихме задачата да се погрижим за здравето си. При това положение, е препоръчително да дозираме натоварването постепенно! Желателно е, да се вслушваме в сигналите на тялото си, да не пренебрегваме болката, ако се появи такава! Трябва да се пазим от претоварвания и травми! Препоръчително е за начало да си потърсим за съвет човек, който от години се занимава със спорт, да се възползваме от неговия опит като консултант и да започнем с упражнения в къщи! Когато вече имаме няколко месеца или година практика, може да проверим какви са възможностите в различните зали, има ли кой да ни обърне внимание, по колко време трае една тренировка, какви упражнения се изпълняват, могат ли да ни съставят индивидуална програма и пр.
За начинаещи, мотивирани да се раздвижат, да подобрят здравословното си състояние, да укрепят ставите и мускулите си, ще предложа една фитнес програма, която развива основните мускулни групи, достъпна за двата пола и всички възрасти! Ще поставя линк към нея в края на статията. Опитайте я! Ако ви импонира, може да я ползвате!
И още нещо важно: да спортуваме с добро настроение, с любов, с усмивка на лицето! Хиляди страници са изписани по въпроса за ползата от позитивното мислене и доброто настроение. Да си пуснем любимата музика, да изгоним от съзнанието си всички грижи и да се отдадем на удоволствието от движението!
Нека помним, че здравето не е всичко, но без него всичко е нищо! Здравето е начин на живот! Ако му отдаваме по една малка лепта всеки ден, то ще бъде наш дългогодишен спътник и ще ни дари с радост и дълголетие!
От сърце ви желая крепко, пълноценно и дълотрайно здраве!