неделя, 1 септември 2013 г.

Отговорът на омбудсмана + коментар


След като веднъж бях адресирал едно писмо до омбудсмана на Република България и не получих отговор, се съмнявах, че някой ще обърне внимание на моето запитване. Запитването беше по въпроса, дали наистина той е уверил йеховистите, че е уместно да безпокоят хората по домовете им, за да им проповядват ученито си. Отговор обаче получих. Тук използвам моята лична медия, за да изкажа благодарност на г-н Пенчев за това, че изобличи "Свидетели на Йехова"!

В отговора си г-н Пенчев ме уверява, че не е давал разрешение на сектантите да безпокоят хората по домовете им. Така бе опровергана поредната лъжа на висшите емисари на общността “Свидетели на Йехова”, че националният омбудсман им е разрешил да извършват прозелитизъм по домовете на хората. Въпросните индивиди имаха нахалството да заявят, че каквито и жалби да се пишат против тях, те ще продължат да развиват своята дейност по улиците на родния ми град. Това е валидно и за цяла България.
 Всъщност това е само една от лъжите, с които си служат адептите на сектата “Свидетели на Йехова” /наричам ги секта, защото нямам обективен критерий да ги нарека църква или нещо друго/. Подобни лъжи от сорта са: “Няма никаква разлика между учението на православната Църква и нашето…” “Ние ползваме същия превод на Библията, който и вие…” “Ние сме законна и позитивна общност…” “Ние мислим за благото на хората…” Може би най-голямта лъжа е: “Ние проповядваме истината…”
 Онези, които поне малко познават учението на религиозната общност знаят, че то коренно се различава от православното. Че православните употребяват думи и изрази като Бог и Господ, а не Йехова, че според древното учение на Църквата Иисус Христос е разпнат на кръст, а не на стълб, че Христос възвестява Царството Божие, а не това на Йехова и още доста други отлики. Като твърдят, че няма разлика, поканете ги да посетят заедно с Вас православен храм. Ще получите категоричен отказ. Така че, не им вярвайта, за това, че учението им е идентично с православното!
 Лъжа е, че техният превод на Библията е същия. Този, който те ползват е ревизиран изцяло според учението на сектата. В еврейския оригинал дори името на Бога не е Йехова, а Яхве, като ударението пада винаги на последната сричка. Още една лъжа и умишлено изкривяване. В сектантския превод всичко е пригодено да отговаря на учението на общността. Вземете един техен превод и един, който е издание на Св. Синод на БПЦ! Разликата е очевидна.
 Доста е спорна законността на общността “Свидетели на Йехова”: узаконяването им дойде, след като спечелиха дело срещу България в съда в Страсбург. Тогава бе сключено някакво споразумение и те получиха законен статут. Представете си – една псевдорелигиозна общност съди държавата ни, за да може да обикаля по улици и домове, да досажда на хората и да натрапва вонящото си, прогнило учение. Йеховистите съдят държавата, за да могат законно да промиват мозъци чрез прийоми за масова хипноза по техни масови събирания. Получават разрешение да всяват разделение между гражданите на и без това обезверената и разделена нация. В десетки страни дейността и пропагандата на общността е забранена, а в много европейски държави законността им е дошла след като са спечелили съдебни дела. Ако една общност забранява преливане на кръв при медицински манипулации и други подобни е доста спорна нейната позитивност и добронамереност. Нямам представа, колко души са починали вследствие на отказ от кръвопреливане, но е факт, че не са един или двама.
 Що се отнася до истината, която йеховистите проповядват: Това е истината, валидна само за тях и в рамките на тяхната общост. Никой не може да навира в лицето на другите своето учение и да казва: “Това е истината!” При всички случаи трудно биха го доказали. Аз съм учил християнска апологетика и един куп доводи в защита на православното вероучение. При все това обаче, ако човек не е разколебан в своите атеистични устои, той много трудно би ги възприел. Апостолите са печелели хората не само с думи, а с живи прояви на Божията благодат. При сектантите това липсва, но пък са добре подготвени и обучени. Зад културното и възпитано поведение стои учението на мощна финансова институция, която вербува човешки души, за да ги ограбва духовно и материално. Който се опитва да ви натрапва своето учение, да ви досажда, да ви пуска брошури и листовки в пощенската кутия без ваше разрешение, нарушава правата ви и вие имате пълно основание да протестирате. Светите апостоли са проповядвали по площадите, но в домовете на хората са ходели само ако ги поканят. Те са възвестявали на хората Царството Божие в частни домове, но само с разрешението на стопаните. Ако бяха носители на истината, нямаше да съдят страната ни. Защото в Библията е писано “Не съзете, за да не бъдете съдени” /Мат. 7:1/ Учениците Христови са понасяли гонения, бичуване, тъмница. Радвали са се да страдат за името Христово, но не са се възползвали да съдят никого, макар неведнъж да са имали основание.
 Уличнта проповед на свидетели на Йехова много прилича на поведението на някой мургав ром, който продава крадени дърва по улиците или на някой измамник, който ви спира, за да ви продаде някаква ментелива стока за маркова. Защото тяхното учение е едно голямо, грозно, вонящо менте. Като на всички ментета му е придаден привлекателен вид – луксозни, цветни брошури, привлекателен външен вид, привлекателно поведение и т. н. Но увлечете ли се, може да заплатите твърде скъпо. Как ви се струва и вие да си зарежете дома и да хукнете по улици и къщи да проповядвате чуждоземното увито в лъскав станиол учение?! Е, това е само една от целите на досадните проповедници…
 В заключение мога само да предупредя: Отваряйте си очите! Не вярвайте на учтиви, усмихнати, добре облечени проповедници на "истината", които ви заговарят на улицата, посещават в дома, офиса и на всички останали възможни места!