петък, 8 февруари 2013 г.

Алманахът "Резерват Северозапад" ІІ

Повечето мои постоянни читатели знаят, че голямата част от публикациите ми са в електронни издания. От време на време се случва, мои стихове и други произведения да излязат и на хартиен носител. Тези дни две мои стихотворения излязоха на страниците на втория брой от алманаха "Резерват Северозапад". Това са стихотворенията "Музикант" и "Тъжно Рождество".
Като начало "Резерват Северозапад" се появи на страниците на електронно издание "ЛитерНет", където представяше на един от северозападните диалекти родния ми град Бяла Слатина. По-късно се появи сайт с това заглавие - статичен, на свободен хостинг. От няколко години "Резерватът" има нов - професионален дизайн, динамичен е и се обновява редовно. В него може да прочетете някои хумористични умотворения и весели истории, повечето от които са разказани на северозападен диалект. 
Предварително искам да предупредя, че може да се натъкнете и на някоя псувня. В северозападния край, където и аз живея, рядко се случва да заменят псувните с евфемизми, а и те са част от сивото ни ежедневие. Отправят ги към кого ли не, към управляващите, към домашните животни. към благоверната съпруга, към дупките по шосетата и улиците. Не се стряскайте! Ако не ви се четат, просто не посещавайте сайта. Същият се намира на уеб-адрес: http://severozapad.org.
Хуморът, на който можете да се посмеете в "Резерват Северозапад" е свеж и няма нищо общо с "професионалните" простотии, които ни снасят разни звездосани шутове от различни телевизионни шоупрограми. Там нещата се свеждат до хумор без гащи, хумор под кръста и подигравки с кого ли не. В "Резервата" можете примерно да узнаете от преводно-тълковния речник на северозападните думи, какво означават думи като "скучубра", "пустиняк", "бачия", "чаркояк" и други. Хумористичните и сатирични материали носят свежестта на новите вицове разказани в компания, на оригинални хумористични афоризми, на духовити анекдоти. Много повече ми повдигат настроението публикации от рода на "Най-тежи мрътвец", "Северозападът гостува на Запада" и други, от яловите напъни на Слави Трифонов и компания, на "Комиците" и други подобни индивиди. Има и видеоматериали и аудиофайлове. Въобще, разнообразието е голямо. Нерядко в сайта се публикуват и критични оценки към хора и институции, които превръщат местата, в които живеем в резерват на закостенялата бюрокрация, на безперспективността, на завистта и омразата. 
Относно диалектните думи: На много места по света хората държат да запазят своя оригинален изказ, начин на общуване, самобитен фолклор. Смятам, че северозападния диалект, на който се говори из родния ми край има своето място в българската филология, история и въобще своето място под слънцето. Примерно в официалния македонски език, който на практика е български диалект, нашата диалектна дума "шпор", си е официално название на готварска печка.
Мненията, и на читателите, и на критиката са противоречиви: Едни го неглижират, други го харесват, трети му се възхищават, четвърти не могат да го понасят. Вероятно всеки си има своето основание. 
Защо приех да участвам със свои стихотворения в алманаха "Резерват Северозапад". Първо, защото поканата бе искрена, добронамерена и отправена от приятел. Второ - в момента, независимо от това, дали ми харесва или не, аз също съм част от въпросния резерват. Трето, защото, както и по-горе казах, хуморът, който сайтът и алманахът представят е свеж и безкрайно далеч от напъните на телевизионните шоута, които нерядко стават смешни в опитите си да разсмеят зрителите. 
Представянето на алманаха в Бяла Слатина ще се състои на 15-ти февруари от 18 часа в ресторант "Скът". На 18-ти ще бъде представен и във Враца, информация за което ще има в началото на другата седмица в сайта "Резерват Северозапад".. 
Ако след прочетеното по-горе, изявите желание да си поръчате книгата, тя е с корична цена 8 лева, а при доставка с куриер излиза 12 лева. Все още не знам, какво друго е включено вътре, освен моите две стихотворения. Зная, че в предишния първи брой имаше, освен свеж хумор и някои напълно сериозни публикации. Повече информация и за това, как да си поръчате "Резерват Северозапад" ще намерите на този линк.