вторник, 20 февруари 2018 г.

"Благословен еси, Господи" - превод

"Песнопението Благословен еси, Господи..." известно още като "Евлогитарий" е част от възкресното утринно богослужение и се пее след втория седален. Публикувано е в Блог Молитвослов. Има и друга разновидност на "Благословен еси, Господи...", която е част от Опелото и Панихидата със съответното заупокойно съдържание.



Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Ангелският събор се удиви, когато Ти се причисли към мъртвите.
Спасителю,Ти разори крепостта на смъртта и въздигна със себе си Адам, и освободи всички от ада.

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Защо, о, ученици,  се обливате в умилителни сълзи? Бляскав Ангел освети гроба и каза на мироносиците: Вижте гроба и разберете – Спасителят възкръсна от гроба.

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

В ранно утро ридаещите мироносици бързаха към Твоя гроб, но яви се Ангел и им каза: Време е да престанете да ридаете, не плачете, разкажете на апостолите за възкресението!

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Жените мироносици, като ридаеха, дойдоха с миро на Твоя гроб, Спасителю. Ангел им се яви и каза: Защо смятате Живия за мъртъв, Той като Бог възкръсна от гроба.

Слава на Отца, и Сина, и Светия Дух!

 Да се поклоним на Отца, и на Неговия Син, и на Светия Дух, Светата Троица в Едно Същество, със серафимите да възпеем: Свят, Свят, Свят си Господи.

И сега, и винаги, и във вечни векове. Амин!

Като си родила Подателя на живота, Дево, си избавила Адама от грях. Скръбта на Ева си обърнала в радост. Въплътелият се от тебе Бог и Човек привлече към себе си отпадналите от живота.

Алилуия, алилуия, алилуия, Слава на Тебе Боже! /три пъти/