неделя, 10 февруари 2019 г.

Що е това екзорцизъм и има ли той почва у нас?

В няколко езотерични сайта срещнах материали по темата екзорцизъм. В едни бяха описани ритуалите на католически свещеници, в други даваха предписания, как да определим дали човек страда от нечисти сили. Нямам представа, кои са авторите и какви са техните компетенции. Забелязах, че липсва православна гледна точка, а тук там правят реклама на попове самозвани екзорцисти Появиха се и "екзорцисти" от други изповедания, както и научно подковани шарлатани. Хора, които правят пари от човешкото страдание е имало винаги и след нас пак ще има. Постарах се в един материал да синтезирам най-важното по темата. Благодарности на екипа на портала "ЛитерНет", за това, че публикуваха материала в автентичния му вид! Единствената ми цел е да помогна на хората и да ги предпазя. 

Чудех се как да започна тази статия и реших да приложа един емблематичен диалог от филма "Остров" на П. Лунгин:
- Казват, че във вашия манастир има един старец. Ако и той не й помогне, вече не знам, какво да правя... Кажете ми, вашият старец, той... луди лекува ли?
- Тя не е луда...
- Тогава какво й е?
- Бесновата е. Бесът седи в нея и я мъчи.
- Простете, но това звучи някак... диво!
- Аз лично се познавам с тях...
- С кого?
- С тези бесове...
Шокираният баща на болната Настя е готов веднага да напусне манастира, но жената все пак тръгва с монаха. По-нататък юродивият отец Анатолий с молитвите си изгонва беса и я връща към живота.


Юродивият отец Анатолий коленопреклонно се моли за обсебената Настя. Кадър от филма "Остров".

Това е филм, който мнозина са гледали, други не са, трети са прехвърлили на друг канал и са го пропуснали. Макар и създаден по сценарий, филмът стъпва върху реални, взети от действителния живот, факти. Бесовете, демоните, нечистите духове съществуват и разните опити за борба с тях датират от векове.

Мнозина биха запитали: кой съм аз и какъв съм, че да пиша за екзорцизма? Аз не съм екзорцист и не бих сложил на раменете си такъв кръст, това е изключително тежко и отговорно служение. При все това съм посещавал апартамент, обезпокояван от нечист дух, срещал съм погледа на обсебен от демон човек, в който имаше нечовешка омраза. Имал съм възможност да видя с очите си как дяволи говорят през устата на бесноват. Ставал съм свидетел как обсебени се освобождават от нечистата сила и си връщат разума. Борбата ми с представителите на инферналния свят продължава от десетилетия. Неговите обитатели многократно са успявали да ми нанесат вреда - пряко или чрез други хора. Имам и известна теоретична подготовка от богословското си образование, от духовна и научна литература. Не мога да кажа, че лично се познавам с бесовете, но познавам техните методи и вредите, които причиняват.
Като начало е нужно да изясним понятието екзорцизъм: От латински exorcism - прогонване на демони от човек, място или сграда чрез молитви, заклинания, религиозни символи, обредни действия и др. Духовно лице или човек, който практикува екзорцизъм се нарича екзорцист.

Прогонване... добре, но... кои са бесовете: От податки в Свещеното писание и учението на Църквата знаем, че освен видимия свят, в който живеем, съществува и друг, невидим, неосезаем - светът, обитаван от духовни същества. Духовете също са Божии творения, като нас, хората. В началото Бог сътворил ангелските сили, които да се грижат за сътворения от Него видим свят. Това са добри духове, изпълнени с любов, подчиняващи се на Бога и Неговите закони. От самото начало те са подредени в йерархия - Архангели, Власти, Сили, Господства, Херувими, Серафими и пр. Всеки от тях има своето място и изпълнява определени задачи. В началото над всички ангели бил поставен Сатанаил. Дали защото разполагал с някаква власт или по други причини, у него се загнездила гордостта. Той решил да стане равен на Бога. Дали съзнавал невъзможността на това свое намерение, не можем да кажем, но в това си желание и стремеж той се обърнал и станал от Ангел - демон, от Сатанаил - Сатана (враг, противник). Със себе си той увлякъл хиляди други ангели, които се превърнали в демони. Отпаднали от служението, те били прогонени от Небесното царство и така образуват тъмната страна на духовния свят. В християнството ги наричат демони, дяволи, бесове, нечисти духове, в други религии - джинове, ками, в езотеричната литература - ларви, рептили; многомерната медицина разяснява видовете енергийни паразити: аурални същности, земни духове, етерни същности. Някои от тях са известни по име: Сатана, Луцифер, Ариман, Мамон, Велзевул, Асмодей и пр.

Атеизмът отхвърля съществуването на духовен свят и по този начин дава едно силно оръжие в ръцете на бесовете - безверието и безбожието у човека. Едно от най-ценните постижения в борбата на дявола срещу хората е, да ги убеди, че не съществува.

При демоните също има йерархия и различни нива в нея. Съществува специален речник, който класифицира нечистите духове и обяснява кой от тях как се явява, какво е мястото му в йерархията и какви вреди може да нанесе.

Демоните могат да въздействат на хората по различни начини:

Най-простия е като нашепват или внушават на човека мисли и желания, като го подтикват към определени действия. Стъпил на здрави морални устои, изкушаваният е властен да отхвърли натрапените му отвън желания. Онези, които не са възпитани в християнска или друг вид религиозна етика, са склонни да се покорят и да откраднат, да изпаднат в блудство 1 или прелюбодеяние, като намират оправдания, с които залъгват съвестта си. Все пак те имат задръжки и не са склонни да извършат тежко престъпление.

Друг начин на въздействие се проявява, когато човекът страда от някаква форма на магия или уроки, която го прави силно уязвим. В тези случаи дори да има морални устои, той все пак може да бъде манипулиран. На много хора им се случва да вършат грехове, а впоследствие да съжаляват и да се разкайват за своето поведение. Емблематичен е примерът от житието на св. Киприян. Магьосникът Киприян извършва магически ритуали, за да може девицата Юстина да обикне и пожелае плътски момъка езичник. В подобни свои деяния той многократно е успявал. Нейната устойчивост и ревност във вярата кара закоравелия злодей и магьосник да се обърне и стане християнин. За съжаление, днес хора, които страдат от магия има много и не на всички вярата е достатъчна да отблъснат гибелното влияние на нечистите сили. Такива хора са склонни да извършат и по-тежки грехове, а ако нямат морални задръжки, да се отдадат и на някои пороци.

Третият вид въздействие е, когато демоните не влияят по никакъв начин на поведението на жертвата, но сериозно разстройват физическото й здраве. Обикновено продължава до пълното съсипване и смърт на човека. В тези случаи вече имаме проникване през защитата и е форма на вътрешно паразитиране. Може да пострада само един орган, няколко органа, свързани в система, или целият организъм. Много от жертвите постоянно мрънкат и се оплакват, като търсят съчувствието на другите.

Четвъртият вид въздействие са случаите, при които бесовете проникват в хората и предизвикват драстични промени в психическото им състояние, в поведението и отношенията им с околните. Това може да варира от тежка депресия и затваряне в себе си до истерични скандали и разправии, от отдаване на пороци до тежки криминални деяния като грабеж, подпалвачество, изнасилване, убийство. Има немалко случаи, при които проявите на бесовете са спорадични, а не постоянни. В определени моменти страдащият се държи съвсем нормално, в други вдига скандали, псува, буйства и пр. Случва се след това обсебеният да не помни какво е правил или говорил. Наличието на нечиста сила у човек по никакъв начин не смекчава вината му пред закона, освен ако не го освидетелстват като психически болен.

При обсебени от нечисти духове могат да се проявят паранормални явления. В библейската книга "Деяния на светите апостоли" има описан случай на жена, която има у себе си дух да предрича. Тя дни наред следва апостолите и вика на висок глас, че са раби на всевишния Бог и възвестяват път на спасение. Отегчен от нейното поведение св. апостол Павел прогонва беса (Деян. 16:16-18). Случва се бесновати да левитират, да се появяват надписи по кожата им, да местят предмети без да ги докосват. Немалко прорицатели, гадатели, магове, спиритисти, окултисти и др. или са обсебени, или се намират под косвено влияние на нечисти духове.

Много често на обладаните от зли сили изобщо и по нищо не им личи. Случва се, такива хора да имат особена харизма: Примерно мъже да бъдат привлекателни и магнетични за жените, като ги впримчват в интимни авантюри. Респ. жени красиви, интелигентни, сексапилни, които превръщат мъжете в роби и марионетки. Повечето гурута на секти и неорелигиозни движения са добри оратори, имат магнетично излъчване и печелят стотици, дори хиляди последователи. Същото е валидно и за не един или двама политически лидери.

Тук е мястото да спомена, че едно човешко тяло може да бъде обитавано от много нечисти духове. В осма глава на евангелието според Лука, Иисус освобождава бесноват, чието тяло е обладано от легион демони. Под тяхно давление той разкъсва железните вериги и окови, с които го връзват и се скита из пущинаците. В същата глава от евангелието е споменато изгонване на седем бяса от страдащата Мария Магдалина.

По принцип духовете витаят в света около нас, но има немалко случаи да се заселят на определено място. То може да бъде изоставена къща, гробище, езически храм, но може да бъде и обитавано от хора жилище - апартамент, еднофамилна къща или жилищна кооперация. Известни са проявите на духове, които тропат по стени и мебели, шумолят по тапетите, разклащат полилеите и картините, събарят вещи. Случва се предмети да изчезват, после да се появяват на друго място и други подобни прояви, приписвани на явлението полтъргайст. В буквален превод от немски значи дух, който вдига шум. Това се нарича дом, обезпокояван от зли сили.

Няколко думи за видовете бесове: С годините и натрупания опит християнската Църква е добила понятие за света на нечистите духове, известен още като инфернален свят. Някои податки намираме в една от известните заклинателни Василиеви молитви: "змиевиден, звероличен, или като пàра, или като дим се явяваш, или като мъжко, или като женско, или като влечуго, или като птица". Днес в езотерична и друг вид литература се прокрадва думата "рептилни", която убедително съвпада със змиевидните и влечугите, споменати в молитвата. Изследователят на живота на св. Серафим Саровски - Николай Мотовилов, години наред страда от нечиста сила, която прониква в него под формата на облак - като пàри или дим. Езическата митология изобилства от мъжки и женски демонични същества - джуджета, домашни духове, елфи, тролове, русалки, феи и пр. Детективско бюро, разследващо паранормални явления, се занимава със случай на жена, пострадала след неуспешен опит за магически сеанс. Жената се превръща в сексуално ненаситна развратница, обсебена от нечистия дух. "Аз съм блудницата на Мазахиил...", признава тя. Мазахиил се явява в образа на птица - черен кондор.

Друг вид класификация е според вредите, които демоните нанасят на човека: "нощедумник" - такъв, който нашепва желания и нечисти или кошмарни сънища. "Глух или ням" - думите на св. Василий ясно показват, че духът може да причини инвалидност - загуба на слух и говор. За същото свидетелстват и думите "или в болест, или в немощ" - тежко физическо страдание и увреждане на тялото. Бесовете са способни да предизвикват различни видове страхове - от елементарния страх на деца от тъмното до параноя. Вътрешното духовно "разкъсване" може да бъде от силен смут до раздвояване на личността. Коварни престъпни желания и намерения съвпадат с израза "зломислиш". Медицината познава заболявания, при които човекът се намира в състояние, близко до "тежък сън". Неестествено поведение като прояви на безпричинен смях или плач, крясъци, танцуване, сомнамбулизъм и пр. също могат да бъдат свързани с прояви на демони. В молитвата се споменават "звездогатател" и "домомагесник". Нерядко хора, които се занимават с черна магия, спиритисти, гадатели и пр., са играчки в ръцете на тъмните сили. Неведнъж присъствието на нечист дух е свързано с наличието на неприятна миризма, което съответства на думата "смраден". Един "отроволюбив" бяс може да подтикне човек към алкохолизъм или наркомания. Има духове, чието действие се проявява в определено време на денонощието или е свързано с фазите на луната - "непостоянен, утрен, пладнешки, среднощен, ненавременен, с месеца променлив". Не можем да кажем, че всички конфликтни хора и скандалджии страдат от "препирлив" дух, но св. Василий споменава и такъв вид. 

Картина, в която жена се отдава на демон, Плод на озарено от тъмните сили въображение.

Една част от проявите на демоните са свързани с интимните и сексуалните пориви на човекаИнтимността между мъжа и жената е благословена от Бога в границите на любовта, въздържанието преди брака и чистия брак.Всичко останало е подвластно на тъмните сили. Дори най-обичайното безсрамно разголване се свързва с въздействието на "безсрамен" дух. Това е валидно за много от онези, които се явяват разголени на сцената, по светски мероприятия, модни ревюта и страниците на печатни издания. Що се отнася до всекидневното секси-облекло на омъжени жени, и лековати тийнейджърки, те просто сляпо подражават на модните тенденции. Най-тежката форма на безсрамие е извращението ексхибиционизъм. "Блуден, похотлив, прелъстяващ с наслада или правиш да беснеят от престъпна любов", изрежда в своята заклинателна молитва св. Василий. Всички форми на интимност извън брака, са заклеймени като подтиквани от бесовете и нечистите духове. В това число влизат връзките в тийнейджъска и зряла възраст, съжителството на семейни начала, честата смяна на партньорите, груповият секс и участието в оргии, самозадоволяването и автоеротиката, гледането на порнография и воайорството. Демоните могат да накарат подвластните им мъже и жени да проституират, да се снимат в порнопродукции, да се отдават на различни форми на извратен секс. Обличане в дрехи на противоположния пол, желание за смяна на пола, задоволяване с фетиши, педофилия, геронтофилия, зоофилия, различните форми на хомосексуализъм са най-често плод на влияние или обсебване от нечиста сила или попадане под въздействието на дяволи.Макар че съвременната сексология започна да признава доста перверзии за нещо нормално, християнското съзнание не може да остане равнодушно към тях.

Рокмузиканти поздравяват публиката си изобразявайки дявола с ръка.

Демоничните сили се проявяват ярко в някои области на съвременното изкуство: Част от разновидностите на съвременния рок - изкривеният режещ и писклив звук на китарите, текстовете с нецензурно и сатанинско съдържание, поведението, облеклото на певците и музикантите на сцената. Масово е разпространен поздравът между почитатели на твърдия и тежкия рок, който изобразява рогатата глава на дявола с ръка. В определени случаи се говори за изкуство, подчинено на инферналния свят, което освен рок, включва порнографски разкази и стихове, еротични и актови фотоси, картини и скулптури с чудовища и разголени женски тела. Тъй като в съвременния свят цари безбожие, младите и възрастните одобряват тези неща и с охота ги консумират.


Много съвременни художници рисуват демоните като красиви мъже или жени. Според автора това е бесът Асмодей.

И ако блудът, прелюбодеянието и демоничното изкуство в очите не светския човек минават за нещо обичайно, проявите на хората, обсебени от бесове, стигат до престъпления, с които разстройват освен своя живот, живота на околните, дори на големи групи от хора. Манипулирани от бесове хора стоят в основата на корупцията, ненаситната алчност, властолюбието. Демони стоят зад всяка диктатура, зад всеки военен конфликт, зад всяко овластено насилие, зад всяко масово убийство. И ако единични извършители на престъпления като крадци, подпалвачи, убийци и изнасилвачи биват подвеждани под съдебна отговорност, много често диктаторите и виновниците за метежи, преврати и военни конфликти остават ненаказани.

Има разновидности на бесове, които карат хората да изпитват непоносимост към храмове, свещени предмети, миризма на тамян и пр.; в многомерната медицина ги наричат "отнасящи се към религия".

Мистичен сатанински ритуал - свещи, пентаграми, тайнственост и мрак.

Сатаната и неговите подопечни са в основата на всички църковни разколи, на протестантската Реформация, на появилите се безброй християнски и не дотам ереси и секти. Демоничните сили се проявяват в религиозните култове и обреди на много индиански, азиатски, африкански и тихоокеански народи. Най-ярко присъствието им се откроява при забулени в мистерии сатанински секти, повечето от които практикуват обредите си инкогнито. В тези случаи нещата варират от наркотизиране и групови сексуални оргии до човешки жертвоприношения.

С еволюцията на човечеството и напредъка на знанието се променят и начините, по които злите сили се представят в живота на хората. В специализираната литература вече се срещат тип бесове с идентификация "НЛО". Моя позната, която от детинство страдаше от нечист дух, ми обясни: "Едно извънземно същество живее в симбиоза с мен." Въпросното "извънземно" тотално изтощаваше организма и сриваше имунната й система. Дяволите могат да внушават на хората, че ги наблюдават извънземни, че са подслушвани от ЦРУ, КГБ и пр. агентурни структури. Могат да им внушават, че в тялото им е внедрена специална апаратура, чрез която ги подслушват или манипулиратЧе притежават свръхестествени способности, че са велики личности и пр.

Безброй жертви на демоните са клиенти на психиатрията. Като се започне от елементарна депресия и се стигне до хистерия, шизофрения, параноя, чуване на гласове, халюцинации. В немалко от случаите и медикаментите не могат да потиснат симптомите на заболяванията. Болният може да извърши престъпление или да посегне на живота си.


Медици и санитари се опитват да усмирят обсебен от демон човек.

Хиляди са случаите, при които дори да не са стигнали до психиатрия, обсебените или попаднали под влияние на бесове, съсипват живота на близките си, като ги тормозят по различни начини. Обсебени от нечисти духове или попаднали под тяхно влияние могат да се отдадат на пиянство и наркомания, на хазарт, на разгулен и разточителен живот.

Свети Василий Велики в същата заклинателна молитва изрежда някои от начините бесовете да атакуват човека: "от светкавица, или случайно си се срещнал, или от някого си пратен, или си налетял внезапно, или в море, или в река, или изпод земя, или от кладенец, или от урва, или от щерна, или от блато, или от тръстика, или от пръст, или от връх, или от нечисто място, или от дъбрава, или от гора, или от дърво, или от птици, или от гръмотевица, или от бански покрив, или от водна къпалня, или от идолски гроб, или откъдето знаем или не знаем, познат или непознат, или от ненадейно място...". Демоните не могат да бъдат спрени от дебели стени, бронирани врати и подземни бункери. Изглежда страшно, че те могат да вредят на хората по всевъзможни начини. Въпреки това човек има вродена защита срещу директно проникване. За съжаление, тя е отслабена от греховете, които всекидневно вършим. Въпросната защита отслабва при стресови ситуации, автомобилна катастрофа или природен катаклизъм, загуба на близък човек, изтощение на организма вследствие на преумора или заболяване и пр. Както споменахме по-горе извършена срещу човека магия също може да го направи уязвим. 

Привлича вниманието изразът "или от някого си пратен", който свидетелства, че има демони, които се сработват с хора - с магьосници, спиритисти и други. Авторът на молитвата против черна магия - св. Киприян Антиохийски, също изпраща зли духове да пакостят, преди да се обърне в християнството. Случва се, човек да привлече върху себе си вниманието на демоните чрез проявено любопитство към езотеричното и окултното. Любителски сеанси за извикване на духове и опити за автоматично писане могат сериозно да навредят, а последствията да се проявят след време, когато човек дори не помни за своите експерименти. Злоупотреба с наркотични вещества също може да отслаби защитата и да доведе до непредсказуеми последствия

Задълбаване в медитативни източни практики, придружени с мантри 2 и прочее екзотика могат да привлекат като магнит висши представители на тъмните сили. Нечисти сили могат да бъдат привлечени, ако човек носи накити с езически или сатанински символи: йероглифи, пентаграми, обърнати кръстове и прСъщото е валидно и за татуировки с подобна символика.Познавам случай на девойка, започнала да халюцинира, след като известно време беше носила на врата си накит с пентаграма.

Прибягването до услуги на врачки, гадатели, спиритисти, окултисти, магьосници, леячки на куршум, имами, ходжи, "развалячи на магии" също могат да доведат до нападение от демони, независимо с каква нужда е отишла жертвата при тях. В случая "агнето" казва: "Ела, вълко, да ме изядеш!" Невежеството съвсем не може да послужи за оправдание, а последствията са си изцяло за него и близките му. Факт е, че хората, които живеят извън спасителното лоно на православната Църква, са по-лесно уязвими. Греховете, за които човек не се е покаял, също може да бъдат причина да стане обект на нападение от нечисти сили. Дяволите са безкрайно упорити в стремежите си да въвлекат хората в своите пътища. 

Едни от най-често атакуваните са монасите и свещениците. За монасите най-доброто средство за отблъскване гибелното въздействие на злите сили е непрестанната молитва. Има описани случаи в светоотеческата литература, при които бесовете се явяват във видения като ангели и светци, за да разстройват духовния живот и да изкушават монаси и отшелници.

Може да срещнем препоръки в духовната литература, че бесове не могат да се явят там, където има икони, кръстове, църковни свещи и пр. свещени предмети, но практиката показва, че монаси и обикновени християни са въвлечени в грях или попадат под преки удари на демони в своите жилища, където тези религиозни атрибути са налични.

Визуализацията на защитно поле, огледален екран, магически плащ и прочее езотерични прийоми могат да помогнат, но само докато визуализирате защита. Щом спрете, отново ставате уязвими.

Прекадяването с тамян, освещаването на дома, ръсенето със светена вода са известна защита, но те се извършват периодично и подсигуряват временна защита. Най-добрата защита е дейното участие в духовния живот на Църквата, редовно покайване за греховете, изповядване и причестяване, всекидневната молитва и спазването на постите. При все това е възможно при стресова ситуация човек да стане все пак уязвим. Още по-уязвими са хората извън благодатния духовен живот на православната Църква. Неизброими са случаите, при които светски хора идват в храма да им четат молитви срещу "лоши енергии" (Василиеви - б. а.) Киприянови молитви и т.н. В повечето случаи преди това са минали през "офиса" на някоя врачка или гадателка.

По-горе бяха описани доста от симпомите, които свидетелстват за наличието на демонично въздействие или пряка обсесия. Стигаме до есенцията - до практиките, свързани с диагностицирането на проблема и освобождаването на жертвата от бесовете, демоните, ауралните същности, енергийните паразити и пр. - до екзорцизма.

Древни и средновековни художници, и иконографи изобразяват дяволите с рога, опашки и копита.

Страхът на хората от бесовете и нечистите сили е много древен. За това свидетелстват различните практики у езически племена и народи за прогонване на злите сили чрез молитви, жертвоприношения, обреди, танци, маски и пр., върху които няма да се спирам подробно. И днес в християнския свят все още има езически останки от келтския Хелоуин, а българите векове наред продължават да се обличат в страшните костюми на кукери. Различни практики за гонене на зли сили съществуват преди християнството в различни народи и етноси, и на Изток, и на Запад. Ще се постарая да се съсредоточа върху фактите, които по някакъв начин са свързани с християнството. В Старозаветния библейски текст е описан случай как първият еврейски цар е наказан да страда от демон: "А от Саула отстъпи Духът Господен, и зъл дух от Господа го мъчеше." (1Цар. 16:14). За да успокоява и облекчава страданието на царя неговият слуга Давид свири на струнен инструмент, упоменат в Библията като "гусла". "И колчем духът от Бога дойдеше върху Саула, Давид вземаше гуслата, свиреше, и на Саула ставаше по-добре и по-весело, и злият дух се махваше от него." (1Цар. 16:23). Честа практика е обсебените от нечисти духове да се отдават на веселби и удоволствия, за да облекчат по някакъв начин страданието. В старозаветната книга Товит е описан случая с девойката Сара, която страда от зъл дух на име Асмодей. Същият умъртвява седем души, на които тя е дадена за жена. С помощта на Товия и ангел Рафаил бесът е прогонен. Начинът е покадяване с вътрешности от голяма риба. Можем да смятаме, че някои от старозаветните пророци (Илия, Елисей) са имали и властта да прогонват демони. 

Със сигурност в предхристиянски времена евреите и други народи са имали известно познание за бесовете. Това се вижда още по-ясно в Новия завет. Спасителят Христос многократно прогонва бесове от обсебени. Много от изцерените стават Негови ученици и последователи. Сам Той казва "С името Ми ще изгонват бесове..." (Марк 16:17), за повярвалите в Него, без да уточнява подробности кои точно хора ще получат такава благодат. След Възнесението на Иисус, учениците Му с извършените от тях изцеления чрез името Христово карат стотици хора да повярват в спасителното Му учение и да се кръстят.По това време се създава свещеническата йерархия и презвитерите са едни от овластените, които носят благодатта да прогонват бесове. Те обаче не са единствените, има хора със свят живот, които не са облечени в духовен сан, включително и жени.

Свети Франциск практикува екзорцизъм. 

В историята на Църквата се явяват и свещенослужители, които създават специални молитви, които чрез призоваването името на Спасителя Христос да освободят страдащите от нечисти духове. Най-известни са св. Василий Велики и св. Йоан Златоуст, защото техните молитви са публикувани в свещеническия "Требник".

След разделението на Църквата на Православие и Римокатолицизъм (1054 г.) двете Църкви тръгват по свой път на развитие. Ако трябва да сме точни, практиките, масово известни днес като екзорцизъм, се оформят именно на Запад в Римокатолическата църква. По време на Средновековието с прогонването на демони от обсебени се е занимавала Инквизицията, като нейните методи са включвали и телесни изтезания. Днес това е тъмно и забравено минало. Понастоящем на Запад екзорцизъм се практикува от специално подготвени свещенослужители, с аскетичен живот, които диагностицират по определени критерии дали има нужда от тяхната намеса. За целта си ползват специални молитви и обреди. Обикновено търсят помощта им при най-тежките случаи, когато човекът е напълно подвластен на злите сили и те говорят и действат чрез него. Известно е, че усилията им дават резултат. Понякога са нужни няколко десетки повторения на обреда, за да се освободи страдащият.

Руският обряд наречен "отчитка" - полагане на кръст върху главата на страдаща жена. 

На Изток също се практикуват обреди за прогонване на нечисти духове. По-горе вече споменахме за създадените от св. Василий Велики и св. Йоан Златоуст заклинателни молитви. Обряд за изгонване на бесове е публикуван в требника на Киевския митрополит Петър Могила от ХIV век. Днес в православна Русия се практикува заклинателно молитвено правило: "Молебно последование за немощни, измъчвани от нечисти духове", наричано на простонароден език "Отчитка". За въпросното се знае, че не всеки свещеник може да отслужи. Освен специално подбрани молитви, псалми и пр. то включва полагане на метален кръст и напрестолно свещено евангелие върху обсебения, поръсване със светена вода и др. По време на обредите обсебените често буйстват, съпротивляват се, викат на непознати езици, крещят, ругаят, кълнат. Случва се да изпитват физическо страдание по време на обряда, главоболие, болка в други области на тялото, гърчове, задушаване и пр. В съседна Гърция при по-леки случаи се чете правило против уроки.

Опити за екзорцизъм днес има и при протестантите (т.нар. евангелски църкви). Първите протестантски общности възникват след XVI век. Те категорично отхвърлят факта, че вярващ човек може да бъде обладан от нечисти сили. С течение на времето се налага някои от тях да преосмислят нещата. В последните десетилетия много пастори се ползват от постиженията на съвременната психология и психотерапия, като ги комбинират с молитви. Въпросните общности са изгубили твърде отдавна връзката с първоизточника - древната Църква. Така са се лишили от нейната благодат и от вековният й опит. Попаднах на видеоматериал, в който една - очевидно психически болна, жена се търкаляше по земята, а някакъв пастор повтаряше безуспешно: "Кръвта на Иисус!" Познанията ми по история на Църквата и събраните сведения ме карат да бъда крайно скептичен.

Известно е, че днес има и хора извън Църквата, които практикуват (или поне претендират, че практикуват) екзорцизъм. За съжаление, трудно е да отличим истинските, отдадени на служението си хора от сребролюбивите шарлатани - имами, ходжи, шамани, екстрасенси, чернокнижници и пр.

Със сигурност и в България има хиляди хора, които страдат от нечисти духове - носят ги като паразити или са под косвено въздействие отвън. Почва за екзорцизъм у нас има, защото страдащите са твърде много, друг е въпросът кой и как го практикува. В медиите се появяват от време на време сензационни статии и интервюта с "екзорцисти". Неотдавна попаднах на интервю с жена екзорцист, подготвяла се в Германия. Ученичка на някакъв западен гуру Бруно Грьонинг, когото сравняват с нашенския еретик Петър Дънов. В интервюто тя споменава за употреба на мантри. Малката подробност е, че православните християни нямат право да използват мантри под никакъв претекст, защото могат да си навлекат неприятности именно с нечисти сили. Доколко и на колко души тя е помогнала, нямам представа. 

Появиха се изказвания и интервюта по медиите с православни свещенослужители, които твърдят, че са екзорцисти. Най-известният от тях е със скандално поведение и незавидна репутация. След поредицата от църковни борби и разколи е под въпрос доколко днес той изобщо е каноничен. Същият се е занимавал с партийно-политическа дейност, водел е групи скинари, облечен в камуфлажна униформа, и какво ли още не. Млада жена сподели с мен, че е поискал 75 лева, за да я освободи от нечист дух. Парите са платени, но резултат няма. И на други места се появи информация, че самозваният "екзорцист" не се е справил със задачата, за която е бил повикан. Ако целта на занятието е да привлича внимание и да прибира пари, можем да кажем, че въпросният е успял. Доколко и на колко души е помогнал е твърде спорен въпрос, защото за въпросните успехи се хвали основно и само той. Доскоро въпросният бе "единствения екзорцист" в България, но явно вече има "последователи". Поне още двама свещенослужители вече си окачиха фирма "свещеник екзорцист". Не знам защо от висшия клир си затварят очите и не излизат с официално становище. На идея си нямам кой и къде ги е подготвял или "посвещавал". Мога само да кажа, че дълбоко се съмнявам в техните способности, вяра, морал и пр.

Що се отнася до католиците: Доколкото ми е известно на този етап (19.01.2019) в България няма назначен свещенослужител екзорцист към Римокатолическата Църква. С убедителна сигурност зная, че католиците изпипват много добре нещата и работят само с подбрани и добре подготвени кадри. Ако те въведат определен човек в това служение, той ще бъде наистина перфектно подготвен и подходящ за него.

В тези мътни, мрачни и бездуховни времена, за да се предпазим и да си помогнем при кризисна ситуация е препоръчителон да бъдем информирани!
Какво трябва да знаем:

- В БПЦ рядко се употребяват понятията екзорцизъм и екзорцист. По-често се говори за прогонване на демон (бяс, нечист дух) от обсебен. В други поместни църкви понякога се случва да го употребяват в смисъла, разпространен на Запад (напр. Руската православна църква).

- В Българската православна Църква няма и не е имало назначение "свещеник екзорцист". Молебенът, предназначен за изгонване на нечисти духове, е отпечатан в свещеническия "Требник" и всеки ръкоположен свещеник може да го отслужи. Резултатът много зависи от вярата на свещеника и на човека, отишъл за помощ при него.

- Сред хора извън Църквата и необразовани християни е разпространено крайно погрешно отношение към последованието. Те възприемат молитвеното правило буквално като магически ритуал, което няма нищо общо с действителността. По тази причина е препоръчително свещеникът да изясни, че става въпрос за специални молитви, които призовават Бог да изцели и освободи християнина.

- При заклинателните Василиеви молитви свещенослужителят не изгонва бесовете сам, а с помощ от Бога и си служи с името на Спасителя Христос. По-точно е да се каже, че Бог изгонва бесовете по свещеническите молитви. Духовникът разчита и на дадената му свише благодат при ръкоположението.

- Има духовници, които се страхуват да четат заклинателните молитви, защото се страхуват самите те да не бъдат обладани от нечиста сила. Други се страхуват от своеобразно отмъщение на демоните срещу тях.

За молебен или отделно прочитане на Василиеви (респ. Киприянови) молитви, митрополиите са установили определени такси. Самоволното завишаване и вземане на 75, 80 и повече лева за "сеанс" е грубо нарушение на църковния ред и самоуправство.

По време на четенето на молитвата духовникът полага епитрахила върху главата на обсебения. Ако той буйства, се налага да го държат или да се използват ограничаващи движенията му средства. Някои свещеници, докато четат молитви полагат ръка върху главата на болните, но винаги през епитрахила. Могат да го осенят с кръстен знак или да положат върху него напрестолен кръст.

- Молебният канон включва няколко библейски псалми, молитви, канон и помазване с осветен елей. Накрая се четат седемте заклинателни молитви от св. Василий Велкики и св. Йоан Златоуст.

За да бъдат действени молитвите на свещеника (респ. йеромонаха, архимандрита, епископа), се иска той да има искрена вяра и чист живот.

- За да има резултат от молебена или молитвите, те трябва да бъдат придружени с пост, покаяние, изповед на греховете и причестяване със св. Христови Тайни (Евхаристия, Причастие).

- Намират се и духовници, които изчитат заклинателното правило без нужните за целта вяра и благоговение, като го съкращават и свеждат до две-три молитви. Принципно нямаме право да ги съдим и коментираме, но е препоръчително да не се ползваме от техните "услуги".

- Понякога се налага Василиевите молитви да се четат повече от един път, преди да се появи резултат. В други случаи се налага да се четат периодично заклинателните молитви над страдащия, за да получи временно облекчение.

- Има и други молитви за прогонване на нечисти духове, които не са поместени в "Требника" и никога не са били превеждани от църковнославянски език. В правилото, което ми е известно, те са единайсет на брой. Изданието, в което са отпечатани, днес е библиографска рядкост.

- Заклинателните молитви за прогонване на демони са предназначени за четене над един човек - кръстен християнин. Групово ползване на молитвите над двама, трима или група хора не трябва се допуска. Първо е неправилно, второ, според духовно просветени лица, има опасност да се прехвърли духът (респ. духовете) от един човек върху друг.

- Записване на имена срещу малки суми за колективно четене на заклинателни Василиеви молитви е порочна требничарска практика и би трябвало да се забрани от висшата църковна власт.

- Ако има съмнение, че причината за демоничното въздействие над човека е черна магия или уроки, свещеникът трябва да прочете и правило с Киприянови молитви.

- Ако някой ви препоръча да занесете някаква дреха в храма и молитвите да се четат над нея, запомнете: Василиевите, Киприяновите молитви, както и всички молитви за изцеление в богослужебния "Требник" са предназначени за четене от свещеник над жив, кръстен християнин! Това може да стане в храма или в дома на страдащия, включително и в болница. По закон, свещеникът има пълно право да посещава болни в лечебните заведения за молитви, изповед или причестяване.

- Практиката - молитви да се четат над фланелка, потник или друга дреха, е приложима по изключение само в случай че болният живее много далече и духовникът не може да го посети в дома му. Напоследък врачките често съветват клиентите си, да носят дрехи в храма, над които да се четат разни молитви. Просто не го правете, освен в най-краен случай, когато свещеник не може да посети страдащия!

- Ако някой ваш близък страда от тежко психическо разстройство, е добре да знаете, че са излишни всякакви опити да убедите съвременните психиатри в наличието на демони, дяволи и нечисти духове, които предизвикват душевни заболявания. Въпросните в повечето случаи са индиферентни към религията или атеисти. Те са учили по други учебници и методите им се свеждат най-често до изписване на медикаменти, които потискат симптомите. Същите обаче нямат право да ви откажат над болния да се отслужи молебен от свещеник или да се прочетат заклинателни молитви. Същото важи за изповедта и светото Причастие. Това ви се полага по закон!

- Болни, за които има симптоми, че са жертва на нечист дух, ПО ДОПУЩЕНИЕ могат да четат Василиеви молитви в границите на дома и семейството. Това се прави, за да се облекчи страданието и за да не принуждават свещеник да им ги чете всекидневноСвещениците имат и други задължения в енориите си.

- Четящите молитвите никога не трябва да забравят, че не те, а Бог е Този, Който трябва да изцери и да прогони демоните!

- В случай че четете Василиевите молитви в домашни условия (примерно за децата си) не трябва да си позволявате да докосвате, да възлагате ръце върху болни и страдащи от нечисти силиза да не станете самите вие потърпевши! Не забравяйте, че те са предназначени за четене от свещеник!

При случаи на пиянство, наркомания, изневяра, отдаване на разврат и други подобни е възможно това да е резултат от обсесия на демони, но не винаги. Причината може да бъде външно влияние, черна магия, урочасване, а може да бъде и личен избор под влияние на средата. Не е изключено подобно поведение да е резултат от подражание или следване на по-силни, психически близки приятели или подвеждане по очарованието на красиви жени (респ. мъже).

- При дом, обезпокояван от зли духове, има специална молитва в "Требника", но е препоръчително да се съчетае с водосвет или молебен.

- При наличие на нечист дух в дома това, което може да направите сами, е да прекадите с тамян и да поръсите със светена вода, взета от храма. Може да се помолите със свои думи Бог да прогони нечистата сила, но се постарайте по-скоро да повикате духовно просветен и образован свещеник!

- По никакъв повод не трябва да се търси помощ за диагностика при врачки, спиритисти, гадатели и др. подобни. Същите са заклеймени от Църквата и се смятат за служители на тъмните сили.

- В България вече има преводи от руски за самодиагностика по метода на многомерната медицина (биолокация, радиестезия)Въпросните са предназначени изключително за употреба в границите на дома и семейството.

Ако някой си прави самореклама за диагностика на енергийни паразити по гореспоменатия метод и за освобождаване от въпросните, отнесете се с краен скептицизъм. Голяма е вероятността да попаднете на интелигентен шарлатанин. Не липсват и такива с медицинска диплома.

- Съществува метод за освобождаване чрез т.нар. вибрационни редове и у нас има хора, които предлагат такива услуги срещу "прилично" заплащане. Просто трябва да знаете, че вибрационните редове включват нехристиянски символи и са твърде спорни от православна гледна точка. Съставянето им изисква време и усилия, а резултат може и да не се прояви. Може да помогнат, но може и просто да облекчите портфейла си с една сума от няколко стотачки. В случай на неуспех, въпросният "лечител" няма да ви върне парите, а най-вероятно ще предложи да ви състави нов вибрационен ред.

- Можете да закупите съответните книги - ръководства по многомерна медицина, да си набавите уреди и да си направите самодиагностика. Може да го направите и за свои страдащи близки.

- Трябва обаче да знаете, че в тях има информация, спорна от църковна гледна точка. Налага се да отбегнете всичко, което е свързано с други религии и източни култове, най-малкото за да не изпаднете в грях или конфликт със собствената си съвест.

- Многомерната медицина се ползва от ресурсите на подсъзнанието, което познава организма ни по-добре от съзнанието. При все това много църковни авторитети, монаси, свещеници и пр. са склонни да я заклеймят. Причината може да бъде чисто и просто непознаване на материята, но може да бъде използването на методи, свързани с други религии. При различните народи традиционната медицина често е свързана с изповядваната от тях религия.

- Има психически заболявания, при които болните не могат да практикуват самодиагностика по метода на многомерната медицина. Едно от тях е шизофрения. В тези случаи страдащите се нуждаят от външна помощ (например член на семейството).

Енергиен паразит, ларва, демон - според някои мнения въпросните същества изглеждат така.

- В медиите се появяват съобщения, че нечистите духове могат да бъдат снимани чрез метода на Кирлиановата фотография. Напълно е възможно, но ако са се скрили някъде в тялото на обсебения, те просто няма да позволят да ги снимат. Съвременната компютърна техника и програмите за обработка на изображения са изключително прецизни. С тяхна помощ може да се нарисува почти всичко, а могат да се направят и изкусни колажи. Твърде е възможно различни, разпространени тук и там, снимки да са перфектно направени фалшификати, търсещи сензации.

През вековете е имало хора със свят живот и благодатни дарове от Бога, които са можели безпогрешно да разпознават присъствието на бесове, както и да ги прогонват. Известни са случаи, при които енорийските свещеници не са можели да помогнат и обсебените са водени при някой монах, отшелник, подвижник - духовно извисен човек със свят живот, за да ги освободи. Днес такива хора е напълно възможно да има, но те живеят смирено, скромно, скрито от очите на обществото и не парадират по медиите. Между тях е възможно да има и личности, които не са духовни лица. Възможно е такива благодатни дарове да получат и жени. За такъв случай споменава руският лекар Олег Ламикин в своя книга. На нас, хората, ни е дадено донякъде да знаем. Остава да се уповаваме на Бога и да търсим преди всичко Неговата помощ и застъпничество! 


Екзорцизъм във филмова продукция представя елементи от католическия обряд.


Поместеното по-горе не изчерпва темата за нечистите сили, техните прояви и борбата с тях. Има какво още да се добави за опита на Западната Църква и практиките на самите свещеници екзорцисти. Тук само частично е разгледано прогонването на бесове с нецърковни средства. Отворен остава и въпросът за методите, използвани от други религиозни общности. В материала не са анализирани и различните западни филмови продукции по темата, в които често нещата са силно преувеличени. Информацията тук цели да хвърли светлина, да предпази от погрешни стъпки и да насочи в правилната посока.
А вие, уважаеми читатели, бъдете крайно предпазливи, когато чуете или прочетете "екзорцист", "свещеник екзорцист", "диагностика и разваляне на черна магия" и други от сорта! За да се предпазите от неприятности и излишно харчене на пари...

 ––––––––––––––––––––––––––––––––––––
БЕЛЕЖКИ

1. Блудство - Понастоящем в християнството блудство се нарича полов акт или трайни сексуални отношения между партньори, които не са сключили брак. За блудство се смятат интимните връзки в тийнейджърска и зряла възраст със и без съжителство. Съжителството на семейни начала се нарича още конкубинат. В библейски контекст блуд и блудство се свързва със сексуално отдаване на жени с цел получаване на материални облаги, (но не винаги пари). Нерядко се е практикувало и като начин за самоиздръжка и прехранване.

2. Мантра - В религиите от далечния Изток, в които се практикува медитация, така се нарича дума или словосъчетание, което (според доктрината - б.а., Ц.Д.) освобождава ума от невежеството.