вторник, 2 юли 2019 г.

Личната походна аптечка


Това на снимката съм аз. На пръв поглед имам малко туристически вид. Някои познати, като ме засекат в облечен по този начин в неделния следобед, се чудят, защо изглеждам така и за какво ми е тази тояга. Обяснението е просто: започнах да си правя всяка седмица разходки на природа из околностите на града. Начинанието зарежда с енергия, подобрява физическото състояние и разбира се е много приятно. Из пущинаците не може да се обикаля по шорти и джапанки, което налага подходящо облекло и здрави обувки. Жезълът, /гьостерицата, тоягата или както искате така го наречете/, през вековете е бил атрибут на всички странници, поклонници и пътници, дръзнали да тръгнат пеш. Върху многофункционалното му предназначение няма да се спирам в този материал.
В определен момент ми дойде на ум, че обикалям на километри разстояние от най-близкото човешко присъствие, в райони, където или няма пътища или по тях минават хора веднъж на няколко дни. Така реших, за всеки случай, да си спретна малка походна аптечка – комплект за първа помощ.
Може да срещнете артикула готов и окомплектован в различни медицински, туристически и пр. онлайн магазини и на различни цени. Сметнах, че повечето разновидности не са моят вариант.
Принципно личната походна аптечка е задължителен атрибут за участниците в групи за планински походи и екстремни мероприятия, което не изключва добре оборудвана медицинска кутия или чанта, за по-специални случаи. Законът е определил всеки любител или професионален шофьор да разполага с аптечка в МПС-то и да знае, как да си служи със съдържанието й. Продават се аптечки за мотоциклети, за трактори и дори за велосипеди. За нуждите на пешеходния туризъм, някои от тях не са подходящи или и са прекалено обемисти.


Повечето от нещата, които намирам готови в различни сайтове имат недостатъка, че са в платнени чантички. Иначе голямата част от тях се побират в джоб. Не мога да разчитам на водонепропускливостта на материята и китайските ципове. Колкото и да ме убеждават, че са херметични, смятам, че едно изпускане на раницата във водата или неволно потапяне с дрехите, ще намокри съдържанието на пакета.


В мрежата се продават и пластмасови кутии с подбрани средства. Основен минус е, че повечето са прекалено малки. Кутийка десет на седем на три сантиметра, не може да хване нещо повече от лепенки, бинт и някоя марля. Иначе повечето са добре затворени, дори имат силиконово уплътнение.



Добра инвестиция са някои готови метални кутии с подвижен капак. Има и с подбрани превързочни материали, но в повечето случаи се предлагат празни. Голямата част от тях са с дължина поне осемнайсет – двайсет сантиметра. Просто забравете да приберете такава кутия в джоба на якето или в чантичка на колана! Със сигурност ще ви трябва някой от по-големите външни джобове на раницата. Иначе кутиите могат да поберат доста неща.


След подробен оглед на предлаганите в Мрежата артикули и обиколка из магазините в града, се спрях на подаръчна кутия с размери четиринайсет, на десет, на пет и половина сантиметра. Едно от първите неща, които проверих е, дали може да се носи в джоба на рибарския дънков елек, който нося при моите разходки. Оказа се, че се хваща, което ме удовлетворява. Кутията няма панти – капакът се сваля свободно. Това наложи да спретна два гумени бандажа, които да държат здраво капака и съответно съдържанието. В случай че искам аптечката да бъде затворена херметично, достатъчно е едно парче здраво тиксо /изолирбанд/ да покрие мястото, където капака прилепва към кутията.
След като прочетох някои указания публикувани из интернет и в специализирана литература, пристъпих към окомплектоването на съдържанието. По принцип за по-дълги преходи в една аптечка се предвиждат някои инструменти, антибиотици, превързочни материали и за обработка на рани, обезболяващи и температуропонижаващи, противоалергични, медикаменти за стомашно-чревни заболявания. Това обаче предвижда кутия с размерите поне на автоаптечка. В такив случай съобразих съдържанието с поместеното в книгата „Помощ в планината” от Хр. Христов. Книгата в медицинско отношение е написана по-компетентно от някои преведени на български наръчници по оцеляване. Една индивидуална аптечка би трябвало да съдържа най-насъщните превързочни материали – бинтове, марли, лепенки, лейкопласт, ластичен бинт. Няма как да мине и без медицински памук в полиетиленов плик. За по-леки наранявания предвидих три лепенки анкерпласт. Подборът на медикаментите е по-сложен, защото пространството вътре е ограничено. Опаковките, предлагани в аптеките, не са предназначени да се натъпчат в малка кутия. Все пак в аптечката ми влязоха всички посочени по-горе артикули. За третиране на рани добавих йодна тинктура. Тя съвсем не е най-подходящото, но има и някои други помощни функции, нарпимер пречистване на вода. Добавих пудра – немибацин, а за изгаряния, охлузвания и др. подобни дефламол. За третиране на ухапвания от насекоми, поне на мен ми върши работа, т. нар. виетнамско чудо. Едно предимство е металната му опаковка и големината на монета. Ако случайно ми се наложи да третирам рана и нямам възможност да се измия, добавих шишенце с медицински спирт. За всеки случай поставих и чифт латексови ръкавици. Тъй като е препоръчително да има ножичка, добавих една малка козметична, като проверих нарочно, дали реже текстил. За да не се пипат рани с ръце, добавих малка пинцета. Тя върши работа и за вадене на кърлежи. По принцип не обичам медикаментите, но познанията ми за билките засега са ограничени, пък и те са свързани с определени сезони. Решението е обезболяващи и температуропонижаващи – аналгетик и парацетамол. Понеже знам, че течният аналгин има по-ефикасно действие, затова добавих и две ампули от него. В празното пространсво под дъното закрепих една плътна памучна покривка 50 на 50 сантиметра. От нея може да се импровизира турникет или при необходимост, да се разгърне съдържанието на цялата аптечка. За закрепване и захващане в комплекта има и три безопасни игли. От съдържанието на някои готови аптечки видях, че има ампула с физиологичен разтвор, в случай че някой се напраши окото. Добавих такава ампула.




В началото на ноември 2019 година добавих и аварийно фолио, с което можеш при аварийна ситуация да се увиеш и да съхраниш телесната си топлина. Според инструкциите може да предпазва и от прегряване. Наричат го аварийно одеяло, emergency blanket, одеяло за оцеляване и пр. Одеялото е от малко по-скъпите, като се надявам да може да се използва многократно. За употребата му има информация и клипове в Глобалната мрежа. В общи линии запълни докрай свободното място в кутията.




Това за сега е моят вариант на „first aid kit”. Той има редица несъвършенства, но подборът във всички случаи е строго индивидуален и зависи от едно минимално простраство.

Препоръчвам идеята на велотуристи, рибари, ловци, пастири и хора, които обичат пешите разходки като мен. Иначе задължително трябва да добавите противоалергични, ако имате някаква алергия и медикаменти за хронични заболявания, ако имате такива. Е, може и антибиотици /за всеки случай/. Целта е да си помогнете или да помогнете на свои спътници в случай на нужда, преди да се доберете до най-близкото място, от където може да ви транспортира МПС или до най-близкия медицински пункт. Ако сте група за екскурзия или поход, медицинската чанта е задължителна + лице, което знае как да си служи с нейното съдържание! Разбира се, преди да поставите медикаментите, трябва да прочетете листовките и да изучите подробно приложението и противопоказанията им. Всички знаем, че от тях има не само полза. Това ме накара да изключа от комплекта някои медикаменти, с които разполагам в домашната аптечка. Възможно е, ако реша да правя по дълги преходи и такива с преспиване, в бъдеще да се наложи да взема по-голяма кутия и да обогатя съдържанието.
Благодаря за вниманието! Желая ви здраве и едно свежо и усмихнато лято!